Τα βιβλία με το πιο απογοητευτικό τέλος

Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει σχετική έρευνα του OnBuy Books.

Μεγάλες προσδοκίες. Αυτές οι δύο λέξεις, εκτός από τίτλος σε διάσημο μυθιστόρημα του Charles Dickens, αποτελούν επικίνδυνη παγίδα για κάθε αναγνώστη και θεατή. Δημιουργούνται είτε από όσα ακούς και διαβάζεις -βαρύγδουπες δηλώσεις για "την καλύτερη σειρά στο είδος της", "καλύτερο βιβλίο που διάβασες ποτέ"- είτε από την ανάγκη σου να παθιαστείς με κάτι. Ο ενθουσιασμός είναι άλλωστε ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγεις από τη βαρετή πραγματικότητα. Απλά, πολλές φορές, οι μεγάλες προσδοκίες καταστρέφουν τα βιβλία που διαβάζεις. Το τέλος τους σε αφήνει με μία αίσθηση απογοήτευσης - ή ακόμα χειρότερα την κρυφή πεποίθηση ότι εσύ θα το είχες γράψει καλύτερα.

Βέβαια, καλύτερα να απογοητεύει ένα μυθιστόρημα παρά να το αφήνεις στη μέση, όπως δηλαδή συμβαίνει με μερικά από τα όντως κορυφαία βιβλία όλων των εποχών. Τα "τούβλα" των πολλών εκατοντάδων σελίδων δεν είναι για όλους. Ποια όμως είναι εκείνα τα βιβλία που το τέλος τους έχει απογοητεύσει τους περισσότερους αναγνώστες; Μία έρευνα OnBuy Books βασισμένη στην πλατφόρμα Goodreads (σ.σ: κάτι σαν  το IMDB για βιβλία) έλυσε και αυτό το μεγάλο αναγνωστικό μυστήριο.

Η έρευνα

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Κάνοντας μία γρήγορη και πλάγια ανάγνωση της λίστας είδαμε ότι τα εφηβικά μυθιστορήματα έχουν την τιμητική τους και η saga του Harry Potter διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο με δύο βιβλία: Αν το 24% των αναγνωστών βρήκε το τέλος του Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ (εκδ. Ψυχογιός) απογοητευτικό, το ίδιο ποσοστό ανέβηκε στο 25% για τέλος των περιπετειών του νεαρού μάγου με τίτλο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου (εκδ. Ψυχογιός).

Τα βιβλία με το πιο απογοητευτικό τέλος

Δεν είναι όμως μονάχα το πιο διάσημο εφηβικό μυθιστόρημα του καιρού μας ένοχο στα μάτια πολλών για όχι και τόσο σπουδαίες "κατακλείδες" (σ.σ: αυτή είναι μία λέξη που είχα να χρησιμοποιήσω από το Λύκειο). Το ίδιο συμβαίνει και με την τριλογία Hunger Games -ή αλλιώς Αγώνες Πείνας (εκδ. Ψυχογιός) στα Ελληνικά- της Suzanne Collins, αφού η πρωταγωνίστρια Mockingjay άφησε το 16,1% του κοινού παραπονεμένο στο τέλος. Όσο για το Twillight Saga της Stephenie Meyer που κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Ψυχογιός; Περίπου 12% από όσους το διάβασαν, είχαν ανάμεικτα αν όχι αρνητικά συναισθήματα για τον τρόπο που έκλεισε το story.

Γκόλντινγκ

Για να μη βγάλεις όμως βιαστικά συμπεράσματα του τύπου "δε βγαίνουν καλά βιβλία πια" ας προχωρήσουμε με κάτι πιο κλασικό: Το 36% των ανθρώπων που έχουν διαβάσει τον Άρχοντα των Μυγών (εκδ. Καστανιώτης) του William Golding, ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης που αποτελεί αναφορά για τον 20ο ενώ διδάσκεται στα αγγλικά και αμερικανικά σχολεία, ένιωσαν ότι ο συγγραφέας τους άφησε ξεκρέμαστους. Κάπως σαν το Lost δηλαδή. 

σαίξπηρ ρωμαίος

Υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις, όπως ας πούμε ότι το 52% των αναγνωστών απογοητεύτηκε από το τέλος της Εξιλέωσης (εκδ. Νεφέλη) του Ian McEwan, η κορυφαία όμως όλων είναι άλλη: Όλα δείχνουν ότι σχεδόν κανείς δε συμφωνεί με το τέλος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας διά χειρός William Shakespeare, αφού το τρομερά υψηλό ποσοστό του 57% από εκείνους τους αθεράπευτα ρομαντικούς που διάβασαν το κείμενο, δηλώνει ορθά κοφτά πως θα ήθελε remake.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.