Ένα coffee table book για την ιστορία των adidas sneakers

To συλλεκτικό "The Adidas Archive. The Footwear Collection" είναι η Βίβλος των απανταχού sneakerheads.

Το όνομα του Adolf Dassler ίσως να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Κουβαλά ωστόσο μία ιστορία ενός περίπου αιώνα και είναι συνώνυμο μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αθλητική ένδυση και υπόδηση παγκοσμίως, της adidas. 

Στη μεταπολεμική Γερμανία λοιπόν, ο νεαρός Adolf (Adi) άνοιξε ένα μικρό εργοστάσιο υποδημάτων στον χώρο όπου στεγαζόταν το οικογενειακό καθαριστήριο, που ήταν τότε σε αχρηστία. Ο πατέρας του ξεκινήσε να εργάζεται ως υφαντής και κατέληξε τσαγκάρης. Τα όνειρα του Adi όμως ήταν πιο φιλόδοξα και σταδιακά ξεκίνησε να αναζητά στα σκουπίδια και στα χωράφια απομεινάρια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα μπορούσα να του φανούν χρήσιμα για να ανοίξει το δικό του υποδηματοποιείο. Έτσι, τα πρώτα του υποδήματα ήταν φτιαγμένα από εγκαταλελειμμένα κράνη, αλεξίπτωτα, υφασμάτινα στρατιωτικά σακίδια.

Ένα coffee table book για την ιστορία των adidas sneakers

Το 1923 ο αδελφός του, Rudolf προσχώρησε στην επιχείρηση και μαζί ξεκίνησαν το Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik, μία κατασκευάστρια εταιρεία αθλητικών υποδημάτων, που παρήγαγε καινοτόμα για την εποχή παπούτσια, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τα πρώτα ζευγάρια στην ιστορία. Επειδή ο όγκος της παραγωγής τους αυξανόταν συνεχώς, αποφάσισαν να μετακομίσουν σε ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο και το 1936 ήρθε η "συμμετοχή" τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

ΑΝΤΙΝΤΑΣ ΣΝΙΚΕΡΣ

Ο James Cleveland Owens, ο αθλητής-μύθος που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση, φόρεσε ένα ζευγάρι της εταιρείας Gebrüder Dassler Sportschuhfabrik, καθιστώντας τη γνωστή στο κοινό. Τρία χρόνια μετά ωστόσο με την έλευση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία επικεντρώθηκε στην παραγωγή στρατιωτικών υποδημάτων για να κλείσει τελικά οριστικά μετά το τέλος του πολέμου.  

Με την αποδυνάμωση της Γερμανίας, αποδυναμώθηκε και η σχέση των δύο αδελφών, που είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις. Έτσι, ο Adi ίδρυσε τη νέα του εταιρεία, δίνοντάς της το όνομα adidas -μια συγχώνευση του ονόματος και του επιθέτου του-, ενώ ο αδελφός του είχε προηγουμένως ιδρύσει την Puma, η οποία γρήγορα έγινε ο επιχειρηματικός ανταγωνιστής της adidas και είχε επίσης έδρα το Χέρτσογκεναουραχ. 

ΑΝΤΙΝΤΑΣ ΣΝΙΚΕΡΣ

Δεκαετίες μετά, η τότε εχθρότητα που υπήρχε μεταξύ των δύο brands έχει στις μέρες μας εξαλειφθεί. Η ιστορία όμως των δύο αδελφών που "γέννησαν" δύο από τα κορυφαία sports brands όλων των εποχών παραμένει ζωντανή. "Ζωντανεύει" μάλιστα μέσα από τις σελίδες ενός συλλεκτικού coffee table book που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen. 

ΑΝΤΙΝΤΑΣ ΣΝΙΚΕΡΣ

To "The Adidas Archive. The Footwear Collection" αφηγείται την ιστορία της adidas μέσα από τα αναρίθμητα sneakers που έχουν κυκλοφορήσει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.  

ΑΝΤΙΝΤΑΣ ΣΝΙΚΕΡΣ

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.