Γιατί να βάλεις rugby shirt φέτος το καλοκαίρι

Όλο και περισσότερα brands εντάσσουν στις συλλογές τους το κλασικό βρετανικό μπλουζάκι. Μήπως να ακολουθούσες το παράδειγμά τους;

Δεν είναι πουκάμισο κι ας έχει γιακά και μακριά μανίκια. Δεν είναι polo shirt, αν και έχει γιακά και κουμπιά. Δεν είναι φανέλα, αν και έχει (συνήθως) τις κλασικές φαρδιές οριζόντιες ρίγες. Είναι συνώνυμο του preppy look και του σύγχρονου smart casual, ενώ ανήκει στα κλασικά κομμάτια που γεννήθηκαν στα γήπεδα και έγιναν fashion trends. Είναι άλλωστε σήμα - κατατεθέν των αθλητών του ράγκμπι.

Είναι το rugby shirt, το πιο στιβαρό, κομψό και αρρενωπό μακρυμάνικο μπλουζάκι που λατρεύει το καλοκαίρι και τις δροσερές νύχτες του.

Η ιστορία του rugby shirt

Γιατί να βάλεις rugby shirt φέτος το καλοκαίρι

Έλκει την καταγωγή του από την Μεγάλη Βρετανία, όταν στα μέσα του 19ου αιώνα ξεκίνησε να παίζεται το άθλημα του ράγκμπι, μία μορφή ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε στο δημόσιο σχολείο του Ράγκμπι στο Γουόρικσερ ως μία από τις πολλές παραλλαγές του ποδοσφαίρου που παίχτηκαν σε δημόσια σχολεία της χώρας εκείνον τον αιώνα.

Το παραδοσιακό rugby shirt ήταν δίχρωμο, διέθετε πέντε με έξι οριζόντιες φαρδιές γραμμές και είχε γιακά με κουμπιά, παρόμοιο με εκείνον του polo shirt. Ουσιαστικά πρόκειται για την μακρυμάνικη εκδοχή του μπλουζάκι polo, που "γεννήθηκε" στα γήπεδα του τένις.

Η δημοφιλία του rugby shirt εκτοξεύτηκε όταν φορέθηκε κατά κόρον από style icons, όπως Paul Newman, Clint Eastwood και φυσικά από τον Mick Jagger, με τον οποίο ταυτίστηκε και δικαίως, μιας και ήταν ο ίσως μοναδικός διάσημος άντρας που δεν το έβγαλε από πάνω του.

Το ύφασμα του rugby shirt

Παραδοσιακά, τα rugby μπλουζάκια ήταν καμωμένα από βαμβάκι, μέχρι που τα συνθετικά υλικά αναδύθηκαν στην επιφάνεια και άρχισαν να αποτελούν μια φθηνή και καλή επιλογή. Σήμερα, τα δύο βασικά υλικά κατασκευής είναι πρώτον, ένα μείγμα βαμβακιού με πολυεστέρα και δεύτερον, σκέτος πολυεστέρας. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο πολυεστέρας είναι η ανθεκτικότητά του, αλλά και το γεγονός ότι απορροφά τον ιδρώτα.

Η γραμμή του rugby shirt

Δεν είναι ούτε στενή, ούτε φαρδιά. Το σωστό rugby shirt πρέπει να αγκαλιάζει αρμονικά τον κορμό σου και τα μανίκια να αγκαλιάζουν επίσης αρμονικά τα μπράτσα σου να μην σε στενεύουν και να καταλήγουν στον καρπό σου.

Τα brands που αποθεώνουν το rugby shirt σήμερα

Kent & Curwen

Αγαπημένο brand του David Beckham, κλασικά κομμάτια.

Tommy Hilfiger Jeans

Εμβληματικό logo, προβλεπέ χρώματα, αμερικάνικο prepwear look.

J. Crew

Τολμηροί χρωματικοί συνδυασμοί, στιβαρά σχέδια.

Raey

Ασπρόμαυρες διχρωμίες, αρρενωπή φινέτσα.

MKI

Εκκεντρικά χρώματα, εκκεντρικά logos.

VFILES

Ρετρό αισθητική, athleisure look.

Stüssy

Αντισυμβατικοί συνδυασμοί χρωμάτων και σχεδίων, streetwear look.

Urban Outfitters

Η επιτομή του κλασικού rugby shirt: Φαρδιές οριζόντιες ρίγες, παλιομοδίτικα χρώματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα