Μαθήματα ζωής και στυλ από τον Tom Ford

Ο Τεξανός σχεδιαστής και σκηνοθέτης γιορτάζει 59 χρόνια εντός και εκτός ντεφιλέ.

Μόδιστρος, σκηνοθέτης (Ένας άντρας μόνος, Νυκτόβια πλάσματα), λάτρης του καλού γούστου, εμμονικός με τη λεπτομέρεια, κυνηγός της τελειότητας. Ο Tom Ford δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση στη βιομηχανία της μόδας. Είναι ένας σχεδιαστής που αντιλαμβάνεται τη μόδα και τη δημιουργία αυτής με κινηματογραφικούς όρους. "Δεν πρέπει να σχεδιάζεις μόνο όσα φοράει ο κόσμος αλλά και τον κόσμο μέσα στον οποίο αυτός ζει", έχει δηλώσει. 

Γεννήθηκε στο Τέξας στις 27 Αυγούστου του 1961. Πρώτη του αγάπη υπήρξε η υποκριτική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στο Parsons School of Design. Οι σπουδές του εκεί κράτησαν μέχρι το 1986. Στα επόμενα χρόνια, βρέθηκε να εργάζεται σε γνωστές εταιρείες μόδας όπως είναι η Perry Ellis και η Cathy Hardwick. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πρόσληψή του το 1990 στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Gucci. Μετά από την αποχώρησή του από τον ιταλικό οίκο, ίδρυσε το δικό του brand το 2006. 

Με αφορμή τα 59α γενέθλιά του, τον γνωρίζουμε λίγο καλύτερα μέσα από τα δικά του λόγια. 

Οι άντρες δεν ντύνονται καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι Βρετανοί και οι Ιταλοί είναι καλοντυμένοι, το ίδιο και κάποιοι Νεοϋορκέζοι. Στο Λος Άντζελες κατηγορηματικά όχι. Φορούν σορτς με σακάκι -ποτέ δεν το έχω δει αυτό στο Λονδίνο. Όσο για τις σαγιονάρες; Το αντρικό πόδι δεν είναι σαν το γυναικείο και οι γυναίκες γνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο του πεντικιούρ.

Όταν σε ηλικία 17 ετών πήγα στη Νέα Υόρκη, συνειδητοποίησα ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Μέχρι τότε είχα κοπέλες, ήμουν ευτυχισμένος μαζί τους, το ίδιο κι αυτές. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ομοφυλοφιλία προϋπήρχε.

Έχω βαρεθεί να φροντίζω μόνο τον εαυτό μου. Γι’ αυτό είμαι ευτυχής για την απόφασή μου να γίνω πατέρας. Ο 7χρονος σήμερα Jack ήρθε στη ζωή μου την κατάλληλη περίοδο. Με φαντάζεσαι με μωρό στα 40 μου; Θα ήμουν κατά πάσα πιθανότητα πολύ μεθυσμένος για τέτοια πράγματα.

Είμαι φρικτός τενίστας, αλλά, όποτε μπορώ, παίζω τρεις φορές την εβδομάδα. Είμαι εξαιρετικά ανταγωνιστικός όταν οι αντίπαλοί μου είναι  φίλοι, οπότε προτιμώ να παίζω με επαγγελματίες.

Ανατράφηκα ως πρεσβυτεριανός και πήγα σε σχολείο Iησουιτών επειδή ήταν το καλύτερο στη γειτονιά. Όμως δεν υπήρξα μέλος κάποιας θρησκευτικής οργάνωσης. Στο κομοδίνο μου υπάρχει ένα αντίγραφο από το Ταό Τε Τσινγκ του Lao Tzu και με την πρώτη ευκαιρία διαβάζω κάποιο απόσπασμά του. Ακόμη και μία αράδα του εμπεριέχει μια πανίσχυρη αλήθεια.

Το Λονδίνο είναι υπέροχο. Λατρεύω τους κατοίκους, την κουλτούρα, την τυπικότητά του. Δεν υπήρχε ανάγκη να μεταφέρω το σχεδιαστικό τμήμα του Gucci από την Ιταλία, αλλά το έκανα επειδή αγαπώ το Λονδίνο και την ηρεμία του. Στην Νέα Υόρκη οι ταξιτζήδες έχουν κολλημένο το χέρι τους στην κόρνα, όχι όμως οι Βρετανοί. Το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι κατάγομαι από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και το Λονδίνο δεν έχει τέτοιο καιρό. Αν είχε, θα ήταν τέλειο.

Θέλω να πιστεύω ότι προσλαμβάνω τους κατάλληλους ανθρώπους, προσφέροντάς τους τον απαραίτητο χώρο ώστε να κάνουν πράγματα για μένα και την εταιρεία, ειδικά αν είναι δημιουργικοί.

Η δουλειά μου στη μόδα με έχει καταστήσει έτοιμο ώστε να μπορώ σκηνοθετήσω μία ταινία: Δουλεύω οπτικά, σκέφτομαι προσεκτικά πώς θα δείχνουν τα πράγματα και τι επιπτώσεις θα έχουν στους ανθρώπους. Μπορώ να διαχειρίζομαι μεγάλες ομάδες ατόμων, γιατί αυτό απαιτείται να κάνεις όταν είσαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός οίκου μόδας. Είμαι καλός με τους ηθοποιούς, επειδή είμαι κι εγώ ηθοποιός, αν και όχι πολύ καλός. Έχω συμμετάσχει σε ένα σωρό τηλεοπτικά διαφημιστικά, αν μπορείς να το αποκαλέσεις αυτό υποκριτική.

Σβήσε τα περισσότερα e-mails που παίρνεις. Μην τα ανοίγεις καν, ειδικά εκείνα που προέρχονται από ανθρώπους που δε γνωρίζεις.

Οι άνθρωποι του Τύπου αστειεύονται μαζί μου για τον αριθμό των ζεστών ντους που κάνω καθημερινά. Συνήθιζα να κάνω πέντε, τώρα όμως τα έχω μειώσει σε δύο. Άντε τρία. Πραγματικά όμως έχω ανάγκη να περάσω ένα μισάωρο στη μπανιέρα κάθε πρωί που ξυπνάω στις έξι για να σκεφτώ. Ας πούμε ότι αυτός είναι ο διαλογισμός μου.

Για να διατηρήσεις μία μακροχρόνια σχέση (o Ford είναι μαζί με τον Richard Buckley από το 1986, ενώ παντρεύτηκαν το 2014), πρέπει να είστε οι καλύτεροι φίλοι και να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη ζωή μου. Είμαι σήμερα όπως φανταζόμουν κάποτε τον εαυτό μου: επιτυχημένος και ευτυχισμένος. Ήμουν πάντοτε φιλόδοξος και ήθελα να έχω πολλά χρήματα, ώστε να αποκτήσω ωραία πράγματα. Μπορώ όμως να δω και τον εαυτό μου να ζει κάποια μέρα μακριά από τα πάντα και χωρίς πολλά πράγματα. Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνομαι ότι είμαστε απομακρυσμένοι από τους άλλους, ακόμα κι όταν ζούμε ανάμεσα στο Λος Άντζελες και στο Λονδίνο.

Οτιδήποτε υπήρχε στο σπίτι έπρεπε να είναι τέλειο. Τώρα δεν είναι, αλλά αυτό δε με ενοχλεί. Η τελειότητα ήταν κάτι που έπρεπε να με περιβάλλει. Συνειδητοποίησα όμως ότι δεν είναι τόσο σημαντική. Κάνω τη δουλειά μου και μετά βλέπω τον Richard και τον Jack όσο πιο πολύ μπορώ. Υπάρχουν πιο σημαντικοί λόγοι για να ξοδεύεις το χρόνο σου.

Το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει το στυλ. Πραγματικά δεν μπορεί.

Όταν έπινα, έπινα πολύ και έκανα κι άλλα πράγματα. Ύστερα από τρία ποτά δοκίμαζα οτιδήποτε. Συνήθως η κατάσταση είχε άσχημη εξέλιξη. Ήμουν καταθλιπτικός, πήγα σε έναν ψυχίατρο και έναν θεραπευτή και αποτοξινώθηκα. Έκοψα το αλκοόλ μαχαίρι. Δεν έχω πιει ούτε σταγόνα εδώ και επτά χρόνια και πραγματικά δεν μου λείπει. Μπορώ να σου φτιάξω ένα κοκτέιλ και να το απολαύσεις μπροστά μου χωρίς να το ζηλέψω.

Πάντοτε μου άρεσαν τα ρούχα, αλλά δεν γνώριζα τι ήταν πραγματικά η μόδα όταν θέλησα να ασχοληθώ μαζί της. Ήμουν ηθοποιός, σπούδαζα αρχιτεκτονική. Συνέβη όταν εργαζόμουν ως βοηθός σε έναν οίκο μόδας (Chloé) στη Γαλλία. Θα το έλεγες πεπρωμένο. Πιστεύω στο πεπρωμένο και, ως γονιός, ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνω είναι να βοηθήσω το παιδί μου να πραγματοποιήσει το πεπρωμένο του, να το βοηθήσω να γίνει ο άνθρωπος που πρέπει να γίνει.

Έχω κάνει botox. Πλαστική επέμβαση όμως όχι. Το μυστικό με το botox είναι να μη βάζεις πολύ. "Χτύπησα" λίγο πρόσφατα. Η άσκηση είναι το μυστικό για να διατηρείσαι, όσο μεγαλώνεις.

Πήγαινα στο Studio 54 με τον Andy Warhol και τους παρατρεχάμενούς του. Πηγαίναμε εκεί, λοιπόν, κι αν δεν ήταν καλά, φεύγαμε για το Xenon, ξανά πίσω στο 54 κ.ο.κ. Και το Mudd Club ήταν τέλειο. Τότε έπινα, έπαιρνα ναρκωτικά και περνούσα άψογα. Όταν είσαι 17 ετών, μπορείς να το κάνεις αυτό. Έκανα φίλους που συνεχίζουν να είναι οι πιο στενοί που έχω. Πρόσφατα η Diane von Furstenberg ήρθε για φαγητό στο σπίτι μου. Τη γνώρισα στα ’70s.

Όλοι οι χαρακτήρες στα σενάριά μου εμπεριέχουν ένα κομμάτι του εαυτού μου. Θα ήταν αδύνατον να μην έχουν κάτι από μένα.

Δούλεψα πολύ σκληρά, αλλά ήμουν και πολύ, πολύ τυχερός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ο Jake Gyllenhaal είναι δεινός ιστιοπλόος

Χρειάστηκε να δούμε τη νέα καμπάνια της Prada για να το συνειδητοποιήσουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στον 'οίκο' του Adrien Brody το στυλ είναι διαχρονικό

Ο 50χρονος από σήμερα, ηθοποιός ξεχωρίζει για την αισθητική του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα