Πέθανε ο Paco Rabanne, σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της μόδας Paco Rabanne, που είχε σχεδιάσει το φόρεμα της Jane Fonda στην Barbarella.

Γράφει: Esquire Editors 03 Φεβρουαρίου 2023

Πέθανε στο Portsall της Γαλλίας, σε ηλικία 88 ετών, ο εμβληματικός ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής και αρωματοποιός Paco Rabanne. Ταυτίστηκε με τη Space Age αισθητική των '60s - είχε σχεδιάσει το εμβληματικό φόρεμα της Jane Fonda στην ταινία Barbarella- αλλά και την αρωματοποιία, με τα αρώματά του να σημειώνουν εδώ και δεκαετίες ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως.

Πέθανε ο Paco Rabanne, σε ηλικία 88 ετώνGetty Images

"Ο Paco Rabanne έκανε την υπέρβαση. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να κυκλοφορούν με φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος θα μπορούσε να οραματιστεί μία κολόνια με το όνομα Calandre (γρίλιες αυτοκινήτου) και να την καταστήσει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;", δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς του ομίλου.

"Με θλίβει βαθιά ο θάνατος του κ. Paco Rabanne", δήλωσε ο CEO της Puig, Marc Puig. "Η ιστορία του ομίλου μας αλλά και του Paco Rabanne ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με το λανσάρισμα του Calandre. Το όνομά του είχε συνδεθεί με την τόλμη, την επανάσταση και την πρόκληση – έννοιες τις οποίες μετέφερε μέσα από τη μοναδική αισθητική του. Θα παραμείνει σημαντική πηγή έμπνευσης για τις ομάδες μόδας και αρωματοποιίας της Puig. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του", σημείωσε.

Ποιος ήταν ο Paco Rabanne

Ο Paco Rabanne γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας, στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με τοn χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Paco Rabanne από κοινού με τους André Courrèges και Rudi Gernreich συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στυλ σε πιο λιτές και "κοριτσίστικες" προτιμήσεις ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Jane Fonda για την ταινία Barbarella ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Rabanne ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του. Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Rabanne έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων, για άνδρες και γυναίκες.

Από: TheToc.gr

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.