Η ιστορία του Rolex Explorer που συμμετείχε στον πρώτο συνεχόμενο ατομικό ιστιοπλοϊκό γύρο του κόσμου

Το συγκεκριμένο ρολόι ήταν η επιλογή ενός θαλασσοπόρου που έζησε ένα άκρως εντυπωσιακό ταξίδι.

To 1969 ο θαλασσοπόρος Sir Robin Knox-Johnston έκοψε πρώτος το νήμα σε έναν αγώνα στον γύρο του κόσμου με ιστιοπλοϊκό χωρίς ενδιάμεσες στάσεις. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο Sir Francis Chichester είχε αποπειραθεί να κάνει το ίδιο ταξίδι χωρίς να τα καταφέρει αφού του στοίχισε η σύντομη στάση στην Αυστραλία.

Μέχρι τότε λοιπόν, κανένας δεν είχε καταφέρει κάτι παρόμοιο. Έτσι, η εφημερίδα Sunday Times είχε μία ιδέα: Την προκήρυξη ενός αγώνα για το γύρο του κόσμου. Ποιος ήταν διατεθειμένος και ποιος μπορούσε να τα καταφέρει; Ο Knox-Johnston δέχτηκε αμέσως την πρόκληση. Φυσικά, δεν ήταν μόνος αφού άλλοι εννέα θαλασσόλυκοι δήλωσαν συμμετοχή. Κι αν πιστεύει κανείς ότι ο Knox-Johnston κατάφερε να κερδίσει επειδή είχε το ταχύτερο ιστιοπλοϊκό, κάνει λάθος - η νίκη του οφείλεται σε εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Η ιστορία του Rolex Explorer που συμμετείχε στον πρώτο συνεχόμενο ατομικό ιστιοπλοϊκό γύρο του κόσμου

Τέσσερις από τους εννέα συμμετέχοντες αποσύρθηκαν ή έχασαν το ιστιοπλοϊκό τους. Ένας ξεκίνησε κανονικά, αλλά μπερδεύτηκε κι έφτασε τελικά στην Ταϊτή. Ένας πήγε στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (Κέϊπ Τάουν) και τα παράτησε. Ένας άλλος αποσύρθηκε επειδή το ιστιοπλοϊκό του άρχισε να μπάζει νερά. Ο όγδοος στη σειρά αποτρελάθηκε και βούτηξε στα βαθιά, κοντά σε έναν ναυτικό τάφο. Έτσι, ο Knox-Johnston έμεινε μόνος: Ήταν ο σκίπερ που κατάφερε να φτάσει στο νήμα του τερματισμού.

ρολεξ αγώνας

Πόσο δύσκολο ήταν το ταξίδι; Λοιπόν, μιλάμε για μια εποχή χωρίς GPS, χωρίς ειδικές στολές, με τα ιστιοπλοϊκά να μην έχουν την σημερινή κατασκευή, ενώ τα απαραίτητα φώτα νυχτός LED δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα. Δεν ήταν εύκολο.

 Ο Knox-Johnston είχε κατασκευάσει μόνος του το ιστιοπλοϊκό του, το Suhaili, από ξύλο βελανιδιάς, από την εποχή που ζούσε στην Ινδία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Για σπόνσορες είχε μία μάρκα σοκολάτας και μία εταιρεία τσαγιού. Μιλώντας για σπόνσορες, δεν εννοούμε οικονομικής ενίσχυσης, αλλά προϊοντικής.

Ο λόγος της απόφασής του για συμμετοχή ήταν κάπως ειρωνικός. Έμαθε ότι θα ταξίδευε ο Βernard Moitessier, ένας Γάλλος, και το πήρε πατριωτικά αφού ήθελε ο νικητής να είναι Βρετανός.

ρολεξ αγώνας

Το ταξίδι του Knox-Johnston ήταν σχετικά απλό, οικονομικό και αναλογικό. Στην πλοήγηση χρησιμοποιούσε το χρονομέτρό του και μελετούσε τα αστέρια και τον ήλιο. Το ρολόι με το οποίο μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο ταξίδι στη θάλασσα το είχε αγοράσει το 1961 στο Κουβέιτ. Ήταν το Rolex Explorer. Μία λογική επιλογή αφού έψαχνε κάτι ανθεκτικό, αδιάβροχο και ακριβές. Ήταν άλλωστε, από τότε, η δημοφιλής μάρκα για όσους ταξίδευαν στη θάλασσα.

ρολεξ αγώνας

Δεν αποσυντονιζόταν, όταν κρατούσε το ναυτικό ημερολόγιο και κατέγραφε ακριβείς σημειώσεις βλέποντας τη σωστή ώρα χωρίς να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Ο αγώνας κράτησε 312 ημέρες. Μαζί με το πιστό του Explorer πέρασε πολλά: μία φορά, ένα μεγάλο κύμα χτύπησε το Suhaili και σχεδόν το αναποδογύρισε. Επέζησε, όμως το ντεπόζιτο με το πόσιμο νερό γέμισε νερό θαλάσσης, επομένως το υπόλοιπο ταξίδι του έπρεπε να το περάσει με το να συλλέγει νερό της βροχής.

Μία ματιά στο Explorer αποκαλύπτει τα όσα πέρασε και το ίδιο. Το καντράν που κάποτε ήταν μαύρο άλλαξε τόσο από το αλατόνερο όσο και από τον ήλιο. Γι’ αυτό το σχέδιο έχει πλέον καταλήξει στο αρχηγείο της Rolex στη Γενεύη - με όλα τα πρωτότυπα μέρη του.

ρολεξ αγώνας

Το ταξίδι του Sir Robin Knox-Johnston δεν απέκτησε τη φήμη που του άξιζε, κάτι λογικό αφού την ίδια χρονιά έγιναν τα πρώτα βήματα στη σελήνη. Κατά την αποστολή του Apollo 11 στο φεγγάρι, οι αστροναύτες φορούσαν Omega Speedmaster. Και παρότι δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε την επιτυχία τους, η αλήθεια είναι ότι είχαν απόλυτη πρόσβαση στις εξελιγμένες τεχνολογίες της NASA - τις πιο μοντέρνες της εποχής τους.

Με άλλα λόγια, το Explorer έζησε μία από τις σπουδαιότερες περιπέτειες που έχουμε ακούσει ποτέ. Μάλιστα, ο εν λόγω αγώνας με την ονομασία The Golden Globe επανήλθε φέτος, την 1η Ιουλίου 2018, 50 χρόνια μετά. Όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν, έπρεπε να έχουν ιστιοπλοϊκό στα ίδια μέτρα και στον ίδιο τύπο με το Suhaili. Επίσης, όφειλαν να ολοκληρώσουν το ταξίδι χρησιμοποιώντας μόνο τεχνολογίες του ’68-’69.

ρολεξ αγώνας

Και ο πρωταγωνιστής; Πριν από πενήντα χρόνια, ο Sir Robin Knox-Johnston έλαβε υποδοχή ήρωα στην Αγγλία. Έγραψε ένα βιβλίο, έλαβε το χρίσμα του Sir από τη Βασίλισσα και μέχρι σήμερα, στα 79 του, συνεχίζει να καταπιάνεται με την ιστιοπλοΐα. Μάλιστα, την 1η Ιουλίου έβγαλε και το Suhaili του (σε ανανεωμένη εκδοχή) για μία συμβολική βόλτα.

Από: Esquire NL

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.