Αννα Βούλγαρη, η τελευταία απόγονος του οίκου Bvlgari

Η "χρυσή" κληρονόμος του διάσημου οίκου κοσμημάτων της Ιταλίας πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος της "χρυσής" κληρονόμου του διάσημου οίκου κοσμημάτων της Ιταλίας, Bvlgari, Άννα Βούλγαρη, σε ηλικία 93 ετών. Η Άννα Βούλγαρη ήταν η μοναδική απόγονος του ευεργέτη της Παραμυθιάς και ιδρυτή της δυναστείας του οίκου κοσμημάτων Bvlgari, Σωτήρη Βούλγαρη.

Η αγάπη για την Ελλάδα

Η Άννα Βούλγαρη μιλούσε άπταιστα ελληνικά και -παρόλο που ζούσε στην Ιταλία- λάτρευε την Ελλάδα αλλά και τον τόπο καταγωγής της, την Παραμυθιά. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι ερχόταν για διακοπές με την οικογένειά της στη χώρα μας.

Η "χρυσή" κληρονόμος είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της ήταν όταν για 35 ολόκληρες μέρες την απήγαγαν μαζί με τον γιο της. "Απήγαγαν εμένα και το γιο μου και μας κράτησαν ομήρους 35 ημέρες. Έκοψαν το αυτί του παιδιού μου προκειμένου να πάρουν τα λύτρα. Οι απαγωγείς ήταν από τη Σαρδηνία. Φονιάδες. Μας κράτησαν στο πάτωμα και στο κρύο σε ένα βουνό για 35 μέρες. Η οικογένεια μου πλήρωσε τους απαγωγείς 4 εκατομμύρια λιρέτες, δηλαδή 2 εκατομμύρια ευρώ. Το παιδί ήταν δυνατό, δεν είπε τίποτα, του έκοψαν το αυτί με ένα μαχαίρι. Εγώ έχασα 10 χρόνια από τη ζωή μου. Ήταν τρομερό", είχε δηλώσει σχετικά σε παλαιότερη συνέντευξή της.

Η Άννα Βούλγαρη ακόμα και στα τελευταία χρόνια της ζωής της, επισκεπτόταν κάθε χρόνο incognito την Παραμυθιά και τα νερά του Ιονίου, ενώ δεν δεν παρέλειπε με κάθε ευκαιρία να μιλά και να διαφημίζει με τα καλύτερα λόγια, την πόλη από την οποία ο παππούς της ξεκίνησε την αυτοκρατορία των κοσμημάτων.

Τον Μάρτιο του 2019, η ίδια είχε συναντηθεί με αποστολή του δήμου Παραμυθιάς, με σκοπό την ενημέρωση της οικογένειας για τα σχέδια αξιοποίησης του πρώην δημοτικού σχολείου που προσέφερε στην πόλη ο Σωτήριος Βούλγαρης, για το πώς μπορεί να συμμετέχει η οικογένεια στην αίθουσα που θα είναι αφιερωμένη στον οίκο, με την Αννα Βούλγαρη να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδια της μετατροπής του ιστορικού κτιρίου σε κέντρο τέχνης πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Η ιστορία του οίκου Bvlgari

Ο οίκος Bvlgari έχει πολυετή ιστορία στην παραγωγή κοσμημάτων, ενώ -πράγμα που δεν γνωρίζουν πολλοί- η ιστορία του είχε ξεκινήσει από την Ελλάδα.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης, με καταγωγή από την Παραμυθιά, ήταν ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο. Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1857 και γονείς του ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης και η Ελένη Στρουγγάρη. Από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης ήταν ο μόνος που επιβίωσε και κατάφερε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα. Η επαφή με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου.

Το ταλέντο στη δημιουργία κοσμημάτων κληρονόμησε και ο Σωτήρης, που μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν ένα μαγαζί χρυσαφικών στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Την περίοδο εκείνη η Παραμυθιά και άλλα χωριά της περιοχής αντιμετώπιζαν προβλήματα από τους Τούρκους.

Οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού και οι σοβαρές ζημιές στο μαγαζί τους, ανάγκασε την οικογένεια Βούλγαρη να μετακομίσει στην Κέρκυρα. Εκεί, άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο υπόγειο του σπιτιού τους, όπου έφτιαχναν κοσμήματα.

Ο Σωτήρης Βούλγαρης, γνωρίζει λίγο αργότερα έναν Μακεδόνα αργυροχόο, τον Κωνσταντίνο Κέμο, ο οποίος στη συνέχεια έγινε και συνεργάτης του. Μαζί αποφάσισαν να κατευθυνθούν προς την Ιταλία και να ανοίξουν εκεί τα "φτερά" τους. Ετσι, το 1880 μεταναστεύουν.

Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Νάπολη και άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί με χρυσαφικά. Η έντονη εγκληματικότητα της πόλης όμως, δημιούργησε πρόβλημα στο κοσμηματοπωλείο. Έπειτα από αρκετές διαρρήξεις αναγκάστηκαν να το κλείσουν. Τότε, μετακόμισαν στη Ρώμη, όπου άνοιξαν καινούριο μαγαζί στην οδό Βία Σιστίνα, και το ονόμασαν "Οld Curiosity Shop", όνομα εμπνευσμένο από ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς.

Έπειτα από διαφωνίες, οι δρόμοι των δύο συνεργατών χωρίστηκαν και ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση.

Μεταφέρθηκε στη Βία Κοντότι και άνοιξε ένα νέο κατάστημα, που έκανε διάσημα τα κοσμήματα σε όλη την Ιταλία. Μέχρι το 1897 αριθμούσε άλλα τέσσερα κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και έως το 1913, με τη βοήθεια των παιδιών του, Τζιότζιο και Κωνσταντίνο, η επιχείρηση άρχισε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Μετά τον θάνατο του Σωτήρη Βούλγαρη το 1932, τα παιδιά του με όρεξη και δημιουργικότητα, ανέλαβαν εξ' ολοκλήρου την επιχείρηση.

Έως τη δεκαετία του ’70, ο οίκος Bvlgari είχε αποκτήσει καταστήματα σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου αποκτώντας παγκόσμια φήμη. Τα κοσμήματα του οίκου, εμπνευσμένα από την ιταλική αναγέννηση και διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους, έγιναν τα αγαπημένα αξεσουάρ των βασιλικών οικογενειών και των αστέρων του Χόλιγουντ.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα