Τα νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα

Κλασικά αριστουργήματα, θρίλερ, αληθινές ιστορίες, graphic novels και συνταγές της Μαρίκας Μητσοτάκη που αξίζουν μία θέση στη βιβλιοθήκη σου.

Ένας μέσος βιβλιοφάγος διαβάζει maximum τρία νέα βιβλία την εβδομάδα. Μεσαίου μεγέθους και δυσκολίας, βέβαια, όχι τίποτα τούβλα, βαριά κι ασήκωτα. Οπότε, μέσα σε έναν μήνα το ταβάνι είναι τα δώδεκα, ένας αριθμός ωραίος. Γι' αυτό αποφασίσαμε να σου προτείνουμε ακριβώς μία ντουζίνα -ή μήπως αγκαλιά;- νέα βιβλία για μέχρι τα Χριστούγεννα. Παρόλα αυτά, μην παρασυρθείς σε κάποιον αγώνα για να χτυπήσεις ρεκόρ. Σημασία δεν έχει η ποσότητα των αναγνωσμάτων. Η φιλαναγνωσία δεν είναι σπορ ταχύτητας. Το θέμα είναι τι μπορείς να κρατήσεις απ' όσα διαβάζεις, πόση απόλαυση παίρνεις από τις σελίδες τους, τι νέα παράθυρα σου ανοίγουν στη θέαση και κατανόηση του κόσμου.

Οι επικίνδυνες σχέσεις –  Pierre Choderlos de Laclos (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Τα νέα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέχρι τα ΧριστούγενναΠόσο επικίνδυνος είναι ο έρωτας; Είναι ένα παίγνιο στρατηγικής, τακτικής, ολοκληρωτικής επίθεσης ή κλειστής άμυνας; Στο επιστολογραφικό μυθιστόρημα του Pierre Choderlos de Laclos, που εκδόθηκε πρώτη φορά στην προεπαναστατική Γαλλία το 1782 και έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη (ξεχωρίζουμε αυτή του 1959 με τη Jeanne Moreau σε πρωταγωνιστικό ρόλο και εκείνη του 1988 με τους Glenn CloseJohn MalkovichMichelle Pfeiffer και Uma Thurman), παρακολουθούμε τους αριστοκράτες ήρωές του να πλήττουν μέσα στην τρυφηλή ζωή τους, επιδιδόμενοι σ' ένα ανελέητο κυνηγητό της καρδιάς και της σάρκας, χωρίς να γνωρίζουν ότι ζουν το λυκόφως της ακμής τους.

Η σαγήνη που ασκεί το βιβλίο στον σημερινό αναγνώστη δεν εξαντλείται μονάχα στις εκπληκτικές περιγραφές, στις ανατροπές στην πλοκή και τις διεισδυτικές σκιαγραφίες των χαρακτήρων αλλά και στην ταύτιση που έρχεται κάθε τόσο με τα πάθη και τις επιθυμίες. 

Οι περιπέτειες του Πινόκιο –  Carlo Collodi (Εκδόσεις Κάκτος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ'Μία έκδοση-στολίδι για τους κάθε ηλικίας λάτρεις των κλασικών βιβλίων. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την πλήρη μετάφραση του αυθεντικού κειμένου, η οποία συνοδεύεται από κατατοπιστική εισαγωγή και διευκρινιστικές σημειώσεις, σε μία προσπάθεια να διαφωτιστούν τα κρυμμένα νοήματα και οι υπαινιγμοί της ιστορίας, να αναδειχθούν τα καυστικά σχόλια του συγγραφέα για την κοινωνία της εποχής του, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν εξίσου επίκαιρα σήμερα όσο τότε.

Οι Περιπέτειες του Πινόκιο, γραμμένες στα τέλη του 19ου αιώνα ως ανάγνωσμα για παιδιά, συνεχίζουν να μαγεύουν μέσα από το story της ομιλούσας ξύλινης μαριονέτας που μπλέκεται σε σκανταλιές και περιπέτειες ώσπου να καταφέρει να γίνει 'καλό παιδί', έχοντας μεταφραστεί σε πάνω από 200 γλώσσες, μεταφερθεί στο θέατρο, τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Ο καστανάνθρωπος (Συλλεκτική Έκδοση) –  Søren Sveistrup (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ  "Ο ΚΑΣΤΑΝΑΝΘΡΩΠΟΣ"Επειδή τα βιβλία είναι και αντικείμενα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι λατρεύουμε τις συλλεκτικές εκδόσεις όπως αυτή, με το σκληρό εξώφυλλο και τις μαύρες άκρες των σελίδων της, που την κάνει ιδανική για δώρο, σε άλλους ή τον εαυτό μας. Το story του βραβευμένου ως Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (Barry Awards 2020) είναι συναρπαστικό για όσους από εμάς λατρεύουμε τα θρίλερ. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το ότι έχει γίνει σειρά που προβάλλεται αυτή την εποχή στο Netflix. Ένας ψυχοπαθής δολοφόνος τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη, αφήνοντας σε κάθε τόπο εγκλήματος μία χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα, έναν 'καστανάνθρωπο'.

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ανακαλύπτει πάνω τους ένα αποτύπωμα που ανήκει σ' ένα κορίτσι, την κόρη μίας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν. Τα στοιχεία, αρχίζουν να τα συνδέουν δύο ντετέκτιβ, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι ο δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή.

Μία λαμπερή αχτίδα από σκοτάδι –  Ethan Hawke (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΙΑ ΛΑΜΠΕΡΗ ΑΧΤΙΔΑ ΑΠΟ ΣΚΟΤΑΔΙ"Ο Ethan Hawke δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, που βρέθηκε τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, έχοντας στοιχειώσει τις κινηματογραφικές μας μνήμες με την ερμηνεία του στον Κύκλο των χαμένων ποιητών, αλλά και ένας χαρισματικός λογοτέχνης. Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε μέσα στο 2021 και μεταφράστηκε ήδη στα ελληνικά, πρωταγωνιστής είναι ένας νέος άνδρας, καταδικασμένος από τον ίδιο του τον εαυτό σε ένα μαρτύριο μετά την κατάρρευση του γάμου του. Ένας άνδρας που ελπίζει στην επανένωση, η οποία πιστεύει ότι θα του επιτρέψει να συγχωρήσει τον εαυτό του και να προχωρήσει μπροστά.

Τη στιγμή που το αλκοόλ και το σεξ μοιάζουν οι μοναδικοί τρόποι διαχείρισης του προσωπικού του ναυαγίου, μία αχτίδα από φως αρχίζει να λάμπει στο σκοτάδι της ζωής του και το θέατρο γίνεται η σωτηρία του. Κινητήρια δύναμη, η πρόκληση της ερμηνείας του ρόλου του Χότσπερ στην παράσταση Βασιλιάς Ερρίκος Δ'.

Utopia avenue –  David Mitchell (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'UTOPIA AVENUE'Ο David Mitchell καταθέτει ένα μυθιστόρημα για τη δύναμη της μουσικής να υπερβαίνει τους διαχωρισμούς, να ορίζει τις εποχές και να συνεπαίρνει τις ψυχές. Βρισκόμαστε στο 1967. Στους κύκλους των μουσικόφιλων αρχίζει να κυκλοφορεί πως στην ψυχεδελική σκηνή του Λονδίνου εμφανίστηκε μία νέα μπάντα – ένας απίθανος συνδυασμός μίας folk τραγουδίστριας, ενός blues μπασίστα, ενός jazz ντράμερ και ενός ηλεκτρικού κιθαρίστα.

Άγνωστοι μεταξύ τους, με εντελώς διαφορετικές καταβολές, καταφέρνουν να κάνουν μαγικά. Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφεται η ιστορία του σύντομου, φλογερού ταξιδιού τους από τα καταγώγια του Σόχο μέχρι την εμπορική επιτυχία και από εκεί στην αμερικάνικη Γη της Επαγγελίας, τη στιγμή ακριβώς που το Καλοκαίρι της Αγάπης έδινε τη θέση του σε κάτι σκοτεινότερο.

Οι γυναίκες που επιβίωσαν – Robert Kolker (Εκδόσεις Ίκαρος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΑΝ"Ο υπότιτλος του βιβλίου 'Η οικογένεια που έζησε 50 χρόνια σχιζοφρένειας και άλλαξε ό,τι γνωρίζουμε γι' αυτή' περιγράφει ακριβώς το περιεχόμενό του, με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Robert Kolker να ρίχνει φως στην ασυνήθιστη αληθινή ιστορία μίας οικογένειας με δώδεκα παιδιά, έξι από τα οποία διαγνώστηκαν με σχιζοφρένεια. Ο Ντον και η Μίμι Γκάλβιν υπήρξαν ζευγάρι-πρότυπο, με τον κόσμο τους να δείχνει τέλειος. Μερικά χρόνια μετά τον γάμο τους, όμως, έχοντας αποκτήσει δώδεκα παιδιά, η εικόνα άρχισε να ξεθωριάζει.

Η ανατροπή ήρθε όταν έξι τους γιοι, ο ένας μετά τον άλλον, παρουσίασαν ψυχωσική, βίαιη συμπεριφορά. Τρομοκρατημένοι, αγνόησαν την πραγματικότητα μέχρι που τους ανάγκασε να τη δουν μία διπλή ανθρωποκτονία. Το βιβλίο, βρέθηκε στην 1η θέση της λίστας των ευπώλητων των New York Times και στη λίστα με τα αγαπημένα βιβλία του Barack Obama για το 2020.

> Διάβασε ακόμα: Τα πιο ενδιαφέροντα νέα βιβλία του 2021 μέχρι τώρα

Το παραδοσιακό κόσμημα στη Λευκάδα –  Τζένη Φραγκούλη (Εκδόσεις Υδροπλάνο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ"Το λεύκωμα της Τζένης Φραγκούλη αναδεικνύει τα πολύτιμα και περίτεχνα λευκαδίτικα κοσμήματα που ξεχωρίζουν, εντυπωσιάζουν και συναρπάζουν για τους συμβολισμούς και την κομψότητά τους, τη λιτή μεγαλοπρέπεια που τα διακρίνει, ενώ συγχρόνως αποτελούν σημαντικό πνευματικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, μεταφέροντας καταγραφές της ιστορίας της Λευκάδας, των Ιονίων νήσων και κυρίως του ελληνικού κοσμήματος με την ξεχωριστή θέση που αυτό κατέχει στην παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα

Το βιβλίο ασχολείται κυρίως με την περίοδο από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, έως τις αρχές του 20ου αιώνα, χωρίς να παραλείπονται κοσμήματα προγενέστερης εποχής. Το φωτογραφικό μέρος συνοδεύεται από εκτενές κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι ιστορικές συνθήκες την περίοδο που εξετάζεται, η κοινωνική διαστρωμάτωση που συμπαρασύρει πάντα την καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του λευκαδίτικου κοσμήματος ανά κατηγορία, τεχνική και υλικά κατασκευής.

The goodbye book: 10 ιστορίες ψυχοθεραπείας και αποχαιρετισμού – Λένα Λουκαΐτου (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "THE GOODBYE BOOK"Στο βιβλίο της Λένας Λουκαΐτου, δέκα άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικά υπόβαθρα και κοινωνικά στρώματα, με διαφορετικά ζητήματα, παλεύουν να λύσουν τα προβλήματά τους. Τι το κοινό έχουν; Κάθε εβδομάδα επισκέπτονται την ίδια ψυχολόγο και συζητούν μαζί της, ψάχνοντας λύσεις, συμβουλές και αναζητώντας την αυτογνωσία. Το κάθε άτομο έχει τη δικιά του ιστορία, τη δικιά του πορεία και τη δική του εξέλιξη. Κάποια στιγμή όλα αυτά φτάνουν σε ένα τέλος.

Η ψυχολόγος διαγιγνώσκεται με ανίατη ασθένεια, ενημερώνει τους πελάτες της και καταλήγουν σε ένα είδος αποχαιρετισμού. Οι αποχαιρετισμοί αυτοί είναι τόσο διαφορετικοί όσο οι άνθρωποι, οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους.

Ποτέ – Ken Follett (Εκδόσεις Bell)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΠΟΤΕ"'Κάθε καταστροφή ξεκινά από ένα μικρό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται'. Έτσι λέει η Πολίν Γκριν, πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο νέο μυθιστόρημα του Ken Follett. Μία όαση που ολοένα συρρικνώνεται στην έρημο της Σαχάρας, ένα κλεμμένο αμερικανικό drone, ένα ακατοίκητο ιαπωνικό νησί και το μυστικό οπλοστάσιο θανατηφόρων χημικών όπλων μίας χώρας, είναι όλα στοιχεία που παίζουν τον ρόλο τους σε μία σταθερά και αναπόφευκτα κλιμακούμενη κρίση.

