Η δυναμική επιστροφή της Ellesse

Το αθλητικό brand που έχει ντύσει από σκιέρ μέχρι τενίστες και μποξέρ επανακάμπτει στο προσκήνιο της μόδας με ρούχα που νοσταλγούν τα 90s.

Από πού αντλούν έμπνευση οι "γίγαντες" του sportswear; Ποια δεκαετία είναι εκείνη που προσέφερε τα μέγιστα όσον αφορά την καινοτομία στο αθλητικό ντύσιμο; Ποια ήταν τα sport brands που εμπιστεύθηκαν κάποιοι από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία; Για να απαντηθούν τα τρία παραπάνω ερωτήματα, ένα όνομα πρέπει να κρατήσεις: Ellesse.

Η ιταλική εταιρεία αθλητικής ένδυσης ιδρύθηκε στην Περούτζια το 1959 από τον επιχειρηματία Leonardo Servadio.

Η δυναμική επιστροφή της Ellesse
© Getty Images

Επί μία δεκαετία αφιέρωσε την παραγωγή της στον κόσμο του σκι και κατόρθωσε να πρωτοπορήσει, δημιουργώντας μοναδικά κομμάτια από technical υφάσματα, όπως το φουσκωτό μπουφάν (padded jacket) και το χαρακτηριστικό παντελόνι του σκι με τα "μαξιλαράκια" στα γόνατα για προστασία, που εντάχθηκαν στη γκαρνταρόμπα επαγγελματιών, αλλά και ερασιτεχνών του αθλήματος. Το συγκεκριμένο παντελόνι μάλιστα, συμπεριλήφθηκε σε έκθεση, αφιερωμένη στην ιταλική μόδα, στο Πομπιντού στο Παρίσι.

Λάτρης της Ellesse υπήρξαν στα 80s και 90s δύο σπουδαίοι σκιέρ: ο Marc Girardelli και ο Ολυμπιονίκης Jean-Luc Crétier.

ELLESSE
Ο Marc Girardelli (© Getty Images).

Το πέρασμα της εταιρείας από το σκι στο τένις πραγματοποιήθηκε το 1977, χάρη στην επιμονή του καινούργιου τότε μάνατζερ του νεοσύστατου WITA (Women's International Tennis Association), Dino Papale να χορηγήσει ο καλός του φίλος, Servadio την πολλά υποσχόμενη αθλήτρια Chris Evert -η πρώην νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη και κάτοχος 18 Grand Slams. Ο δεύτερος αποδέχθηκε τελικά την πρόταση του πρώτου και η συνεργασία του με την Evert έμελλε να αποτελέσει σταθμό για την πορεία της Ellesse στον χώρο του τένις. Ακολούθησαν ονόματα όπως οι Guillermo Vilas, Boris Becker, Tommy Haas και η Anna Kurnikova.

ELLESSE
Ο Boris Becker στο Wimbledon το 1985 (© Getty Images).

Το χρώμα, η πρακτικότητα, τα φίνα υφάσματα, οι κλασικές και κομψές γραμμές χαρακτήριζαν όλες τις συλλογές τένις του brand, που σύμφωνα με τον ιδρυτή του ήταν αφιερωμένες στις τρεις ιδιοφυείς προσωπικότητες της ιταλικής αναγέννησης: Donatello, Leonardo και Raphael.

ELLESSE

Αξιοποιώντας την επιτυχία της Ellesse, όχι μόνο στους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και στους λάτρεις και μη των αθλημάτων και στη μεσαία τάξη εν γένει, ο Servadio αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Γάλλο μόδιστρο Jean-Charles de Castelbajac. Κίνηση - ματ, που ενέταξε ουσιαστικά το brand στην streetwear κουλτούρα, κυρίως της Βρετανίας και το ενίσχυσε με συνεργασίες στο ποδόσφαιρο, την Formula 1 ακόμα και την πυγμαχία, ντύνοντας τον Muhammad Ali.

ELLESSE

Σήμερα, με την επάνοδο του 90s sportswear στη μόδα, η Ellesse -ανήκει πλέον στην αγγλική εταιρεία Pentland Group-, ζει μία δεύτερη νιότη και βλέπει το εμβληματικό logo της να φοριέται όλο και περισσότερο από τις νεότερες γενιές, που μέχρι πρότινος αγνοούσαν την σπουδαία ιστορία της στη μόδα και τον αθλητισμό.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα