Τα πιο ενδιαφέροντα νέα βιβλία του 2021 μέχρι τώρα

Το 'Ελαττωματικό Αγόρι', το 'Mexican Gothic', το 'Όπιο του Λαού' και άλλα συναρπαστικά νέα βιβλία αναζητούν ψαγμένους αναγνώστες.

Τον Νοέμβριο τα νέα βιβλία γεμίζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων, λίγο πριν από τον πραγματικό οργασμό νέων κυκλοφοριών που ακολουθεί κατά την εορταστική περίοδο. Στις βιβλιοπροτάσεις μας, λοιπόν, γι' αυτόν τον μήνα θα βρεις 10 ξεχωριστές εκδόσεις, ανάμεσά τους το πιο επιτυχημένο εντόπιο queer μυθιστόρημα που σαρώνει σε πωλήσεις, μία συλλογή με σύγχρονη γεωργιανή ποίηση, την ανορθόδοξη προσέγγιση των θρησκειών από τον Πέτρο Τατσόπουλο, την αυτοβιογραφία του Λάκη Γαβαλά και, φυσικά, τα απολαυστικότερα νέα best sellers.

Ελαττωματικό Αγόρι – Sam Albatros (Βιβλιοπωλείον της Εστίας)

Τα πιο ενδιαφέροντα νέα βιβλία του 2021 μέχρι τώραΤο πρώτο βιβλίο του Sam Albatros (ψευδώνυμο) με τον ευφυή τίτλο Ελαττωματικό Αγόρι και το ακόμα πιο ευφυές εξώφυλλο (αναφορά στο στυλ της Nina Hagen;) είναι το πιο επιτυχημένο, τουλάχιστον εμπορικά, λογοτεχνικό ντεμπούτο queer θεματικής στην Ελλάδα. Η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, εξαντλήθηκε μέσα σε δύο εβδομάδες και, πλέον, αναμένεται η ανατύπωσή του. Στις σελίδες του διαβάζουμε: 'Έχω τους καλύτερους φίλους του κόσμου! Ο Θανάσης είναι ο καλύτερός μου φίλος και κάθεται δίπλα μου στο θρανίο. Μας αρέσει να παίζουμε πολλά παιχνίδια και μερικά δεν τα λέμε, τα κρατάμε μυστικό. Δεν με αφήνει να λέω γι’ αυτά γιατί την προηγούμενη φορά που είπα, φάγαμε ξύλο. Μετά είναι η Αθηνά και η Σοφία, που κάθονται κι αυτές δίπλα δίπλα στην τάξη μας. Η Αθηνά είναι δυνατή και τη φωνάζουν αγοροκόριτσο και η Σοφία φοράει γυαλιά και είναι Σοφή σαν κουκουβάγια'.

> Διάβασε ακόμα: Τι ακριβώς σημαίνει να είσαι non-binary

Guinness World Records 2022 (Εκδόσεις Μίνωας)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'GUINNESS WORLD RECORDS 2022'Μπορεί να νομίζεις ότι η ετήσια έκδοση Guinness World Records 2022 που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Μίνωας προορίζεται για παιδιά και εφήβους, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα παράθυρο στον μαγικό κόσμο του πλανήτη Γη ακόμα και για τους ενήλικες. Έπειτα από μία -και παραπάνω- χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με οδηγό τις σελίδες του, ξεκινάς ένα ταξίδι γεμάτο ανακαλύψεις για τον θαυμαστό κόσμο του σήμερα και τα άκρα στα οποία μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι (και όχι μόνο) για να κάνουν τη διαφορά. Τα ταλαντούχα pets, οι ήρωες του πλανήτη, τα θαύματα του φυσικού κόσμου, τα αθλητικά ρεκόρ αλλά και τα icons της pop culture καταλαμβάνουν μία άξια θέση στην πιο συναρπαστική Βίβλο.

Το Όπιο του Λαού – Πέτρος Τατσόπουλος (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ'Σε αυτή την 'ανορθόδοξη προσέγγιση', ο Πέτρος Τατσόπουλος εκλαμβάνει όλες τις θρησκείες ως θεσμοθετημένες θεωρίες συνωμοσίας. 'Φανταστείτε', γράφει, 'μία κοινωνία να πιστεύει ότι ελέγχουν την ανθρωπότητα εξωγήινες σαύρες -μία θεωρία συνωμοσίας πολύ της μόδας αυτόν τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες- και όποιον δεν συμμερίζεται αυτή την κοινή πίστη να τον στέλνει κατευθείαν στο τρελάδικο. Πριν σπεύσετε να καγχάσετε με τον εν λόγω παραλογισμό, αναλογιστείτε ότι οι συντριπτικά περισσότερες θρησκείες, τόσο οι πολυθεϊστικές όσο και οι μονοθεϊστικές, δεν υπερτερούν σε αληθοφάνεια ούτε υστερούν σε τερατολογίες'. Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με βλάσφημη διάθεση, σταθερά απέναντι στην πολιτική ορθότητα, ο συγγραφέας δίνει απρόβλεπτες απαντήσεις σε ενοχλητικές ερωτήσεις.

