Βελούδο για το φθινόπωρο

Μία ωδή στα απαλά υφάσματα που αποδεικνύονται πολύ σκληρά για να πεθάνουν.

Αν επέζησες από τις -για μένα, συναρπαστικές- μόδες της δεκαετίας του 2000, το πιο πιθανό είναι να έχεις μία κάπως περίπλοκη σχέση με όλα τα αντρικά ρούχα από βελούδο. Για παράδειγμα, ίσως όταν σκέφτεσαι βελούδο να σου έρχονται στο μυαλό κάτι σακάκια από συνθετικά βελούρ υφάσματα που είχαν κεντημένα στην ουρά τους διάφορα catchy σλόγκαν ή τα βελούδινα κουμπιά των πουκαμίσων που φόραγες για να πας στα clubs (και να κάνεις ντου). Ό,τι κι αν αισθάνεσαι, βέβαια, για τις παλιές επιλογές σου, τα feelings θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν από το γεγονός ότι το βελούδο είναι (και φέτος) στη μόδα.

Βελούδο για το φθινόπωροGetty Images

Τι εστί βελούδο

Καλή ερώτηση. Τα βελούδινα υφάσματα, σε αντίθεση με τα πιο συνηθισμένα που μπορείς να βρεις στην αγορά, έχουν πέλος. Αυτό σημαίνει πως έχουν υφανθεί με τέτοιον τρόπο που το νήμα τους να σηκώνεται προς τα πάνω, δίνοντάς τους μια τρισδιάστατη αίσθηση που, τουλάχιστον στο πολιτισμικό συγκείμενο του σύγχρονου αλλά και του παρελθόντος δυτικού κόσμου, θεωρείται πολυτελής. Γι' αυτό και τα βελούδινα υφάσματα, παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται για ρούχα που παραπέμπουν σε βασιλικές, αριστοκρατικές και γενικά πολύ "πλουτέ" εμφανίσεις.

> Διάβασε ακόμα: 3 τρόποι για να φορέσεις κοστούμι το φθινόπωρο

Βελούδο, το φιλήδονο

Μετά τα zeroes, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2010, τα υφάσματα με τις βελούδινες υφές κατέλαβαν το streetwear, με τα φούτερ και τα hoodies να θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίστηκαν στιλιστικά και τους ανά τον κόσμο ράπερς (Αμερικανούς, Ιάπωνες, Γάλλους) να γίνονται οι καλύτεροι ambassadors της συγκεκριμένης τάσης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, το βελούδο έπαψε να αποτελεί ύφασμα που προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τις ειδικές περιστάσεις και μπήκε στην καθημερινή μας ενδυμασία (ντάξει, υπερβάλουμε). 

> Διάβασε ακόμα: 10 μαθήματα αντρικού στυλ από την Inès de la Fressange

Γιατί, άλλωστε, να εναντιωθεί κανείς στο βελούδο; Γιατί να το θεωρήσει π.χ. υπερβολικό ή κακόγουστο; Το άγγιγμά του στο δέρμα θεωρείται λάγνο και φιλήδονο, η υφή του κομψή, στιλπνή, sexy και πολυτελής. Επίσης, τα πιο πολλά βελούδινα υφάσματα είναι αρκετά ζεστά, κάτι που κάνει τα ρούχα που φτιάχνονται από αυτά ό,τι πρέπει για το φθινόπωρο και τον  χειμώνα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.