Το ξέσπασμα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου αγωνίζονται να εμποδίσουν μία νεαρή αξιωματικός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ένας μυστικός πράκτορας που δρα ανάμεσα σε τζιχαντιστές, ένα σπάνιας ευφυΐας υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης και η ίδια η Πολίν Γκριν, που έχει παράλληλα να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις του λαϊκιστή αντιπάλου της στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Συνταγές με... ιστορία –  Μαρίκα Μητσοτάκη (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ'Μήπως ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας μπορεί να αποτυπωθεί με καμβά τις πιο αγαπημένες -αστικές και παραδοσιακές- συνταγές της; Την απάντηση μπορείς να τη βρεις μέσα στις σελίδες αυτού του σπουδαίου βιβλίου συνταγών, που πλέον κυκλοφορεί εκ νέου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη, λοιπόν, που τα περίφημα ντολμαδάκια της έφτασαν το cult status του αστικού θρύλου, μαγειρεύει και θυμάται: Την κουζίνα της μητέρας της, την ανατροπή όταν ως παιδί προσβλήθηκε από τον ιό της πολιομυελίτιδας, τη γνωριμία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον έρωτα, τον γάμο, τον ερχομό των παιδιών, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, την εξορία, την επιστροφή και το σπιτικό στην Κρήτη. Αναμνήσεις και στιγμιότυπα από μία ζωή πολυτάραχη και ταυτόχρονα συναρπαστική, άμεσα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.

1984 (Graphic novel βασισμένο στο έργο του George Orwell) – Jean-Christophe Derrien &  Rémi Torregrossa (Εκδόσεις Μίνωας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ GRAPHIC NOVEL "1984"Το δυστοπικό μυθιστόρημα του George Orwell γίνεται graphic novel, από τη συγγραφική πένα του Jean-Christophe Derrien και την εικονογραφική του Rémi Torregrossa. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο του 1984. Ο Γουίνστον Σμιθ είναι ένας υπάλληλος του Κόμματος επιφορτισμένος να αναθεωρεί την Ιστορία διαγράφοντας τα ίχνη του παρελθόντος. Σε έναν τρομακτικό κόσμο όπου κυριαρχεί η παράνοια και στον οποίο απαγορεύεται κάθε συναισθηματισμός, ο Γουίνστον γοητεύεται από μία νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Τζούλια.

Η σχέση τους, όμως, είναι δυνητικά επικίνδυνη, μέχρι και θανάσιμη, καθώς θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από την κυριαρχία του Μεγάλου Αδελφού, του παντοδύναμου αρχηγού της κυβέρνησης. Σε μία ολοκληρωτική κοινωνία, όπου κάθε ενέργεια παρακολουθείται και καταγράφεται, είναι άραγε εφικτό κάτι τέτοιο;

> Διάβασε ακόμα: Τα βιβλία του Stieg Larsson σε σειρά αξιολόγησης

Χιούμορ – Terry Eagleton (Εκδόσεις Πεδίο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΧΙΟΥΜΟΡ"Γιατί γελάμε; Τι πρέπει να συμπεράνουμε από τις ποικίλες μορφές γέλιου, από το ξεκάρδισμα και το κακάρισμα έως τον καγχασμό και το χάχανο; Είναι το χιούμορ ανατρεπτικό ή, αντίθετα, εκτονώνει απλώς τις εντάσεις; Μπορούμε να ορίσουμε το 'πνευματώδες χιούμορ';

Η μελέτη του Terry Eagleton, καθηγητή Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, είναι γεμάτη διαφωτιστικές ιδέες και πολλά εξαιρετικά αστεία, εξετάζει κριτικά διάφορες γνωστές θεωρίες περί χιούμορ, μεταξύ των οποίων την άποψη ότι πηγάζει από την ασυνάφεια, καθώς και τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το χιούμορ αντικατοπτρίζει μια σχεδόν σαδιστική μορφή ανωτερότητας έναντι των άλλων.

Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Έλληνας του κόσμου (Εκδόσεις Βακχικόν)

ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝΔεκαπέντε ταινίες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των καλλιτεχνικών ανησυχιών του Μιχάλη Κακογιάννη και οι οποίες ταξίδεψαν το ελληνικό σινεμά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, από τις Κάννες μέχρι τα Όσκαρ. Με πρωταγωνιστές αξέχαστους ηθοποιούς, από τη Μελίνα Μερκούρη, τον Γιώργο Φούντα και την Ειρήνη Παππά, μέχρι τον Άντονι Κουίν, τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και την Κάθριν Χέπμπορν. Η πόλη και η χώρα είναι τα σημεία εκκίνησης για τον Μιχάλη Κακογιάννη και αποτελούν την αφετηρία για να γίνει πολίτης του κόσμου με βαθιά γνώση της ρίζας του και βαθιά αγάπη στις πατρίδες του, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Ελληνοκύπριος δημιουργός, έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011, αφήνοντας πίσω του ένα μοναδικό έργο. Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 10 χρόνων από τον θάνατό του, επιχειρούμε ένα ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις δεκαπέντε μεγάλου μήκους ταινίες, που τόσο απλόχερα μας χάρισε. Από το "Κυριακάτικο ξύπνημα" του 1954, μέχρι τον "Βυσσινόκηπο" του 1999.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.