Πώς Να Ξοδέψεις Ένα Τρις Δολάρια – Rowan Hooper (Εκδόσεις Διόπτρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΠΩΣ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙΣ ΕΝΑ ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ'Αν είχες ένα τρισεκατομμύριο δολάρια κι έναν χρόνο για να τα ξοδέψεις για το καλό της ανθρωπότητας και την πρόοδο της επιστήμης, τι θα έκανες; Το ποσό είναι ασύλληπτα μεγάλο κι όμως αντιστοιχεί μόλις στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περίπου όσο αποτιμάται η Google, η Microsoft ή η Amazon. Σίγουρα, είναι πολύ μικρότερο από το ποσό που δαπανήθηκε για τη διάσωση των τραπεζών το 2008 ή για την αντιμετώπιση της Covid-19. Τι θα μπορούσες να πετύχεις τελικά με 1 τρισεκατομμύριο; Θα μπορούσες να λύσεις το πρόβλημα της πανδημίας, να εξαλείψεις την ελονοσία, ίσως να θεράπευες και όλες τις ασθένειες. Το Πώς Να Ξοδέψεις Ένα Τρις Δολάρια είναι το απόλυτο πείραμα σκέψης και ταυτόχρονα ένα κάλεσμα για να αναλάβουμε δράση.

Σχιζοκοινωνία – Paata Shamugia (Εκδόσεις Βακχικόν)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΣΧΙΖΟΚΟΙΝΩΝΙΑ"Ο ποιητής Paata Shamugia γεννήθηκε το 1983 στην Αμπχαζία και σήμερα ζει στην Τιφλίδα. Έγινε γνωστός χάρη στο βιβλίο του Anti-Tqaosani, που έκανε ένα λογοπαίγνιο επί του μεσαιωνικού επικού ποιήματος Ο Ιππότης Με Δέρμα Τίγρη, του πιο σημαντικού κειμένου της γεωργιανής λογοτεχνίας. Οι αντιδράσεις τότε ήταν πολλές και απασχόλησαν επί μήνες τα τοπικά ΜΜΕ. Το 2011, βέβαια, έλαβε το λογοτεχνικό βραβείο SABA για την καλύτερη συλλογή ποιημάτων και το 2014 το ξανακέρδισε με τη Σχιζοκοινωνία, η οποία μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά: 'Γράφω πουλί και αισθάνομαι ότι / τα φτερά του είναι ικανά να πετάξουν. / Είναι τα φτερά ικανά να πετάξουν / όταν γράφω ότι είναι τα φτερά ικανά να πετάξουν;' γράφει σε ένα από τα ποιήματά του.

Text – Dmitry Glukhovsky (Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "TEXT"Το best seller μυθιστόρημα του Dmitry Glukhovsky μάς μεταφέρει στη Μόσχα του 2016. Όταν ο Ιλιά επιστρέφει στο σπίτι του έπειτα από επτά χρόνια στη φυλακή, η μητέρα του έχει πεθάνει, η κοπέλα του έχει βρει άλλον σύντροφο και ο παιδικός του φίλος τον αντιμετωπίζει με καχυποψία. Κάποια στιγμή, αποφασίζει να λογαριαστεί με τον Πέτια, τον αξιωματικό της δίωξης ναρκωτικών που τον οδήγησε πίσω από τα κάγκελα. Προβαίνει σε μία οριακή πράξη και αμέσως μετά αποσπά το κινητό τηλέφωνο του αστυνομικού και, με τη συσκευή πλέον στην κατοχή του, αρχίζει να απαντά στη θέση του στα μηνύματα που λαμβάνει. Σταδιακά υιοθετεί μία ξένη ταυτότητα και εισχωρεί στη ζωή του ανθρώπου που εκδικήθηκε.

Το Γκαμπί της Βασίλισσας – Walter Tevis (Εκδόσεις Ψυχογιός)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'ΤΟ ΓΚΑΜΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ'Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η σειρά-φαινόμενο του Netflix μπλέκει το σκάκι με τον φεμινισμό και τον εθισμό, υφαίνοντας αριστοτεχνικά μία συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης που κόβει την ανάσα μέχρι τη δραματική της κορύφωση. Στο story, σε περίπτωση που δεν έχεις δει τη σειρά, η ήσυχη και μελαγχολική Μπεθ Χάρμον είναι ένα οκτάχρονο ορφανό κορίτσι που μοιάζει να μην διαθέτει τίποτα το αξιοπρόσεκτο. Μέχρι που παίζει την πρώτη της παρτίδα στο σκάκι. Τότε οι αισθήσεις της οξύνονται, το μυαλό της καθαρίζει και για πρώτη φορά στη ζωή της νιώθει πως έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Καθώς το μοναδικό της ταλέντο την οδηγεί να αρχίσει να αγωνίζεται επαγγελματικά σε κορυφαία σκακιστικά τουρνουά ήδη από τα εφηβικά της χρόνια, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, που βαθαίνουν την ψυχική της απομόνωση και την ωθούν όλο και περισσότερο στην απόδραση.

Loaded – Λάκης Γαβαλάς (Εκδόσεις Άγκυρα)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ 'LOADED'Ο αυθεντικά εκκεντρικός Λάκης Γαβαλάς μπορεί να σε κάνει να τον λατρέψεις μεμιάς ως θεό ή να τον αντιπαθήσεις για τον σαρωτικό του χαρακτήρα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο. Πλέον, εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του, σε επιμέλεια Μαρίας Βόλλη. Σε αυτή διαβάζουμε: 'Πέθανα μόνο από τα γέλια και έζησα για να ζω το σήμερα… Την ανάμνηση και το ενθύμιο τα έχει στα χέρια του ο θάνατος, ο οποίος έχει μείνει ακόμη εκτοπισμένος από τη θετική μου ενέργεια… Θα γίνω βιβλίο γιατί έτσι μόνο μία ζωή μπορεί να στριμωχτεί σε ένα ράφι, γιατί έτσι μόνο καθένας μπορεί να σε ξεφυλλίσει, έτσι μόνο μπορεί να σε κάνει προσάναμμα για το τζάκι του, έτσι μόνο μπορεί να σε κάνει ευρύτερα γνωστό'.

> Διάβασε ακόμα: Καιρός για (νέα) βιβλία

Ο Τζίμης στην Κυψέλη – Χρήστος Χωμενίδης (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΤΖΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ"O Χρήστος Χωμενίδης γράφει ένα μυθιστόρημα που το story του διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021. Ο κεντρικός του ήρωας, ο Τζίμης Παπιδάκης, που είναι λίγο πριν τα εξήντα, έχει κληρονομήσει ένα θέατρο στη Φωκίωνος Νέγρη που επί σαράντα χρόνια ανέβαζε παραστάσεις τρίτης κατηγορίας. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, λαχταρώντας την υπαρξιακή δικαίωση και όχι το κέρδος, το ανακαινίζει εκ θεμελίων και, με γενναιόδωρες προκαταβολές, αγκαζάρει για πάρτη του την αφρόκρεμα των ηθοποιών, των συγγραφέων, των σκηνοθετών και των μουσικών. Η παράσταση που προετοιμάζει έχει όλες τις προδιαγραφές για να θριαμβεύσει αλλά μία ανάσα πριν, εξαιτίας μίας τυχαίας συνάντησης με έναν απελπισμένο, αδίστακτο άνθρωπο, ο ίδιος θα καταστραφεί από τη νέα πραγματικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των fake news και των δολοφονιών χαρακτήρων.

Mexican Gothic – Silvia Moreno-Garcia (Εκδόσεις Κλειδάριθμος)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ "MEXICAN GOTHIC"Το καθηλωτικό best seller της Silvia Moreno-Garcia που μετράει ήδη εκατομμύρια πωλήσεις ανά τον κόσμο, έχει λάβει το Best Horror Award από το Goodreads για το 2020 και πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη από το Hulu, είναι μία προκλητική, ηλεκτρισμένη ιστορία τρόμου τοποθετημένη σε μία σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του 1950. Το story του θέλει τη Νοεμί Ταμποάδα να παίρνει ένα απελπισμένο γράμμα από τη νιόπαντρη ξαδέλφη της, η οποία την εκλιπαρεί να τη σώσει από έναν μυστηριώδη κίνδυνο. Κατευθείαν, φεύγει για ένα απομακρυσμένο αρχοντικό στην ύπαιθρο του Μεξικού. Μαγνητισμένη από τον τρομακτικό και, παρόλα αυτά, σαγηνευτικό του κόσμο, δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει ότι της είναι αδύνατον ν’ αφήσει αυτό το αινιγματικό σπίτι.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Minecraft με Jason Momoa και Jack Black, προφανώς και ανυπομονούμε

Η ταινία βασίζεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα video games όλων των εποχών.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που πρέπει να δεις χθες αν σ' αρέσει το ταξίδι στο χρόνο

Η εν λόγω sci-fi παραγωγή αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Apple TV+ για το 2024.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Winona Ryder και Jenna Ortega φέρνουν τα πάνω κάτω στο sequel του 'Σκαθαροζούμη'

Ούτε εμείς πιστεύουμε ότι ο "Σκαθαροζούμης" των παιδικών μας χρόνων επιστρέφει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Σάββας Γκέντσογλου τίμησε την ΑΕΚ στο Survivor

"Έλα να νιώσεις πως είναι η ζωή, όλα τα ωραία μες τη Σκεπαστή...".

Από το Top Gun: Maverick, στο θρίλερ The Running Man ο Glen Powell

Πρόκειται για remake του Running Man του 1987 με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger.

The Sympathizer, πρεμιέρα για τη νέα σειρά του HBO με πρωταγωνιστή τον Robert Downey Jr.

Το The Sympathizer είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ και μια διαπολιτισμική σάτιρα.