10 επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η UNESCO αφιέρωσε την 23η Απριλίου στο βιβλίο και εμείς τη γιορτάζουμε με τις 10 πιο ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες.

Αυτή τη φορά, οι βιβλιοπροτάσεις μας γίνονται με μία σημαντική αφορμή. Η 23η Απριλίου επιλέχθηκε από την UNESCO το 1995 ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων, καθώς αποτελεί συμβολική ημέρα για την παγκόσμια λογοτεχνία, μιας και συμπίπτει με την επέτειο του θανάτου πολλών επιφανών συγγραφέων, όπως ο Σαίξπηρ, ο Θερβάντες και ο Ίνκα Γκαρθιλάσο δε λα Βέγα.

Στη μνήμη τους, προωθείται κάθε χρονιά η φιλαναγνωσία και γενικότερα το βιβλίο, που μπορεί να αποτελέσει σύνδεσμο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, γέφυρα ανάμεσα στις γενιές και τους πολιτισμούς. Προασπίζοντας τα βιβλία και τα πνευματικά δικαιώματα, η UNESCO υποστηρίζει τη δημιουργικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την ίση πρόσβαση στη γνώση.

Η σημασία του να διαβάζεις σήμερα

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, οι ανά τον κόσμο εορτασμοί δεν έχουν την "αίγλη" των προηγούμενων ετών. Κι όμως, η φιλαναγνωσία συνεχίζει να είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα βιβλία αποδεικνύονται αντίδοτο στην απομόνωση και μας επιτρέπουν να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, να εξελίσσουμε το μυαλό και τη δημιουργικότητά μας, να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτή τη γεμάτη συμβολισμούς ημέρα ως αφορμή για να επιστρέψουμε σε αγαπημένα βιβλία, αλλά και για να επεκτείνουμε τα διαβάσματά μας σε διαφορετικά θέματα και λογοτεχνικά είδη από αυτά που συνηθίζουμε, με οδηγό τις 10 κορυφαίες βιβλιοπροτάσεις μας από την πιο πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Η ντίσκο του Γκόγκολ - Πάβο Μάτσιν (Εκδόσεις Βακχικόν)

10 επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα ΒιβλίουΤο μυθιστόρημα του Μάτσιν μάς μεταφέρει σε μία μελλοντική Εσθονία, η γλώσσα της οποίας έχει τεθεί εκτός νόμου και ο ντόπιος πληθυσμός της έχει απελαθεί μετά την εισβολή από το Ρωσικό Βασίλειο. Εκεί, ο Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ ανασταίνεται, όπως ο Χριστός, προκαλώντας ένα φαντασμαγορικό πανδαιμόνιο στην ήσυχη πόλη Βιλτζάντι.Εκδόσεις Βακχικόν

Πληθωρική, τραγελαφική, εμβριθής, ονειρική, ξεκαρδιστική, μυστικιστική, ψυχεδελική και δυστοπική, η Ντίσκο του Γκόγκολ αφηγείται την παραβολή ενός μικρού έθνους, του οποίου ο γιγαντιαίος γείτονας κυριολεκτικά στέλνει τη λογοτεχνία του στο αποχωρητήριο.

O Εσθονός συγγραφέας με αυτό το μυθιστόρημα κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από μια φωτογραφία - Σπύρος Στάβερης (Εκδόσεις Πόλις)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ"Ο εμβληματικός φωτογράφος Σπύρος Στάβερης, με την underground και "αληθινή" ματιά σε ό,τι κι αν φωτογραφίζει, τα τελευταία χρόνια γράφει εβδομαδιαία ιστορία μέσα από τη συνεργασία του με το free press Lifo.Εκδόσεις Πόλις

Με τον τίτλο του νέου του, στοχαστικού βιβλίου διερωτάται για το τι υπάρχει πίσω από μία φωτογραφία. Για να απαντήσει στη συνέχεια ότι κάποιες φορές δεν βρίσκεται τίποτα, κάποιες άλλες μία περιπέτεια, μία ιστορία που μόνο ο φωτογράφος γνωρίζει. Άλλωστε, σύμφωνα με εκείνον, από μόνη της, η φωτογραφία υπενθυμίζει μία συνθήκη, μία τοπογραφία, μία διάθεση, ίσως και μία έξαψη, αλλά δεν μαρτυράει τα κρυφά της ελατήρια.

Η συγκεκριμένη άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση είναι το δεύτερο βιβλίο του Σπύρου Στάβερη, που ακολουθεί τέσσερα χρόνια μετά από το Όταν, όταν, μία συνδιαλλαγή δικών του φωτογραφιών με κείμενα του Ευθύμη Φιλίππου.

Η μνήμη επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα - Βασίλης Βασιλικός (Εκδόσεις Κέδρος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΜΝΗΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΕΝΙΑ ΠΕΔΙΛΑ"Η αυτοβιογραφία του Βασίλη Βασιλικού στην οριστική της έκδοση μάς κάνει μετόχους σε μία ζωή σαν μυθιστόρημα. Αναμνήσεις και συγγραφικές δοκιμές. Συναντήσεις με κορυφαίους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών του 20ού αιώνα, Έλληνες και ξένους, με πολιτικούς αλλά και καθημερινά πρόσωπα. Η εγκατάσταση σε πόλεις του εξωτερικού και η αυτοεξορία στο Παρίσι. H επιστροφή στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και οι νέες προκλήσεις. Παράλληλα, το alter ego του συγγραφέα συνθέτει μία ημι-μυθιστορηματική αφήγηση. Μία πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή. Ένα εξομολογητικό κείμενο που ξεπερνά τα όρια μίας προσωπικής ιστορίας.Εκδόσεις Κέδρος

Ο Βασίλης Βασιλικός, από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περί τα εκατόν είκοσι βιβλία και είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Μάλιστα, ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian (1.000 novels everyone must read, 21.1.2009) περιλαμβάνονται μόνο δύο ελληνικά: Το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και το Ζ του Βασίλη Βασιλικού. 

Μίζερι - Stephen King (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΙΖΕΡΙ"Σύμφωνα με το story του βιβλίου, ο διάσημος συγγραφέας Πολ Σέλντον "σκοτώνει" τη μυθιστορηματική του ηρωίδα Μίζερι Τσάστεϊν, μιας και η πρωταγωνίστρια των εξαιρετικά επιτυχημένων ρομαντικών best seller του του έχει φέρει χρήμα και δόξα, αλλά περιορίζει το ταλέντο του. Τώρα πια μπορεί να προχωρήσει ως συγγραφέας και να γράψει σοβαρή λογοτεχνία.Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, όμως, ξυπνάει με αφόρητους πόνους σε ένα άγνωστο κρεβάτι, το οποίο, προς μεγάλη του έκπληξη, δεν είναι κρεβάτι νοσοκομείου. Η Άνι Γουίλκς, που τον έβγαλε μέσα από τις τσαλακωμένες λαμαρίνες της Camaro του, τον έχει μεταφέρει στο απομονωμένο σπίτι της στο βουνό και έχει βάλει τα τσακισμένα πόδια του σε πρόχειρους νάρθηκες.

Τα καλά νέα είναι ότι η Άνι, ως πρώην νοσοκόμα, έχει στο σπίτι της μπόλικα παυσίπονα. Τα άσχημα νέα είναι ότι η Άνι, για πολύ καιρό "Νούμερο Ένα Θαυμάστριά του", έχει συνειδητοποιήσει αυτό που έκανε ο Πολ στη Μίζερι –και δεν της αρέσει καθόλου.

Το αριστουργηματικό θρίλερ του Stephen King που το 1988 απέσπασε το World Fantasy Award–Novel και μεταφέρθηκε το 1990 στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Kathy Bates, η οποία κέρδισε Όσκαρ για το ρόλο της Άνι Γουίλκς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Όταν κοιμούνται οι φίλοι μου - Αύγουστος Κορτώ (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΌΤΑΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ"Το νέο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ μάς μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν τρεις νέοι που ζουν στο περιθώριο γνωρίζονται, φωλιάζουν σε μία κατάληψη των Εξαρχείων και γίνονται "αδέρφια". Παλεύουν για να ζήσουν τη νιότη τους, ενώ ο κίνδυνος πλανιέται ολόγυρα με αδίστακτα αφεντικά και πελάτες, εχθρούς των καταλήψεων, έναν καθ’ έξιν δολοφόνο-φάντασμα που έχει βαλθεί να καθαρίσει την "πιάτσα" και, κρυμμένο παντού, το AIDS.Εκδόσεις Πατάκη

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, το μόνο μέλος της παρέας που επέζησε ιστορεί εκείνες τις εποχές, συνομιλώντας με τους χαμένους φίλους του. Μία ιστορία για τη νοσταλγία και τον καημό της αδικημένης νεότητας, ένας ύμνος στην άσβεστη φλόγα της φιλίας.

