Πώς να φορέσεις το σμόκιν αλλιώς

Έχουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους για να φρεσκάρεις τις επίσημες εμφανίσεις σου φέτος τις γιορτές.

Με λευκό πουκάμισο και μαύρο παπιγιόν. Αυτός είναι ο παραδοσιακός, κλασικός ενδυματολογικός συνδυασμός του σμόκιν. Δεν είναι όμως και ο μοναδικός, αν αναλογιστείς ότι ζούμε στην εποχή της αποδόμησης και του σπάσιμου κάθε κανόνα στο αντρικό στυλ. Επειδή διανύουμε την περίοδο των γιορτών, τρεις συντάκτες του αμερικάνικου Esquire προτείνουν τρεις διαφορετικούς τρόπους για να ανανεώσεις το formal look σου και να φορέσεις το σμόκιν αλλιώς. 

Πόνταρε στο δέρμα

"Αν η ιδέα και μόνο ότι πρέπει να φορέσεις σμόκιν για να παρευρεθείς στο ρεβεγιόν που σε έχουν καλέσει σε κάνει να γαντζώνεσαι από τον καναπέ, τότε αντικατάστησε το σακάκι με ένα δερμάτινο τζάκετ. Αντισυμβατική στυλιστική κίνηση που σίγουρα θα κάνει την ειδοποιό διαφορά στην εμφάνισή σου ξεχωρίζοντάς σε από το σωρό. Επίλεξε ένα δερμάτινο σε μαύρο χρώμα και σε μίνιμαλ γραμμή, όπως το biker των Dolce & Gabbana (βλ. φωτογραφία αριστερά) και συνδύασέ το με ένα κλασικό παντελόνι σμόκιν και με αξεσουάρ που ξεφεύγουν από τη λογική του black tie: ασημένια κοσμήματα, Chelsea boots και bolo tie (καουμπόικη γραβάτα, που αποτελείται από δερμάτινο κορδόνι και μεταλλικό διακοσμητικό)" – Daniel Dumas

1. Όλα τα δερμάτινα δεν είναι ίδια

Ένα leather bomber jacket ολοκληρώνει όμορφα ένα formal look, εν αντιθέσει με το perfecto και τον easy rider χαρακτήρα του που "κλοτσάει".

2. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά

Προτίμησε ένα σχέδιο που να είναι, πρώτον, ποιοτικό και, δεύτερον, φτιαγμένο από ελαφρύ δέρμα, ώστε να κάθεται κομψά στον κορμό, όπως ακριβώς ένα σακάκι.

3. Είναι αγορά-επένδυση

Είναι ένα τζάκετ πασπαρτού, που μπορεί να φορεθεί κυριολεκτικά με τα πάντα, αλλά και ένα αθάνατο κομμάτι. Όσο παλιώνει, τόσο πιο στυλάτο δείχνει.

Πώς να φορέσεις το σμόκιν αλλιώς
Μποτάκι Givenchy. Γυαλιά ηλίου, μπρασελέ και bolo tie Chrome Hearts. Ασημένια χτένα Tiffany & Co. Αναπτήρας και δαχτυλίδι Cartier. Χειροπέδα Hermès (Hermès Boutique). Θήκη για κάρτες Celine by Hedi Slimane.
(Κεντρική φωτογραφία: Δερμάτινο τζάκετ, πουκάμισο σμόκιν, γραβάτα, κασκόλ και παντελόνι Dolce & Gabbana (Dolce & Gabbana Boutique)).

Πρόσθεσε κάτι casual

"Δε χρειάζεται να υπάρχει η ένδειξη "black tie dress code” σε μια πρόσκληση για ένα γάμο ή για μια εκδήλωση για να βγάλεις από την ντουλάπα το σμόκιν. Ειδικά την περίοδο των γιορτών μπορεί να φορεθεί σχεδόν παντού –από το πάρτι της εταιρείας και τα χριστουγεννιάτικα ποτά με την παρέα σου μέχρι το ρεβεγιόν– και να αντικαταστήσει το κλασικό κοστούμι, που κακά τα ψέματα θα είναι η επιλογή της πλειονότητας. Αφού κάνεις μια έρευνα αγοράς και διαλέξεις ένα ποιοτικό κομμάτι, ταίριαξέ το με ένα μονόχρωμο λεπτό πουλόβερ ή T-shirt και με επίσης μονόχρωμα δερμάτινα sneakers" – Ben Boskovich

ΣΜΟΚΙΝ
Σμόκιν και πουλόβερ Atelier Saman Amel. T-shirt Calvin Klein Underwear. Sneakers John Lobb.

1. Φόρεσέ το, μη σε φορέσει

Το σμόκιν θα δείχνει ξένο ή ξενέρωτο πάνω σου μόνο αν εσύ νιώθεις έτσι. Απελευθερώσου λοιπόν και βγάλε από το μυαλό σου ότι φοράς το πιο επίσημο αντρικό ένδυμα.

2. Η απλότητα είναι το παν

Προκειμένου να απαλύνεις την επισημότητα του σμόκιν, επένδυσε σε απλά, αλλά ποιοτικά και φίνα casual κομμάτια.

3. Εξαφάνισε τα αξεσουάρ

Αν, πάλι, επιμένεις να φορέσεις κάτι, φρόντισε αυτό να μην είναι παπιγιόν ή γραβάτα, αλλά ένα μεταξωτό μαντίλι με διακριτικό print. Τόσο chic όσο και cool.

ΣΜΟΚΙΝ
Sneakers Santoni. Ποσέτ Paul Stuart. Φουλάρι Turnbull & Asser. Βραχιόλι Roxanne Assoulin. Δαχτυλίδι David Yurman. Κλιπ για χαρτονομίσματα Montblanc.

Φτιάξε τη σωστή συνταγή

"Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν καλό bartender είναι να φτιάξει άκοπα ένα απολαυστικά ισορροπημένο μαρτίνι. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στη δική σου περίπτωση που θέλεις να χτίσεις ένα black tie look χωρίς να φαίνεται ότι έχεις προσπαθήσει πολύ για να το πετύχεις. Το μυστικό είναι να συνδυάσεις τα σωστά συστατικά: σμόκιν, παπιγιόν (όχι το έτοιμο, αλλά αυτό που θα δέσεις εσύ φιόγκο), ζωνάρι και ένα λευκό dress shirt. Μην αγχώνεσαι αν ο γιακάς του πουκάμισου είναι σωστός ή αν τα κουμπιά στο σακάκι ταιριάζουν με το ρολόι σου. Πάρε μια ανάσα και χαλάρωσε. Το μυστικό για να δείχνεις cool είναι θέμα attitude, όχι ρούχων" – Nick Sullivan

ΣΜΟΚΙΝ
Σμόκιν, πουκάμισο σμόκιν, παπιγιόν και ζωνάρι Brunello Cucinelli (Brunello Cucinelli Boutique).

1. Το μέγεθος μετράει

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγχέουν το στενό με το κομψό. Μη γίνεις αυτός ο τύπος. Το σμόκιν πρέπει να αγκαλιάζει αρμονικά το σώμα για να επιτρέπει ελευθερία κινήσεων.

2. Μπλε, το νέο μαύρο

Αν ένα μαύρο σμόκιν σού φαίνεται πολυφορεμένο και βαρετό ως επιλογή, η πιο σοφιστικέ και διαχρονική εναλλακτική είναι το σκούρο μπλε.

3. Απλά και όμορφα

Το πουκάμισο του σμόκιν πρέπει να είναι λευκό, ατσαλάκωτο και διακοσμημένο με ελάχιστα αξεσουάρ: παπιγιόν και όσο πιο διακριτικά μανικετόκουμπα γίνεται.

ΣΜΟΚΙΝ
Loafers Giuseppe Zanotti. Παπιγιόν Turnbull & Asser. Ποσέτ και ρολόι Tom Ford. Θήκη για κάρτες Prada (Prada Boutique). Δαχτυλίδι Bottega Veneta. Μανικετόκουμπα Montblanc.

Φωτογραφίες Aaron Richter. Styling Nick Sullivan

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα