Καιρός για (νέα) βιβλία

Νέα βιβλία γεμάτα ποίηση, έγκλημα, πόρνες, ελεύθερα πνεύματα και τζέντλεμεν λωποδύτες.

Τα νέα βιβλία που σου προτείνουμε να διαβάσεις αυτόν τον Οκτώβριο θα σε κάνουν να χαθείς σε άλλους κόσμους, να ξεχαστείς, να προβληματιστείς, να γίνεις καλύτερος. Κι αυτό γιατί από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων ξεχωρίσαμε μία σπουδαία ανθολογία αγγλικής ρομαντικής ποίησης, τρία αστυνομικά μυθιστορήματα (δύο σύγχρονα και ένα κλασικό), μία ανατρεπτική μελέτη για το "αρχαιότερο επάγγελμα", μία συλλογή διηγημάτων "από την Ουκρανία με αγάπη" και το θρυλικό δοκίμιο του Henry David Thoreau για την πολιτική ανυπακοή. Ας δούμε, όμως, τα καλύτερα βιβλία του φετινού φθινοπώρου ένα προς ένα.

Ανθολογία Ρομαντικών Ποιητών – Συλλογικό Έργο (Εκδόσεις Κέδρος)

Καιρός για (νέα) βιβλίαΘες ο καιρός που ψυχραίνει, θες οι ψιχάλες που σε (κατα)βρέχουν, θες τα φύλλα που πέφτουν, θες η παλέτα των χρωμάτων των ρούχων που φοράς που σκουραίνει, ό,τι κι αν θες, το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να διαβάσεις ρομαντική ποίηση και να μπεις στο κλίμα της. Σε αυτή τη σπουδαία ανθολογία που σου προτείνουμε, θα βρεις συγκεντρωμένα ποιήματα κορυφαίων εκπροσώπων του αγγλικού ρομαντισμού -του William Blake, του William Wordsworth, του Samuel Taylor Coleridge, του Percy Bysshe Shelley, του John Keats, του George Gordon και του Λόρδου Βύρωνα- σε μεταφράσεις της Λένας Καλέργη και της Ευτυχίας Παναγιώτου. Η επιστημονική επιμέλεια του τόμου ανήκει στη Μαρία Σχοινά, η οποία έχει επίσης συντάξει την εισαγωγή του και τα βιογραφικά των ποιητών. 

Σημείο Μηδέν – Jorn Lier Horst & Thomas Enger (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ"Τι να πει κανείς γι' αυτό το καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα με τον κατά συρροή δολοφόνο και το ανατρεπτικό τέλος; Καταρχήν ότι αποτελεί τη λογοτεχνική συνάντηση δύο παραπάνω από σπουδαίων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας της Νορβηγίας και το πρώτο βιβλίο της σειράς Blix & Ramm. Το story μάς μεταφέρει στο Όσλο του 2018, όταν η Σόνια Νόρντστρεμ, μία πρώην δρομέας μέσων και μεγάλων αποστάσεων, δεν εμφανίζεται στην παρουσίαση της αμφιλεγόμενης αυτοβιογραφίας της με τίτλο Για Πάντα Νούμερο Ένα. Αργότερα την ίδια μέρα η celebrity blogger Έμα Ραμ επισκέπτεται το σπίτι της Νόρντστρεμ, βρίσκει την πόρτα ξεκλείδωτη και στο εσωτερικό του σημάδια πάλης. Στην οθόνη της τηλεόρασης είναι κολλημένος ένας αριθμός συμμετοχής σε αγώνα: To νούμερο 1. Ο αστυνομικός ερευνητής Αλεξάντερ Μπλιξ αναλαμβάνει την υπόθεση. Ο Μπλιξ και η Ραμ ενώνουν τις δυνάμεις τους, αποφασισμένοι να εντοπίσουν και να σταματήσουν τον αδίστακτο δολοφόνο που διψά για προσοχή.

Εταίρες, Ιερόδουλες, Πόρνες – Kate Lister (Εκδόσεις Καπόν)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΕΤΑΙΡΕΣ, ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ, ΠΟΡΝΕΣ"Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να ανακαλύψεις την κρυφή, ανείπωτη ιστορία του αγοραίου έρωτα, μίας -σύμφωνα με τη συγγραφέα του, Kate Lister- θεμελιώδους πτυχής των κοινωνιών από τις απαρχές του πολιτισμού, που παραμένει μέχρι σήμερα παρεξηγημένη, αποσιωπημένη και διαστρεβλωμένη. Με έναν συναρπαστικό, πνευματώδη και προκλητικό τρόπο, θα δεις την εξέλιξη και ιστορία του αγοραίου έρωτα, μέσα από τα μάτια και τις μαρτυρίες των ίδιων των εργατριών και εργατών του, σε ένα παγκόσμιο πολιτισμικό πανόραμα, από τη Βαβυλώνα, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη έως την ηδονιστική κουλτούρα της αυτοκρατορικής Κίνας και Ιαπωνίας, τα ένδοξα πορνεία της Belle Époque και τα μπορντέλα των στρατιωτών των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Το κείμενο συνοδεύεται από μία πλούσια συλλογή ανέκδοτων φωτογραφιών, έργων τέχνης αλλά και ασυνήθιστων αντικειμένων.

