Μία βαλίτσα γεμάτη βιβλία για τις διακοπές

Μπορείς να διαβάσεις 10 βιβλία μέσα σ' ένα και μόνο καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι έχει προχωρήσει για τα καλά και η περίοδος των αδειών έχει ξεκινήσει. Αν φεύγοντας από την πόλη θα έπρεπε να γεμίσεις τη βαλίτσα σου αντί με ρούχα μόνο με 10 νέα βιβλία -δες το σαν challenge φιλαναγνωσίας- ποια θα ήταν αυτά; Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις κάναμε την έρευνά μας στις νέες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων και ξεχωρίσαμε τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις για τις βιβλιοπροτάσεις του "βαθιού καλοκαιριού" που ευνοεί την ανάγνωση. 

Οι Κόρες – Alex Michaelides (Εκδόσεις Διόπτρα)

Μία βαλίτσα γεμάτη βιβλία για τις διακοπέςΟ Βρετανοκύπριος συγγραφέας που το πρώτο του μυθιστόρημα Η Σιωπηλή Ασθενής (εκδ. Διόπτρα) αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο και πλέον μεταφέρεται στον κινηματογράφο από την εταιρεία παραγωγής του Brad Pitt επιστρέφει με ένα αριστουργηματικό θρίλερ που θέτει στο κέντρο του τη Μαριάννα, μία λαμπρή και θλιμμένη ψυχολόγο που είναι βέβαιη ότι ο όμορφος και χαρισματικός Έντουαρντ Φόσκα, που διδάσκει Αρχαία Τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είναι δολοφόνος γυναικών. Ο ίδιος λατρεύεται από τα μέλη μίας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών του, που είναι γνωστές ως Κόρες. Η εμμονή της Μαριάννας να αποδείξει την ενοχή του απειλεί να καταστρέψει την αξιοπιστία και τις σχέσεις της, αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να τον σταματήσει, έστω κι αν αυτό της κοστίσει την ίδια της τη ζωή. 

Θερινοί Έρωτες – Συλλογικό Έργο (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΘΕΡΙΝΟΙ ΕΡΩΤΕΣ"Πώς αντιλαμβάνονται οι συγγραφείς τον έρωτα και το καλοκαίρι; Είναι μόνο αυτό που καταγράφεται ή κάτι πέρα απ’ τις λέξεις, κάτι που οδηγεί στην ψυχή; Η Αμάντα Μιχαλοπούλου, η Μάρω Βαμβουνάκη, η Έλενα Μαρούτσου, η Έρση Σωτηροπούλου, η Φωτεινή Τσαλίκογλου και 44 ακόμα συγγραφείς αντιμετωπίζουν το διπλό θέμα του έρωτα και του καλοκαιριού ως εφαλτήριο για κείμενα ιστορικά, βιωματικά, σουρεαλιστικά, ψυχαναλυτικά, θεατρικά αλλά και πολιτικά, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Τον τόμο επιμελήθηκαν ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης και η Μπελίκα Κουμπαρέλη, ενώ τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στην Ελληνική Αντιπροσωπεία των Γιατρών του Κόσμου.

Διαζώνη – William Burroughs (Εκδόσεις Τόπος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΔΙΑΖΩΝΗ"Το 1954 ο William Burroughs εγκαταστάθηκε στην Ταγγέρη, στο Μαρόκο, με την εμπειρία του από αυτή την πόλη να αποδεικνύεται καταλυτική για τη συγγραφική του εξέλιξη. Η ζωή του εκείνης της περιόδου σκιαγραφείται στη συλλογή Διαζώνη που περιλαμβάνει σύντομα έργα, αυτοβιογραφικές βινιέτες, επιστολές και καταχωρίσεις σε ημερολόγια. Όλα τους αναδεικνύουν το χαρακτηριστικό καυστικό χιούμορ του και ταυτόχρονα ανιστορούν τον εθισμό του στα ναρκωτικά και στο σεξ. Η οξυδερκής εισαγωγή του James Grauerholz θέτει το πλαίσιο αυτής της συλλογής, καθοδηγώντας τον αναγνώστη στη λογοτεχνική μεταμόρφωση του Burroughs από τον ακριβή, λακωνικό και σαρκαστικό συγγραφέα του Junky και του Queer στον ριζοσπαστικό, ασυμβίβαστο προφήτη του Γυμνού Γεύματος

Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; – Θεόδωρος Παπακώστας (Εκδόσεις Key Books)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΗ Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ;"Ένα βιβλίο που παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα με ποπ τρόπο, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της. Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα ασανσέρ, το οποίο σταματά μεταξύ ορόφων. Ο ένας είναι αρχαιολόγος, ο άλλος όχι. Με αφορμή την ερώτηση "με τι ασχολείσαι" ξεκινάει ένας συναρπαστικός διάλογος και ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Παράλληλα δίνονται απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας. Μία απολαυστική διαδρομή στις πιο μεγάλες στιγμές αλλά και στις πιο μικρές ιστορίες ανθρώπων της ελληνικής αρχαιότητας, η οποία, ακόμα κι αν δεν χωράει στο ασανσέρ, χωράει σίγουρα στη φαντασία μας. 

Τρόμος στο Mall – Grady Hendri (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ MALL"Ένα πανέξυπνο εξώφυλλο για ένα βιβλίο από αυτά που απολαμβάνεις να διαβάζεις τα καλοκαίρια.
Η πλοκή του εξελίσσεται στο υπερκατάστημα επίπλων Ορσκ. Κάθε πρωί με το άνοιγμα, οι υπάλληλοι ανακαλύπτουν σπασμένα ράφια, θρυμματισμένα σερβίτσια και διαλυμένες ντουλάπες. Οι πωλήσεις κατρακυλούν, οι κάμερες ασφαλείας δεν καταγράφουν τίποτα και οι μάνατζερ βρίσκονται σε πανικό. Για να ξεδιαλύνουν το μυστήριο, τρεις εργαζόμενοι αναλαμβάνουν εθελοντικά μία νυχτερινή βάρδια. Μες στη μαύρη νύχτα, περιπολούν στους εκθεσιακούς χώρους, ερευνούν παράξενες μορφές και ήχους και συναντούν τον τρόμο που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Γράφοντας Ιστορία – José Manuel Puertas (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΓΙΑΝΝΗΣ"Τι πιθανότητες υπάρχουν ένας γιος μεταναστών από τη Νιγηρία να αναδειχθεί δύο φορές MVP και να υπογράψει το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία του NBA; Λίγες. Κι όμως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέδειξε ότι οι πιθανότητες δεν έχουν καμία σημασία. Με πρωτοφανή σωματικά χαρακτηριστικά και αστείρευτο μπασκετικό ταλέντο, άφησε πίσω τους αντιπάλους του με την ίδια ταχύτητα που στο παρελθόν έτρεχε για να βοηθήσει την οικογένειά του να βιοποριστεί. Πανίσχυρος και δυναμικός κάτω από το καλάθι, συνεχίζει να γράφει ιστορία και να μας εμπνέει. Το έργο της αφήγησης της πορείας του ανέλαβε ο κορυφαίος Ισπανός αθλητικογράφος José Manuel Puertas, ενώ τον επίλογο έγραψε ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος και τηλεσχολιαστής Βασίλης Σκουντής

> Διάβασε ακόμα: 7 βιβλία για να αλλάξεις τη ζωή σου μέσα στο καλοκαίρι

Ο Κύριος Τέλειος – Θανάσης Χειμωνάς (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΕΛΕΙΟΣ"Πώς είναι να ερωτεύεσαι ένα κορίτσι, αλλά εκείνο να είναι δεσµευµένο µε τον κύριο Τέλειο; Πώς είναι να καταστρέφεται το µαγαζί σου, να έχεις τον πατέρα σου στο νοσοκοµείο, να είναι οι φίλοι σου µετρηµένοι στα δάχτυλα και να προσκρούεις στην τελειότητα του επιτυχηµένου, όµορφου, τίµιου και ευγενικού άντρα, που όχι µόνο έχει στο πλάι του το κορίτσι της καρδιάς σου, αλλά και γίνεται ευεργέτης σου βοηθώντας σε γενναιόδωρα, χωρίς να ζητά αντάλλαγµα; Ο Φώτης θα συναντήσει τον κύριο Τέλειο στο πρόσωπο του αντίζηλού του Αδριανού Σωφρονίου. Και η ιστορία θα εξελιχθεί κάπως ανορθόδοξα και οπωσδήποτε απροσδόκητα. Το νέο µυθιστόρηµα του Θανάση Χειμωνά για τις αιφνίδιες ανατροπές της ζωής και την ανεξιχνίαστη ανθρώπινη φύση είναι ένα από τα πιο απολαυστικά αναγνώσματα γι' αυτό το καλοκαίρι.

Το Κορίτσι του Μπρούκλιν – Guillaume Musso (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ"Ο Guillaume Musso που το πιο γνωστό του βιβλίο, το Ένα Διαμέρισμα στο Παρίσι (εκδ. Κλειδάριθμος), έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα μόνο στη Γαλλία, είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας-σταρ με φανατικό κοινό. Στο Κορίτσι του Μπρούκλιν που μόλις κυκλοφόρησε στο ελληνικά διαβάζουμε: "Και τότε η Άννα με ρώτησε: 'Αν είχα κάνει κάτι κακό, θα μ’ αγαπούσες ακόμη;'. Εσείς τι θα απαντούσατε στη θέση μου; Η Άννα ήταν η γυναίκα της ζωής μου, σε τρεις βδομάδες θα παντρευόμασταν. Φυσικά θα συνέχιζα να την αγαπάω, ό,τι κι αν είχε κάνει. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα… Τότε όμως ψαχούλεψε την τσάντα της με χέρια που έτρεμαν, έβγαλε μια φωτογραφία και μου την έδωσε. 'Εγώ το έκανα αυτό'. Άναυδος, ανακάλυψα το μυστικό που έκρυβε και κατάλαβα ότι η ζωή μας είχε αλλάξει για πάντα. Σοκαρισμένος, σηκώθηκα κι έφυγα χωρίς να πω λέξη. Όταν γύρισα, ήταν πια αργά, η Άννα είχε φύγει. Κι από τότε ψάχνω να τη βρω". Ένα page-turner από αυτά που δεν μπορείς να τους αντισταθείς.

> Διάβασε ακόμα: Τα καλύτερα βιβλία για τα ήσυχα μεσημέρια του Ιουλίου

Ο Άντρας που Περπατούσε Ανάποδα – Pavel Kohout (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΑΝΑΠΟΔΑ"Τι συμβαίνει όταν ο Άνταμ Γιουράτσεκ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Καλλιτεχνικών στο Λύκειο της πόλης Κ., γίνεται αίφνης ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταργεί τον νευτώνειο νόμο της βαρύτητας και αρχίζει να περπατά στο ταβάνι; Πώς πρέπει να αντιδράσει ο διευθυντής του σχολείου ο οποίος έχει και την ευθύνη της σωστής διδασκαλίας; Πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί της περιοχής από τη στιγμή που η σκανδαλώδης αυτή πράξη φτάνει στη δημόσια σφαίρα, κλονίζει την κοινωνική ευταξία και επιφέρει τον διχασμό; Το δεύτερο μυθιστόρημα του Pavel Kohout, κορυφαίας μορφής των τσεχικών γραμμάτων, κυκλοφόρησε το 1970, την περίοδο κατά την οποία είχε ενταθεί η δίωξή του από το κομμουνιστικό καθεστώς στην Τσεχοσλοβακία. Ένα απολαυστικό βιβλίο που ωριμάζει θαυμαστά στον χρόνο και παραμένει επίκαιρο. 

> Διάβασε ακόμα: Bιβλία για το καλοκαίρι του 2021 από τον Bill Gates

Τα Ρέστα – Κώστας Ταχτσής (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΑ ΡΕΣΤΑ"Ο Κώστα Ταχτσής σημάδεψε για πάντα με το συγγραφικό του έργο την ελληνική μεταπολεμική λογοτεχνία όταν το 1962 εξέδωσε το μόνο του μυθιστόρημα, το εμβληματικό Τρίτο Στεφάνι (εκδ. Ψυχογιός), που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και αγαπήθηκε από το αναγνωστικό κοινό, κλείνοντας μέσα του με ολοζώντανο τρόπο μία ολόκληρη εποχή της νεοελληνικής ιστορίας. Ο ίδιος, το 1988, βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του υπό ανεξιχνίαστες ακόμη συνθήκες. Η συλλογή διηγημάτων Τα Ρέστα που πρωτοκυκλοφόρησε το 1972 και επανεκδόθηκε πρόσφατα είναι μία υπέροχη αφορμή για να γνωρίσει το έργο του η νέα γενιά των αναγνωστών.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.