Ξενάγηση στην παλλόμενη σκηνή τέχνης της Κυψέλης

Γιατί οι νέοι καλλιτέχνες και οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης επιλέγουν την Κυψέλη; Πώς επιβιώνει και στηρίζεται ένας μη κερδοσκοπικός χώρος πολιτισμού;

Γράφει: Esquire Editors 20 Μαρτίου 2023

Oι ιδρυτές της γκαλερί Noucmas που βρίσκεται στο μικρό δρομάκι της οδού Κάσου, λίγα βήματα μακριά από στην Πλατεία Κανάρη (Κυψέλης), μας μίλησαν για τις ανησυχίες τους για την τέχνη σήμερα.

"Η νέα γενιά καλλιτεχνών της Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής και εργασιακής επισφάλειας που επικρατεί στον χώρο και την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής στήριξης. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες καλούνται με μεγάλη προσπάθεια και δημιουργικότητα να ξεπεράσουν τα εμπόδια μόνοι τους. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, παρατηρείται μια σημαντική άνθηση στους ανεξάρτητους καλλιτεχνικούς χώρους, οι οποίοι βασίζονται στην αλληλοβοήθεια και την ανοικτότητα, καθιστώντας παράλληλα την Αθήνα ένα πρόσφορο έδαφος για τη σύγχρονη τέχνη.

Συμβαίνουν τόσα νέα πράγματα που πολλές φορές, λόγω φόρτου εργασίας, δεν προλαβαίνουμε να τα αντιληφθούμε. Από την μεριά μας, προσπαθούμε να γνωρίσουμε όσο πιο πολλούς ανεξάρτητους χώρους μπορούμε, ειδικά στην Κυψέλη. Θεωρούμε ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ νέων καλλιτεχνών μπορούν να έχουν άμεσο και πρακτικό αντίκτυπο στην πόλη και την κοινωνία μας" μας λένε.

Λίγα λόγια για τη Noucmas 

Ο χώρος λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2019, από την Όλγα Σουρή, την Κατερίνα Χάρου και τον Βίνσεντ Μερινιάκ και φιλοξενεί εργαστήρια καλλιτεχνών, εκθέσεις και events, με την επόμενη έκθεση να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος BRAWE, νέες καλλιτέχνιδες από την Ουγγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα παρουσιάσουν έργα με βασικό άξονα τον φεμινισμό.

Πηγαίνοντας πίσω κάποιες βδομάδες, όταν ξεκίνησα να σχεδιάζω αυτό το αφιέρωμα, δεν περίμενα ότι θα ανακαλύψω τόσους πολλούς ανεξάρτητους χώρους τέχνης και εργαστήρια στην Κυψέλη. Βρισκόμαστε στην εποχή μετά την πανδημία, οι hipsters αποτελούν παρελθόν (ή έχουν μεταλλαχθεί), η Αθήνα δεν έγινε το επόμενο Βερολίνο, η Αθήνα είναι Αθήνα, με όλα τα καλά και στραβά που κουβαλάει. Μάλιστα, η Αθήνα γίνεται πιο ακριβή, ενοίκια στα ύψη, πόροι και κρατική βοήθεια ελάχιστη, ένας καλλιτέχνης που έρχεται από άλλη χώρα, θα το σκεφτεί διπλά σήμερα να εγκατασταθεί στην πόλη μας (σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν). Κάποιοι από αυτούς ήρθαν, κάθισαν 2-3 χρόνια, έφυγαν.

Ίσως η ανάγκη έφερε πολλούς νέους καλλιτέχνες και επιμελητές να βρουν νέο δημιουργικό σπίτι στην Κυψέλη. Πολλοί χώροι που άλλοτε λειτουργούσαν σαν αποθήκες ή ξυλουργεία και παλιά καταστήματα, απέκτησαν νέα ζωή με την έλευση αυτών των νέων ανθρώπων.

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης