Η συναρπαστική ιστορία της ζωής του Christian Dior

Ξεκίνησε ως γκαλερίστας, δεν έκανε τίποτα χωρίς να συμβουλευτεί το προσωπικό του μέντιουμ, άλλαξε για πάντα την υψηλή ραπτική.

Η ιστορία της μάλλον σύντομης ζωής του Christian Dior είναι αυτή ενός late bloomer, που έδειξε την πρώτη του κολεξιόν όταν ήταν σαράντα δύο χρονών και στη συνέχεια έγινε κατευθείαν διάσημος. Χάρηκε την επιτυχία του, όμως, για μία μόλις δεκαετία. Η ζωή του, βέβαια, μπορεί να αναγνωσθεί και ως η ιστορία ενός ανθρώπου που μέχρι να αναγνωριστεί το ταλέντο του βίωσε έναν βίο (και μία πολιτεία) γεμάτο, σαν απαραίτητη προετοιμασία για την εκτόξευση που θα ακολουθούσε.

Από την Γκρανβίλ στο Παρίσι

Γεννημένος σαν σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου του 1905, στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας, ο Christian Dior μεγάλωσε με τα τέσσερα αδέρφια του στο εύπορο περιβάλλον που του εξασφάλισε η οικογένειά του - ο πατέρας του, Maurice Dior, είχε μια υπερεπιτυχημένη επιχείρηση με λιπάσματα.

Σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισαν οικογενειακώς στο Παρίσι. Στον μικρό Christian άρεσε η τέχνη, συνήθιζε να ζωγραφίζει, ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας. Παρ' όλα αυτά, το 1925, έπειτα από πίεση των δικών του, γράφτηκε στην École des Sciences Politiques για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, με απώτερο στόχο το να εργαστεί ως διπλωμάτης.

CHRISTIAN DIORGetty Images

Από γκαλερίστας, σχεδιαστής μόδας

Μετά από την αποφοίτησή του, το 1928, με τη χρηματοδότηση του πατέρα του, άνοιξε μια μικρή γκαλερί, στην οποία παρουσιάστηκαν έργα, μεταξύ άλλων, του Georges Braque, του Pablo Picasso και του Jean Cocteau. Αναγκάστηκε να την κλείσει, όμως, το 1931, έπειτα από την οικονομική καταστροφή του πατέρα του και δύο θανάτους που τον στιγμάτισαν: της μητέρας και του μεγαλύτερου αδερφού του.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε να πουλάει τα σχέδια μόδας που ζωγράφιζε. Για ένα διάστημα, μάλιστα, εργάστηκε ως εικονογράφος στο περιοδικό Figaro Illustré.

Αρκετά χρόνια μετά, άρχισε να δουλεύει ως βοηθός στο πλάι διάσημων σχεδιαστών μόδας της εποχής, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την παράδοση της Γαλλίας στους Γερμανούς (πριν από αυτή, πολέμησε στο μέτωπο, στον νότο της Γαλλίας).

CHRISTIAN DIORGetty Images

Όσο ήταν στο πλευρό του Lucien Lelong, έφτιαχνε φορέματα για τις γυναίκες των Ναζί και για εκείνες των συνεργατών τους, ενώ η αδερφή του δούλευε για την Αντίσταση. Κάποια στιγμή τη συνέλαβαν και την έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επέζησε και απελευθερώθηκε το 1945.

Η γέννηση του οίκου Dior

Το 1946, ο Marcel Boussac, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ήταν γνωστός ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, του πρότεινε να εργαστεί ως σχεδιαστής στον τότε παρηκμασμένο οίκο Philippe et Gaston, που είχε ιδρυθεί το 1925.

Εκείνος αρνήθηκε και του αντιπρότεινε να χρηματοδοτήσει έναν οίκο που θα έφερε το όνομά του, κάτι που έγινε πραγματικότητα στις 8 Δεκεμβρίου του 1946. Στις 12 Φεβουαρίου του 1947, ο Christian Dior παρουσίασε την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής, που ήταν ένας θρίαμβος.

CHRISTIAN DIOR'S HANDSGetty Images

Τότε ήταν που γεννήθηκε το περίφημο New Look, το οποίο πήγε κόντρα στους περιορισμούς στη χρήση των υφασμάτων που ίσχυε κατά τη διάρκεια του πολέμου και έκανε ξανά μόδα την υπερβολή και την πολυτέλεια. Χάρη σε αυτή την επιτυχία το Παρίσι άρχισε να γίνεται ξανά το παγκόσμιο κέντρο της μόδας, ενώ κατά την επόμενη δεκαετία η επιτυχία του Dior δεν είχε προηγούμενο.

Το μέντιουμ, ο θάνατος, η διαδοχή από τον Yves Saint Laurent

Κάτι που φαίνεται να έπαιξε ρόλο στη ζωή του Γάλλου couturier ήταν το ότι, κατά πώς θρυλείται, για όλες τις μεγάλες αποφάσεις που έπαιρνε συμβουλευόταν το προσωπικό του μέντιουμ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έπαιξε ρόλο στο ότι, το 1955, προσέλαβε τον μόλις 19χρονο Yves Saint Laurent ως βοηθό του, ούτε στο ότι δύο χρόνια αργότερα, το 1957, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 52 ετών, είπε στη μητέρα του Saint Laurent, τη Lucienne Mathieu-Saint Laurent, ότι τον είχε επιλέξει ως διάδοχό του. Στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, πέθανε από καρδιακή προσβολή.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.