Το λεύκωμα-φόρος τιμής στο έργο της Zaha Hadid

Μέσα σε 672 σελίδες ξεδιπλώνονται τα γερά θεμέλια που έβαλε η σπουδαία Βρετανοιρακινή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 05 Ιανουαρίου 2021

Λίγες γυναίκες έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην αρχιτεκτονική όσο η Zaha Hadid, και τώρα η κυκλοφορία ενός λευκώματος που καταγράφει τη σπουδαία της καριέρα λειτουργεί ως ο απαραίτητος φόρος τιμής. Από εγκαταστάσεις Ολυμπιακών Αγώνων έως πολυτελή αεροδρόμια, η Hadid υπήρξε πάντα επαναστατική. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τόσο το Βραβείο Pritzker όσο και το ιδιαίτερα σημαντικό RIBA Royal Gold Medal. Οι ρευστές συνθέσεις της δεν μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν.

κείμενο: MATTHEW BAXTER-PRIEST  

Το λεύκωμα-φόρος τιμής στο έργο της Zaha HadidΌταν πια έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και για εκείνη, το 2016, βρισκόταν στην ελίτ της αρχιτεκτονικής μέσα από τα προβεβλημένα projects στις τέσσερις γωνιές της Γης: Από την Κίνα μέχρι τη Μέση Ανατολή και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία. Η νέα μονογραφία της Taschen συγκεντρώνει το corpus του έργου της μέσα από φωτογραφίες, αναλύσεις εις βάθος, καθώς και σχέδια της ίδιας της Hadid, τα οποία ρίχνουν φως στο αλληλένδετο σύμπαν αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διακόσμησης και κατασκευής επίπλου που δημιούργησε, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακότατου Port House στην Αμβέρσα του Βελγίου.

* Zaha Hadid. Complete Works 1979- Today, 2020 Edition || Philip Jodidio (Taschen) AED275

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.