Tι βιβλία διαβάζουμε μετά από έναν χρόνο πανδημίας

Οι τάσεις που ξεχώρισαν οι εκδότες μέσα στην πανδημία και τα βιβλία που θα διαβάσουμε αυτή την άνοιξη.

Βιβλία και πανδημία; Ναι, μάλλον σωστά μάντεψες. Σύμφωνα με όσα μας είπαν οι εκδότες τις πολύτιμες σκέψεις των οποίων θα διαβάσεις στο τέλος αυτού του αφιερώματος, μετά το πρώτο lockdown και τους κάθε λογής περιορισμούς που επιβλήθηκαν, άνοδο στις πωλήσεις τους σημείωσαν οι οδηγοί αυτοβελτίωσης και εκλαϊκευμένων γνώσεων, τα αστυνομικά, η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία και τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Tι βιβλία διαβάζουμε μετά από έναν χρόνο πανδημίαςΤο παιδικό βιβλίο αποτέλεσε όαση ηρεμίας για… γονείς - όταν μπήκε στη ζωή τους η τηλεκπαίδευση, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον τόσο για μελέτες όσο και για μελλοντολογικά θρίλερ που πραγματεύονται πανδημίες, όπως τα προφητικά Lockdown (εκδ. Πεδίο) του Peter May και η Σπίθα (εκδ. Καστανιώτης) του Νίκου Ζ. Κομνηνού.

 

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Η ΣΠΙΘΑΜε βάση αυτά τα δεδομένα, ποιες είναι οι νέες κυκλοφορίες σε βιβλία που θα μας κρατήσουν καλή συντροφιά την άνοιξη; Η απάντηση στις επόμενες παραγράφους.

 

 

 

 

Τα βιβλία που θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΝΕ FOCUSΖώντας σε μία νέα πραγματικότητα που η επίτευξη των προσωπικών μας στόχων παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν έχει γίνει το #1 ζητούμενο, πρώτο στη λίστα με τα βιβλία αυτοβελτίωσης που θέλουμε να διαβάσουμε είναι το bestseller Κάνε focus (εκδ. Διόπτρα). Σε αυτό, οι Jack Canfield, Mark Victor Hansen και Les Hewitt μάς δείχνουν πώς να εστιάζουμε στα δυνατά μας σημεία και να αποβάλουμε οτιδήποτε μας κρατά πίσω.

 

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ BENZONOMICSΣτο Benzonomics: Πώς αλλάζει η Amazon τη ζωή μας (εκδ. Ψυχογιός), ο βραβευμένος δημοσιογράφος του Fortune Brian Dumaine, παρουσιάζει το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon και το πώς αυτό διαμορφώνει τον τρόπο που καταναλώνουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΤΥΡΙΟΤέλος, με το Συλλογικό Έργο Ο κόσμος του χθες, ο κόσμος του αύριο: 60 συγγραφείς μοιράζονται με το Φεστιβάλ ΛΕΑ κείμενα για την πανδημία (εκδ. Καστανιώτης) χαρτογραφούμε την αλλαγμένη μας ζωή μέσα από καταθέσεις Ελλήνων και Ιβηροαμερικανών συγγραφέων.

 

 

 

Τα page turners

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝΤο λογοτεχνικό σασπένς λειτουργεί πάντα λυτρωτικά της αγωνίας που βιώνουμε στην αληθινή μας ζωή και στη Μυστική ζωή των συγγραφέων (εκδ. Διόπτρα), ο πολυδιαβασμένος Γάλλος μυθιστοριογράφος Guillaume Musso, μας προσφέρει γενναιόδωρες δόσεις του: ένας διάσημος συγγραφέας αποσύρεται σε ένα νησί της Μεσογείου και είκοσι χρόνια μετά, τη μέρα που μία δημοσιογράφος αποφασίζει να τον επισκεφτεί, ανακαλύπτεται το πτώμα μίας γυναίκας. Η κινηματογραφική πλοκή του θρίλερ, σε κάνει να γυρίζεις με καταιγιστικό ρυθμό τις σελίδες του, τη μία μετά την άλλη.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣΈνα άλλο page-turner, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, είναι το επιβλητικό νουάρ Μαύρος ήλιος (εκδ. Κλειδάριθμος) του Βρετανού Owen Matthews. Η αφήγησή του μας μεταφέρει σε μία πόλη κρυμμένη στα δάση της σοβιετικής Ρωσίας του 1961. Εκεί, μία κλειστή κοινότητα κατασκευάζει την πιο ισχυρή πυρηνική συσκευή του κόσμου και δέκα ημέρες πριν από τη δοκιμή, στο πτώμα ενός φυσικού εντοπίζεται ραδιενεργό δηλητήριο ικανό να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Τα αστυνομικά και μελλοντολογικά μυθιστορήματα

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟΤα αστυνομικά μυθιστορήματα ίσως να έχουν γίνει ακόμα πιο δημοφιλή εν μέσω πανδημίας για το ότι μας προσφέρουν μία σιγουριά με την τελική διαλεύκανση μίας κατάστασης που αρχικά μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε. Στο απολαυστικό Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο (εκδ. Μεταίχμιο), που γράφτηκε το 1988 και εκδόθηκε στα ελληνικά τον Φεβρουάριο, ο Ισπανός Manuel Vazquez Montalban, αφηγείται μία σπαρταριστή ιστορία με πρωταγωνιστή τον εμβληματικό ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, γεμάτη πολιτικές ίντριγκες, αέρα Βαρκελώνης και γεύσεις καταλανικής κουζίνας.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 36 ΔΙΚΙΟΙΣτο μελλοντολογικό 36 Δίκαιοι (εκδ. Πατάκης) του Αμερικανού Steven Pressfield -που είδε το πρώτο του μυθιστόρημα The legend of Bagger Vance να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Robert Redford με ένα all-star cast- τα πράγματα είναι πιο σκοτεινά. Στη Νέα Υόρκη του 2034, δύο επιθεωρητές αναλαμβάνουν την εξιχνίαση μίας σειράς φόνων, που όπως στη συνέχεια διαπιστώνουν, έχουν στόχο την εξόντωση των τριάντα έξι Δίκαιων που προστατεύουν τον πλανήτη από την καταστροφή.

Τα αριστουργήματα που δεν σταματούν ποτέ να είναι επίκαιρα

Κάποια από τα πάντα επίκαιρα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας επανεκδίδονται ξανά και ξανά για να αναγνωστούν εκ νέου από τους λάτρεις τους, λαμβάνοντας διαφορετικό νόημα υπό τις συνθήκες που κάθε φορά τους βρίσκουν, αλλά και να συναντήσουν ίσως για πρώτη φορά τους νεότερους αναγνώστες τους.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΨΥΧΩΣΗΈνα από αυτά είναι η Αμερικάνικη ψύχωση (εκδ. Οξύ) του Bret Easton Ellis, που κυκλοφόρησε το 1991 και έζησε μία δεύτερη ζωή το 2000, όταν μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον φοβερό Christian Bale στον ρόλο του διαταραγμένου γιάπη της Wall Street (και θαυμαστή του Donald Trump).

 

 

 

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 1984

Από τις πολλές επανακυκλοφορίες βιβλίων του George Orwell, προτείνουμε τις προσεγμένες επανεκδόσεις του δυστοπικού 1984 και της αλληγορικής Φάρμας των ζώων (εκδ. Μίνωας) που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε βιβλιοθήκη. Η δυστοπία, άλλωστε, ήταν μία από τις έννοιες που μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιό μας μαζί με το πρώτο lockdown.

 

 

Τελικά, διαβάσαμε περισσότερο;

Σε έρευνα που διενήργησε η Ernst & Young, την προηγούμενη χρονιά η βιομηχανία του βιβλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 είχε μειωμένα έσοδα (από 20% έως 40%). Παρόλα αυτά, οι εκδότες στους οποίους απευθυνθήκαμε για το ρεπορτάζ μάς διαβεβαίωσαν ότι εμείς διαβάσαμε και μάλιστα πολύ, ενώ την αγάπη του κοινού στην ανάγνωση επιβεβαίωσαν οι ουρές που είδαμε έξω από τα βιβλιοπωλεία της χώρας, όταν αυτά επιτέλους άνοιξαν για τα Χριστούγεννα.

BOOKSTOREiStock

Αυξήθηκαν, όμως, και οι αναγνώστες; Η Ελένη Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο), πιστεύει πως ναι καθώς, όπως μας είπε, "όσοι διαβάζουν διάβασαν πιο συστηματικά, επιλέγοντας μεγαλύτερα σε έκταση βιβλία που απαιτούν επένδυση χρόνου. Είναι σίγουρο ότι υπήρξαν νέοι αναγνώστες, που διάβασαν λογοτεχνία ή άλλα είδη".

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Διόπτρα) υπογράμμισε το ότι στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε όντως έντονο αναγνωστικό ενδιαφέρον, χωρίς να είμαστε, όμως, ακόμη σε θέση να αξιολογήσουμε πόσοι νέοι αναγνώστες εισήλθαν, καθώς αυτό είναι κάτι που θα φανεί με την επιστροφή στην κανονικότητα.

MAN READING A BOOK BY THE SEAiStock

Τέλος, ο Αργύρης Καστανιώτης του εκδοτικού οίκου που φέρει το επώνυμό του, πιστεύει ότι πολλοί αναγνώστες στράφηκαν και σε παλαιότερα βιβλία, που δεν είχαν διαβάσει, πέρα από τα νέα που αγόρασαν για τα οποία διαπίστωσε ότι: "Αυτό το έκαναν κυρίως με ηλεκτρονικές αγορές άλλα και με αγορές από τα βιβλιοπωλεία, κυρίως τα συνοικιακά, τα οποία ενώ δεν είχαν οργανωμένο σύστημα πωλήσεων μέσω κάποιας ιστοσελίδας κράτησαν την επαφή με τους αναγνώστες με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων και του παραδοσιακού τηλεφώνου".

Μένει, λοιπόν, να τελειώσει η πανδημία για να δούμε αν, στις παράπλευρα δώρα που μας έφερε μαζί με όλο της το σκοτάδι, ήταν και η φιλαναγνωσία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Oι πλουσιότεροι ηθοποιοί του Χόλιγουντ δεν είναι αυτοί που νομίζεις

Ο Tom Cruise μπορεί να έχει κερδίσει πολλά από την υποκριτική του καριέρα αλλά...

Γραφει Γιαννης Σπανος

Fallout, το παιχνίδι που έγινε σειρά και παραλίγο να ήταν ταινία

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 ήταν υπό ανάπτυξη η ομώνυμη ταινία.

Γραφει Παυλος Κρουστης