Ανακαλύπτωντας το άρωμα που θα γίνει η υπογραφή σου

Ακολουθώντας τα παρακάτω τρία βήματα θα βρεις τη "μυρωδιά" σου.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 20 Νοεμβρίου 2019

Πάνω – κάτω οι περισσότεροι έχουμε μία γενική εικόνα των αρωμάτων που μας ταιριάζουν. Αυτά που είναι αρρενωπά και δυνατά ή εκείνα που είναι αισθησιακά και πικάντικα ή τα άλλα που είναι δροσερά και γήινα. Παρ' όλα αυτά, όταν έρχεται η στιγμή της αγοράς σε ένα κατάστημα καταλήγουμε να ξεχνάμε κι αυτά που ξέραμε, κυρίως λόγω των αμέτρητων επιλογών και της πίεσης που από τους πωλητές να δοκιμάσουμε κι αυτό και το άλλο και το παράλλο. Το αποτέλεσμα; Η αγορά ενός αρώματος που δεν μυρίζει στο ελάχιστο όπως θα επιθυμούσαμε.

Προκειμένου λοιπόν να γλιτώσεις χρόνο και χρήμα και να κάνεις επιτέλους την αρωματική αγορά που σου αξίζει, συγκεντρώσαμε τα εξής σημαντικά στοιχεία που καλό είναι να έχεις υπόψιν για να ανακαλύψεις το άρωμα που θα γίνει το σήμα – κατατεθέν σου.

Βήμα 1ο: Οι βασικές γνώσεις

Ανακαλύπτωντας το άρωμα που θα γίνει η υπογραφή σου

Για να βρεις το άρωμα που σου ταιριάζει, πρέπει πρώτα απ' όλα να γνωρίζεις τι αγοράζεις. Η σχηματική απεικόνιση των συστατικών από τα οποία αποτελούνται τα αρώματα γίνεται, όπως και στην διατροφή, μέσα από μία πυραμίδα. Αυτή χωρίζεται σε τρεις "ορόφους":

 1. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι νότες κορυφής: Αυτές που γίνονται άμεσα αντιληπτές κατά τον ψεκασμό και δημιουργούν την πρώτη εντύπωση. Είθισται για τις υψηλές νότες να χρησιμοποιούνται μυρωδιές λουλουδιών και εσπεριδοειδών, όπως έλαια λεβάντας, τριαντάφυλλου, γιασεμί, άνθη πορτοκαλιάς, νεραντζιάς και λεμονιού, μάνγκο, φράουλα.
 2. Στη μέση βρίσκονται οι μεσαίες νότες: Αυτές που αναδύονται λίγο πριν εξαφανιστούν οι υψηλές νότες και αυτές που αλληλεπιδρούν άμεσα με το δέρμα. Τις αποκαλούν επίσης ως την καρδιά του αρώματος ή το κύριο σώμα του. Συνήθως περιέχουν απαλές, βελούδινες, λουλουδένιες και βοτανικές οσμές και σπανιότερα φρουτένιες: γαρύφαλλο, ασφόδελο, αγιόκλημα, γιασεμί, πασχαλιά, μανόλια, ορχιδέα, πεόνια, τριαντάφυλλο, υάκινθος, βιολέτα, λωτός.
 3. Στον πάτο βρίσκονται οι νότες βάσης: Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, το Α και το Ω ενός αρώματος. Καθορίζουν τη διάρκεια, το χαρακτήρα, την ένταση και την επιτυχία του. Η μυρωδιά τους διαρκεί περισσότερο από την υψηλή και τη μεσαία νότα εξαιτίας της αλληλεπίδρασης με το δέρμα, ενώ μαζί με τη μεσαία δημιουργούν το κυρίως θέμα του αρώματος. Σχεδόν πάντα τα συστατικά αυτής της βάσης έχουν βάθος και ένταση και γίνονται αντιληπτά τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το ψέκασμα.

Βήμα 2ο: Η δοκιμή στο κατάστημα

Προτίμησε να επισκεφτείς το κατάστημα όχι σε ώρες αιχμής, που θα γίνεται ο κακός χαμός, αλλά σε πιο χαλαρές, ώστε να μπορείς με την ησυχία σου να περπατήσεις στους χώρους του, να δεις την ποικιλία των αρωμάτων και να εξυπηρετηθείς καλύτερα. Όσον αφορά στη δοκιμή, πρέπει να θυμάσαι τα εξής:

 • Η ανθρώπινη μύτη μπορεί να αναγνωρίσει ένα συγκεκριμένο αριθμό διαφορετικών μυρωδιών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείς να δοκιμάσεις 5 με 10 αρώματα πριν αρχίσουν όλα να σου μυρίζουν από κάποιο διάστημα και μετά το ίδιο. Τα δοκιμάζεις αρχικά όλα σε χαρτί.
 • Έπειτα, διαλέγεις τα δύο που σου αρέσουν καλύτερα και τα ψεκάζεις στους καρπούς σου, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσεις να καταλάβεις πώς μυρίζει πραγματικά η εν λόγω αρωματική δημιουργία πάνω σου. Αν για παράδειγμα ψεκάσεις 40 άντρες με το ίδιο άρωμα και οι 40 θα μυρίζουν διαφορετικά. Η φυσική μυρωδιά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, από δέρμα σε δέρμα.
 • Δεν αγοράζεις τίποτα, αποχωρείς από το κατάστημα και τεστάρεις τη "λειτουργία" και την "αντίδραση" των δύο αρωμάτων μέσα στην ημέρα, ώστε να διαπιστώσεις ποιο πληροί τις προδιαγραφές σου.

Βήμα 3ο: Η επιλογή του τύπου αρώματος

ΑΡΩΜΑ

Αφού λοιπόν καταλήξεις στο άρωμα που σου αρέσει, ακολουθεί η επιλογή του τύπου του. Να διαλέξεις δηλαδή ποια απ' όλες τις εκδοχές του συνάδει με τα θέλω σου. Οι τύποι αρώματος είναι οι παρακάτω:

 • Eau de Cologne: Από τους ποιο φτηνούς τύπους που συναντάται κυρίως στα αντρικά αρώματα. Αυτό οφείλεται στην αδύναμη μυρωδιά του, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από αναζωογονητική αίσθηση δροσιάς. Για το λόγο αυτό, τα eau de cologne αρώματα πρέπει να ανανεώνονται αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Η μέγιστη διάρκεια ζωής τους είναι οι δύο ώρες.
 • Eau Fraiche: Πρόκειται για ένα ακόμη πιο ελαφρύ τύπο αρώματος από τον eau de cologne. Παρά το γεγονός ότι έχουν την ίδια χαμηλή περιεκτικότητα σε έλαια, ο συγκεκριμένος τύπος περιέχει ελάχιστο αλκοόλ, το οποίο διαλύεται σε μπόλικο νερό. Γι’ αυτό και προτιμάται το καλοκαίρι ή σε περιπτώσεις που δεν θέλεις το άρωμά σου να είναι αποπνικτικό. Η μέγιστη διάρκεια ζωής του Eau Fraiche είναι μία ώρα.
 • Eau de Toilette: Τα αρώματα eau de toilette είναι ελαφριά και πιο διακριτικά από τα eau de parfum, αλλά πιο βαριά και έντονα από τα eau de Cologne. Είναι κατάλληλα για πρωινές και απογευματινές ώρες, ενω προτιμώνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Mέγιστη διάρκεια ζωής, οι δυο με τρεις ώρες.
 • Eau de Parfum: Πιο έντονα από τα υπόλοιπα αρώματα και σαφώς πιο ακριβά, τα eau de Parfum αρώματα περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό αιθέριων ελαίων και διαρκούν περισσότερο. Έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα αν ψεκάσεις απευθείας τα μαλλιά ή τα ρούχα σου. Mέγιστη διάρκεια ζωής, οι τέσσερις με πέντε ώρες.
 • Pure Perfume: Πρόκειται για τον πιο ακριβό τύπο αρώματος, καθώς αποτελεί το καθαρό απόσταγμα του αρώματος. Γι' αυτό και μια σταγόνα του αρκεί. Ενδείκνυται για βραδινές εμφανίσεις, αφού η μυρωδιά του είναι έντονη και μεθυστική. Mέγιστη διάρκεια ζωής, ποι έξι με οκτώ ώρες.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Μόδα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η φαλάκρα δεν είναι και τόσο κακή

Αγάπησε τις λιγοστές τρίχες στο κεφάλι σου και πάρ' τες με την ψιλή.

Το νέο κούρεμα του Armie Hammer έχει κάτι από παλιό Χόλιγουντ

Όλη η ουσία βρίσκεται στην ελαφρώς στριφογυριστή φράντζα.