Πολιτική Ανυπακοή – Henry David Thoreau (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ""Αν η φύση της αδικίας είναι τέτοια που απαιτεί από σας να γίνετε φορείς της σε βάρος κάποιου άλλου, τότε, λέω, καλύτερα παραβιάστε τον νόμο". Αυτή είναι μία μόνο από τις διάσημες ρήσεις του Henry David Thoreau. Η Πολιτική Ανυπακοή εκδόθηκε το 1849 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία της. Δεν αποτελεί απλό καταγγελτικό δοκίμιο για την καταχρηστική άσκηση της εξουσίας από τους κυβερνώντες που πατούν στη δεδομένη –γι’ αυτούς– συναίνεση της πλειοψηφίας. Ορίζοντας τον άνθρωπο ως απόλυτο ρυθμιστή της σχέσης κράτους-πολίτη, είναι πρωτίστως μία οικουμενικού χαρακτήρα διακήρυξη της ανεξαρτησίας του ατόμου. Ένα απέριττο μνημείο ελεύθερης σκέψης και κρυστάλλινου λόγου που εμπνέει όσους επιλέγουν να σκέφτονται και να πράττουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Μπράβος – Alan Trotter (Εκδόσεις Gutenberg)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΠΡΑΒΟΣ"Στο απρόβλεπτο και εντυπωσιακό ντεμπούτο μυθιστόρημα του Σκωτσέζου συγγραφέα Alan Trotter, που στη Μεγάλη Βρετανία εκδόθηκε το 2019 και προκάλεσε αίσθηση, μεταφερόμαστε σε μία πόλη γεμάτη απατεώνες και κακοποιούς, όπου ο μπράβος Μποξ και ο συνεργάτης του δέρνουν και  μαχαιρώνουν κατά παραγγελία. Κάποιο βράδυ, σ’ ένα τραπέζι πόκερ, συναντούν έναν συγγραφέα της κακιάς ώρας και έναν μυστηριώδη ντετέκτιβ οι οποίοι τους εμπλέκουν σε μία ιστορία αποτρόπαιης βίας, που αφήνει πίσω της αμέτρητα πτώματα. Ο Guardian χαιρέτησε το βιβλίο ως φρέσκο, στο σημείο συνάντησης μεγάλων συγγραφέων: του Raymond Chandler, του Albert Camus, του Francis Dick και της Patricia Highsmith.

> Διάβασε ακόμα: Ο Jack Kerouac θα είναι πάντα ο καταραμένος βασιλιάς της underground πρόζας

Χαρούμενοι Γυμνοί Άνθρωποι – Kateryna Babkina (Εκδόσεις Βακχικόν)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ, ΓΥΜΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"Οι Χαρούμενοι Γυμνοί Άνθρωποι είναι μία συλλογή διηγημάτων με κοινή αναφορά στην ευτυχία ή, ακριβέστερα, στο τι μας συμβαίνει λίγο πριν τη ζήσουμε. Οι ιστορίες της βραβευμένης Ουκρανής δημοσιογράφου (συνεργάτιδας του Esquire Ukraine), σεναριογράφου και συγγραφέως Kateryna Babkina θέτουν στο επίκεντρό τους τις γενιές των συμπατριωτών της που έζησαν τη Σοβιετική πραγματικότητα αλλά και τη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε, που μεγάλωσαν και έγιναν όσο μπόρεσαν δυνατότεροι, όχι εξαιτίας αλλά σε πείσμα όλων όσων τους είχαν συμβεί. Το πώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν τώρα και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο -όπου υπάρχει πόλεμος, αγάπη και μετανάστευση- από το Ανόι στη Νέα Υόρκη και το πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένος ανάμεσα σε όλα αυτά. 

> Διάβασε ακόμα: Τα σπουδαία βιβλία του Dan Brown, από το καλύτερο στο χειρότερο

Αρσέν Λουπέν, Τζέντλεμαν Λωποδύτης – Maurice Leblanc (Εκδόσεις Μίνωας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΑΡΣΕΝ ΛΟΥΠΕΝ, ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ ΛΩΠΟΔΥΤΗΣ"Το φθινόπωρο μάς αρέσει να διαβάζουμε κλασικά κείμενα, απολαυστικά. Να χανόμαστε στις γεμάτες μαεστρία γραμμένες σελίδες τους. Να θυμόμαστε αγαπημένους μας ήρωες όπως τον Αρσέν Λουπέν, τον μεγαλύτερο τζέντλεμαν ανάμεσα σε όλους τους λωποδύτες ο οποίος πρωταγωνιστεί στα πλούσια σε ανατροπές εννιά διηγήματα αυτής της έκδοσης που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1907. Οι περιπέτειες του πιο διάσημου διαρ­ρήκτη μάς κάνουν να ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά όλα τα χαρακτηριστικά της κλασικής αστυνομικής αφήγησης. Σε ένα υπερωκεάνιο στον Ατλαντικό, σε μία μυστηριώδη κλοπή, στις υποψίες που στρέφονται εναντίον όλων των επιβατών, παντού υπάρχουν όλα τα συστατικά της αστυνομικής ιστορίας όπου ο αφηγητής της αναδεικνύεται στον μετρ της τέχνης της απόκρυψης.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.