Γιατί τα αντρικά πουκάμισα έχουν κουμπιά στα δεξιά και τα γυναικεία στα αριστερά

Κι όμως, υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Το να μιλάμε για αντρική και γυναικεία μόδα, τουλάχιστον σε επίπεδο haute couture, είναι κάπως περίπλοκο, καθώς το στατικό δίπολο άντρας-γυναίκα έχει τεθεί υπό αμφισβήτιση, ενώ τα όρια ανάμεσα στο τι μπορεί να φορεθεί από οποιοδήποτε (μη-)φύλο είναι ασαφή, αν όχι ανύπαρκτα. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ραπτικές παραδόσεις που αντιστέκονται στις αλλαγές. Μία από αυτές είναι το ότι τα κουμπιά στα αντρικά πουκάμισα βρίσκονται στα δεξιά και η πατιλέτα με τις κουμπότρυπες στα αριστερά, ενώ στα γυναικεία συμβαίνει το αντίστροφο.

Γιατί στα γυναικεία πουκάμισα τα κουμπιά είναι στα αριστερά

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές σχετικές θεωρίες. Μία από αυτές πάει ως τον 13ο αιώνα, τόσο πίσω. Τότε τα κουμπιά, που ήταν στοιχείο πολυτελείας, σε ένα ρούχο το έκαναν πιο ακριβό. Όσα γυναικεία ενδύματα, λοιπόν, είχαν κουμπιά προορίζονταν για όσες ανήκαν στις ανώτερες τάξεις, οι οποίες δεν ντύνονταν μόνες τους, αλλά τις έντυναν οι υπηρέτριές τους. Για να γίνει η δουλειά των τελευταίων πιο εύκολη, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα κουμπιά τοποθετήθηκαν στην αριστερή πλευρά των ενδυμάτων, έτσι ώστε οι υπηρέτριες που τα κούμπωναν να μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα, χρησιμοποιώντας το δεξί τους χέρι.

Γιατί τα αντρικά πουκάμισα έχουν κουμπιά στα δεξιά και τα γυναικεία στα αριστερά iStock

Γιατί στα αντρικά πουκάμισα τα κουμπιά είναι στα δεξιά

Γιατί, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο και στα αντρικά πουκάμισα; Μια υπόθεση έχει να κάνει με το ότι οι άντρες ζώνονταν τόσο το σπαθί όσο και το πιστόλι τους στην αριστερή πλευρά της μέσης τους για να μπορούν να το πιάσουν γρήγορα με το δεξί (εφ' όσον ήταν δεξιόχειρες).

> Διάβασε ακόμα: Η πιο τρομακτική εμφάνιση στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού

Για τη διευκόλυνση αυτής της κίνησης, που σε περίπτωση επίθεσης ή άμυνας έπρεπε να είναι γρήγορη και αποτελεσματική, τα κουμπιά των αντρικών ρούχων άρχισαν να ράβονται στη δεξιά πλευρά τους, προστατεύοντας το χέρι τους από το να πιαστεί σε κάποιο από αυτά.

> Διάβασε ακόμα: Τι νόημα έχουν τα χορταριασμένα ρούχα του Jonathan Anderson;

Υπάρχουν και άλλες θεωρίες που έχουν να κάνουν με τις γυναίκες, όπως το ότι η συγκεκριμένη θέση των κουμπιών τις διευκόλυνε όταν θήλαζαν τα παιδιά τους ή με το ότι παλιά, όταν ίππευαν τα άλογα στο πλάι, πάντα από τα αριστερά, τα κουμπιά στα δεξιά τις προστάτευαν από το να περνάει ο αέρας μέσα από τα κενά που δημιουργούνται από τις κουμπότρυπες.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα