Τα αιθέρια έλαια είναι η καλύτερη εναλλακτική στα αρώματα

Αρκούν μία με δύο σταγόνες στον καρπό ή το λαιμό για να μείνει το άρωμά τους σταθερό και ήπιο για ώρες.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 29 Μαρτίου 2019

Μπορεί η ανάπτυξη της σύγχρονης αρωματοποιίας να ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, με την ανάπτυξη συνθετικών αρωματικών δημιουργών, ωστόσο η χρήση των αρωμάτων γινόταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Απλά με διαφορετικό τρόπο απ' ότι σήμερα. Από την Μεσοποταμία μέχρι την αρχαία Ελλάδα και τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, άντρες και γυναίκες χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια ελαία για να φρεσκάρουν τη φυσική μυρωδιά τους, ραίνοντας μ' αυτά το δέρμα, τα μαλλιά ακόμα και τα ρούχα τους. Τα πιο δημοφιλή τότε ήταν το μύρο, ο κέδρος, το κάρδαμο και το αιθέριο έλαιο γιασεμιού.

Τα σύγχρονα αρώματα αποτελούν μία μίξη των αιθέριων ελαίων με το οινόπνευμα και τις σύνθετες οργανικές ουσίες (βανιλλίνη, κουμαρίνη). Ωστόσο, ήδη από φέτος διαφαίνεται μία επιστροφή των διάσημων οίκων στις απαρχές της αρωματοποιίας. Ο Gucci λάνσαρε μία νέα συλλογή αρωμάτων "The Alchemist's Garden" που δίνει βήμα στα αιθέρια έλαια. Παρομοίως και ο Dolce & Gabbana με τη σειρά Velvet. Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι η καλύτερη εναλλακτική στα αρώματα

Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας, όπως η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους. Έχουν δηλαδή φυτική προέλευση και χαρακτηρίζονται από διακριτική μυρωδιά με έντονη όμως διάρκεια.

Ποια η χρήση τους

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνει το άρωμα ενός αιθέριου ελαίου σταθερό και ήπιο για ώρες είναι το δέρμα να είναι καθαρό. Συνεπώς, φρόντισε να το χρησιμοποιείς με το μπάνιο. Αρκούν μία με δύο σταγόνες στον καρπό ή το λαιμό.

Ποια αιθέρια έλαια να προτιμήσεις

Oak moss: Είναι το ίσως πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο στην αντρική αρωματοποιία, αγαπημένο κυρίως των οίκων Calvin Klein και Giorgio Armani. Ξυλώδες και δροσερό προσφέρει ένα δυνατό άρωμα.

Κέδρος: Το αιθέριο έλαιο του κέδρου ανήκει όχι σε έναν, αλλά σε δύο τύπους αρωμάτων, στα εσπεριδοειδή και στα ξυλώδη. Το άρωμά του είναι μεθυστικό και ξηρό, όχι γλυκό.

Λεβάντα: Είναι το πιο διαδεδομένο αιθέριο έλαιο παγκοσμίως με πολλαπλές χρήσεις που δεν εξαντλούνται στην αρωματοποιία, καθώς συμβάλλει στη σωματική και πνευματική χαλάρωση και ηρεμία. 

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

Πατσουλί: Φρουτώδες και γλυκό, το αιθέριο έλαιο του πατσουλί λέγεται ότι διεγείρει τον εγκέφαλο αυξάνοντας την σεξουαλική εγρήγορση. Δεν είναι τυχαίο ότι το εμπεριέχει η πλειοψηφία των αρωμάτων που χαρακτηρίζονται ως αισθησιακά.

Βετιβέρ: Προέρχεται από απόσταξη των ριζών του φυτού της βετιβέριας, που όπως και το πατσουλί έλκει την καταγωγή του από την Ινδία και έχει βαρύ δασώδες γήινο άρωμα. Προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας και δροσιάς.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Μόδα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

7 ξυλώδη και πικάντικα αντρικά αρώματα

Αρωματικές δημιουργίες που σαγηνεύουν με ένα ψέκασμα.

6 tips για τη φροντίδα των αδύναμων μαλλιών

Την τριχόπτωση πολλοί φοβήθηκαν, τη σωστή περιποίηση κανείς.