6 "καλά" παπούτσια για χειμωνιάτικο formal look

Αφήνουμε στην άκρη τα sneakers και επενδύουμε σε κλασικά και κομψά κομμάτια της αντρικής υπόδησης.

Άνετα και μοντέρνα τα sneakers, κατάλληλα για να φορεθούν ακόμα και με κοστούμι, ωστόσο η εποχή που διανύουμε, αλλά και η εορταστική περίοδος που βρίσκεται προ των πυλών, απαιτεί πιο στιβαρές και σοφιστικέ επιλογές στην αντρική υπόδηση. Όπως για παράδειγμα, τα παρακάτω έξι ζευγάρια που είναι διαχρονικά και κομψά και ενδείκνυνται για το "χτίσιμο" ενός formal ή smart look.

1 – Oxfords, τα πιο κλασικά αντρικά παπούτσια

6 "καλά" παπούτσια για χειμωνιάτικο formal look

Φοριούνται αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα και αποτελούν το ιδανικό τελείωμα μιας επίσημης εμφάνισης, είτε αυτή περιλαμβάνει σμόκιν, είτε ένα καλό κοστούμι. 

2 – Derbies, η καλύτερη εναλλακτική στα Oxfords

ΑΝΤΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Τα Derbies είναι το "ξαδερφάκι" των Oxfords και είναι λιγότερο επίσημα και περισσότερο άνετα από τα δεύτερα. Δεδομένου αυτού λοιπόν μπορούν να φορεθούν σε ένα smart casual look και να συνδυαστούν ακόμα και με τζην παντελόνι. 

3 – Σουέντ μοκασίνια, η άνετη επιλογή

ΑΝΤΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Είναι τα πιο βολικά επίσημα παπούτσια, χάρη στη φαρδιά σόλα και την ευρύχωρη γραμμή τους. Προτιμώνται συνήθως στην σουέντ εκδοχή τους -φυσικά, η δερμάτινη αποτελεί επίσης μία στιλάτη επιλογή- και κυκλοφορούν με φούντες (tassels) ή κρόσια (fringe). Φοριούνται τόσο με ένα κοστούμι, που δεν είναι αυστηρό, όσο και με ένα tailored ή denim παντελόνι. 

4 - Chelsea boots, οι πιο σικ μπότες

ΑΝΤΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Αποτελούν την κομψή εκδοχή της ορειβατικής μπότας και οφείλουν τη δημοφιλία τους κυρίως στους Beatles που τα καθιέρωσαν στο αντρικό ντύσιμο, καθιστώντας τα μία από τις μεγαλύτερες τάσεις του αντρικού στυλ τον περασμένο αιώνα.

Πώς θα τα συνδυάσεις; Με μαύρα skinny jeans ή παντελόνια κοστουμιού σε στενή γραμμή, παλτό σε κλασική γραμμή, ζιβάγκο ή πλεκτό πουλόβερ. Τι να προσέξεις; Το παντελόνι να τελειώνει εκεί που αρχίζει το παπούτσι και να μην στριμώχνεις το μπατζάκι μέσα στο μποτάκι.

5 – Brogues, η smart επιλογή

ΑΝΤΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Από τα πιο διαχρονικά δερμάτινα παπούτσια, τα brogues έλκουν την καταγωγή τους από τους υγρούς ιρλανδικούς βάλτους, καθώς οι πρώτοι που τα φόρεσαν ήταν οι άντρες που τους διέσχιζαν με κόπο. Οι χαρακτηριστικές τρυπούλες διευκόλυναν το περπάτημά τους, καθώς επέτρεπαν στο νερό να βγαίνει από 'κει. Σήμερα, είναι απλά διακοσμητικές και φυσικά αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους.

Τι να προσέξεις για να τα φορέσεις σωστά; Πρώτον, όσο πιο μεγάλες οι τρύπες, τόσο πιο casual και λιγότερο formal είναι το παπούτσι. Δεύτερον, το μαύρο χρώμα στα brogues είναι πολύ αυστηρό για casual ντύσιμο, ενώ το ανοιχτό καφέ πολύ casual για κοστούμι.

6 - Monk straps, τα πιο στιλάτα παπούτσια

ΑΝΤΡΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Γνωστά και ως "τα παπούτσια του καλόγερου", τα monk straps με το μονό ή διπλό λουράκι φορέθηκαν στις αρχές του 15ου αιώνα από τους μοναχούς στα μοναστήρια των ιταλικών Άλπεων.

Είναι λιγότερο επίσημα από τα Oxfords και ολοκληρώνουν με τον κομψό τρόπο τόσο ένα κοστούμι, όσο και ένα smart casual σύνολο. Προσοχή στο μπατζάκι του παντελονιού: επειδή μπορεί να πιαστεί στην αγκράφα, προτίμησε παντελόνια σε slim γραμμή που το μήκος του τελειώνει ένα με δύο εκατοστά από εκεί που αρχίζει το παπούτσι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στον 'οίκο' του Adrien Brody το στυλ είναι διαχρονικό

Ο 50χρονος από σήμερα, ηθοποιός ξεχωρίζει για την αισθητική του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

5 τάσεις της μόδας που σημάδεψαν τους Millennials

Αν ανήκεις σε αυτήν τη γενιά, όλο και κάτι από όλα αυτά θα βρίσκεται καταχωνιασμένο στη ντουλάπα σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το κατακόκκινο Cub3d sneaker της Gucci είναι το πιο εντυπωσιακό sneaker που είδαμε τελευταία

Το "πορφυρό" αυτό παπούτσι περιλαμβάνει τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Βρήκαμε το μυστικό της γοητείας του Cillian Murphy

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός εκπροσωπεί τον οίκο Versace.

Γραφει Νικη Κοντομηνα