Τα old school Penny loafers είναι cool

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα ζευγάρια της αντρικής υπόδησης παίρνει την εκδίκησή του.

Υπάρχουν κομμάτια, όπως το bomber jacket, το λευκό t-shirt και τα sneakers που θα χαρακτηρίζονται πάντα ως cool και στιλάτα και υπάρχουν και εκείνα που βρίσκονται στην απέναντι όχθη και είναι ταυτισμένα με το συντηρητικό στυλ των παππούδων μας και με ό,τι μπορεί να φέρνει στο μυαλό η λέξη ξενέρωτο. Εκτός από το κοτλέ ύφασμα και το καφέ χρώμα στη δεύτερη αυτή κατηγορία ανήκουν και τα ίσως πιο παρεξηγημένα ζευγάρια της αντρικής υπόδησης, τα Penny loafers.

Αναγνωρίζοντας τα Penny loafers

Ουσιαστικά πρόκειται για slip-on shoes, ένα δερμάτινο σχέδιο που δεν έχει κορδόνια, είναι άνετο και ευκολοφόρετο και πριν πολλά, πολλά χρόνια φοριόταν με casual outfits σε καμία περίπτωση δηλαδή με κοστούμι, καθώς θεωρείτο ανεπίσημο υπόδημα. Οι εποχές όμως αλλάζουν και μαζί τους το αντρικό στυλ και σήμερα, τα Penny loafers συνδυάζονται εξίσου εύκολα τόσο με κοστούμι όσο και με τζην ή chino παντελόνι, χτίζοντας ένα σύγχρονο, κομψό ντύσιμο. Βασική προϋπόθεση, τα ρούχα να έχουν slim γραμμή και να μην είναι ευρύχωρα.

Μαθαίνοντας λίγη από την ιστορία τους

Αν και εσφαλμένα συγχέονται συχνά με τα μοκασίνια, τα Penny loafers ουδεμία σχέση έχουν με την ιταλική φινέτσα. Οι ρίζες τους είναι νορβηγικές. Το πρώτο ζευγάρι φτιάχτηκε από τον υποδηματοποιό Nils Gregoriusson Tveranger γύρω στο 1908. Έμοιαζε με μοκασίνι και είχε κορδόνια. Τρεις δεκαετίες αργότερα και αφού ο Tveranger ταξίδεψε στην Βόρεια Αμερική για να εξελίξει την τέχνη της υπόδησης, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη του, όπου κατασκεύασε το "Aurland shoe", ένα slip-on ζευγάρι χωρίς κορδόνια κατάλληλο για την καθημερινότητα, που φορέθηκε κατά κόρον από τους Νορβηγούς ψαράδες και όσους ασχολούνταν με υπαίθριες εργασίες. Το 1953, έγινε το πέρασμα του "Aurland shoe" στην Αμερική, όπου έλαβε την ονομασία "Norwegian Moccasins". Σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή του στο αντρικό στυλ και στην καθιέρωσή του ως ένα από τα κλασικά "καλά" παπούτσια έπαιξε το αμερικάνικο Esquire, το πρώτο αντρικό περιοδικό που τα συμπεριέλαβε στις φωτογραφίσεις μόδας αναδεικνύοντάς τα στην απόλυτη επιλογή για ένα preppy look.

Αν και από τα 70s και μετά η μπογιά τους ξεθώριασε, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, φιλοδοξώντας να ανακτήσουν τη χαμένη διαχρονικότητά τους με το ανανεωμένο στυλ τους.

Οι τάσεις στα Penny loafers που είναι μόδα σήμερα

Τα chunky Penny loafers

Τα old school Penny loafers είναι cool

Χαρακτηριστικό στοιχείο τους είναι η φαρδιά και παχιά σόλα, όπως αυτή που έχουν τα brogues shoes. 

Τα χρωματιστά Penny loafers

Penny loafers

Ξεφεύγοντας από τη συντηρητική τους εικόνα, τα Penny loafers της φετινής σεζόν βάφονται με χρώμα ή αποκτούν χρωματιστές λεπτομέρειες.

Τα σουέντ Penny loafers

Penny loafers

Τα γήινα χρώματα θα αγαπούν πάντα το σουέντ/καστόρινο ύφασμα και τα δύο, τα Penny loafers χαρίζοντας μία σαφώς πιο μοντέρνα αισθητική από εκείνη των μαύρων ζευγαριών.  

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ο Jake Gyllenhaal είναι δεινός ιστιοπλόος

Χρειάστηκε να δούμε τη νέα καμπάνια της Prada για να το συνειδητοποιήσουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στον 'οίκο' του Adrien Brody το στυλ είναι διαχρονικό

Ο 50χρονος από σήμερα, ηθοποιός ξεχωρίζει για την αισθητική του.

Γραφει Νικη Κοντομηνα