Super-Cannes - J.G. Ballard (Εκδόσεις Κέδρος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "SUPER-CANNES"Μέσα από τις σελίδες αυτού του δυστοπικού μυθιστορήματος μεταφερόμαστε στους λόφους πάνω από τις Κάννες και πιο συγκεκριμένα στην επινοημένη Εδέμ-Ολυμπία, το επιχειρηματικό πάρκο του μέλλοντος, που φιλοξενεί τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τα στελέχη τους.Εκδόσεις Κέδρος

Η κλειστή αυτή κοινότητα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες, ώστε τα μέλη της να αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην εργασία εκμηδενίζοντας κάθε ανάγκη για ψυχαγωγία, κοινωνική επαφή και ελεύθερο χρόνο.

Μια μέρα, εντελώς ξαφνικά, ο Ντέιβιντ Γκρίνγουντ, γιατρός της κλινικής του επιχειρηματικού πάρκου, σε κατάσταση αμόκ, σκοτώνει δέκα ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Η γιατρός Τζέιν Σίνκλερ, που προσλαμβάνεται στη θέση του, εγκαθίσταται μαζί με τον άντρα της Πολ στο σπίτι του νεκρού γιατρού.

Ένα προφητικό μυθιστόρημα για την αλλοίωση που επιφέρουν στην ανθρώπινη φύση ο ακραίος καπιταλισμός και οι τεχνολογικές εξελίξεις. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία διεθνώς και τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Commonwealth Writers’ Prize, 2000.

> Διάβασε ακόμα: Tι βιβλία διαβάζουμε μετά από έναν χρόνο πανδημίας

Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο - Νίκος Μπακουνάκης (Εκδόσεις Πόλις)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΑ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΟΔΟΧΕΙΟ"Πώς ένας έφηβος ανακαλύπτει το βιβλίο και την ανάγνωση; Πώς περνάει από το κόμικ στον Καμύ; Πώς αποκτά αναγνωστική και βιβλιοφιλική εμπειρία; Πώς μπαίνει, τυχαία, στη δημοσιογραφία; Και πώς, το 1997, δημιουργεί το πρώτο ένθετο για το βιβλίο στον ελληνικό Τύπο;Εκδόσεις Πόλις

Το παρόν βιβλίο αποτελεί την αυτοβιογραφική αφήγηση του Νίκου Μπακουνάκη, καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, που το 1997 δημιούργησε το ένθετο Βιβλία στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το οποίο διηύθυνε έως και το 2018.

Με στοιχεία λογοτεχνικής δημοσιογραφίας, κριτικού δοκιμίου και ιστορίας των ΜΜΕ, καλύπτει μία περίοδο σαράντα ετών, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως σήμερα. Η Πάτρα, η Αθήνα, το Παρίσι είναι οι χώροι δράσης του ήρωα-αφηγητή. Στο φόντο, εκδότες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, συναντήσεις με αξιομνημόνευτους ανθρώπους, εφημερίδες, βιβλιοπωλεία, μπαρ και εστιατόρια, διαμάχες και αντιπαραθέσεις, απογοητεύσεις και θρίαμβοι, διαψεύσεις και χρεοκοπίες. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η ακατάλυτη σχέση γραφής και ανάγνωσης.

Δυσφορεί η νύχτα - Marieke Lucas Rijneveld (Εκδόσεις Ίκαρος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΥΣΦΟΡΕΙ Η ΝΥΧΤΑ"Σε αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα, η δεκάχρονη Τζάκετ ζει σ’ ένα απομονωμένο χωριό της Ολλανδίας μαζί με την έντονα θρησκευόμενη οικογένειά της. Μία χειμωνιάτικη μέρα, ο μεγαλύτερος αδερφός της συμμετέχει σ’ έναν τοπικό αγώνα παγοδρομίας. Δυσαρεστημένη που έμεινε μόνη, κάνει μία διεστραμμένη έκκληση προς το Θεό και ο αδερφός της δεν επιστρέφει ποτέ.Εκδόσεις Ίκαρος

Στη συνέχεια εκείνη -που τη λένε πράγματι Τζάκετ- σταματάει τελείως να βγάζει το πανωφόρι της. Σπρωγμένη απότομα στην άβυσσο που είναι η απώλεια, αγωνίζεται να βρει στήριγμα σε μία οικογένεια που τη διαλύει ο πόνος.

Πώς αντέχει κανείς τον αφανισμό της χαράς; Πώς αντέχει ένα παιδί όταν όλα γύρω του καταρρέουν; Όταν οι γονείς του παραιτούνται από τη ζωή; Το ανατριχιαστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό λογοτεχνικό ντεμπούτο του/της 30χρονου/ης Marieke Lucas Rijneveld τιμήθηκε το 2020 με το International Booker και μετατράπηκε σε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.

Η τέχνη του τρόμου και άλλα διηγήματα - Πέτρος Μάρκαρης (Εκδόσεις Κείμενα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ""Εγώ έχω τόση σχέση με υπολογιστές και τηλεδιασκέψεις, όση οι κάτοικοι της Σαχάρας με το κολύμπι" σκέφτεται ο αστυνόμος Χαρίτος όταν καλείται να εξιχνιάσει μία υπόθεση από το σπίτι.Εκδόσεις Κείμενα

Πόσο διαφορετικές είναι οι εικόνες της πανδημίας στον καθένα μας και πόσο διαφορετικά μας επηρεάζουν;

Ο μετρ της εγχώριας αστυνομικής λογοτεχνίας Πέτρος Μάρκαρης δίνει στη νέα συλλογή διηγημάτων του τέσσερα παραδείγματα της "πανδημικής" διαφορετικότητας και των συνεπειών της. Δεν σταματάει όμως στο παρόν. Δημιουργεί μία σχέση με το παρελθόν, για να μας θυμίσει ότι και "προ κορωνοϊού" ζούσαμε στιγμές τρόμου, περιόδους μοναξιάς αλλά και ανάπαυλες γέλιου, όπως και σήμερα, μέσα στην πανδημία. 

> Διάβασε ακόμα: Ο Βαγγέλης Γιαννίσης θα μπορούσε να είναι ο Έλληνας Jo Nesbø

Οι εκθέσεις του Φριτς Κόχερ - Robert Walser (Εκδόσεις Κριτική)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΡΙΤΣ ΚΟΧΕΡ"Οι Εκθέσεις του Φριτς Κόχερ γράφτηκαν στη Ζυρίχη στις αρχές του 1902. Εκεί ο Walser ενδύθηκε την περσόνα ενός φανταστικού μαθητή που έχει πεθάνει και περιέγραψε με φαινομενική αφέλεια, ευαισθησία, λυρισμό, χιούμορ και ειρωνεία τον κόσμο γύρω του και μέσα του.  Σχεδόν εκατόν είκοσι χρόνια αργότερα, το βιβλίο αποτυπώνει, μέσω της κοφτερής ματιάς και γλώσσας ενός παιδιού των αρχών του 20ού αιώνα, την αδιαμεσολάβητη αγάπη για τον κόσμο που μας περιβάλλει, μ’ όλη του τη μαγεία κι όλη του την τραγικότητα.Εκδόσεις Κριτική

Ο συγγραφέας του βιβλίου, έχαιρε εκτίμησης από σπουδαίους συγγραφείς, όπως ο Έρμαν Έσσε, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Φραντς Κάφκα, ο Στέφαν Τσβάιχ. Έζησε μοναχικά και υπέφερε από κρίσεις κατάθλιψης και παραισθήσεις, που το 1929 τον ανάγκασαν να νοσηλευτεί σε νευρολογική κλινική στο Βαλντάου.

Συνέχισε να γράφει ως το 1933, χρονιά κατά την οποία μεταφέρθηκε στο φρενολογικό ίδρυμα του Χεριζάου. Εκεί πέθανε το 1956 λησμονημένος κατά τη διάρκεια ενός μοναχικού περιπάτου στο χιόνι. Πολλοί ομότεχνοί του υποκλίθηκαν στο στιλ γραφής του, μεταξύ αυτών η Susan Sontag, η οποία τον χαρακτήρισε ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον Kleist και τον Kafka.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.