Για τον Έλληνα εργαζόμενο, 'Όλα είναι μάταια'

Μία διαφορετική αποτύπωση 
της εργασιακής ψυχολογίας και καθημερινότητας στην Ελλάδα, δια χειρός Δημήτρη Κανέλλη.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 22 Φεβρουαρίου 2022

Ζούμε στην εποχή όπου όλα αλλάζουν και όπου το χαστούκι της πανδημίας ήρθε και μας επανατοποθέτησε σε σχέση με τη ζωή  μας, τις προτεραιότητες και την καθημερινότητά μας. Όλοι κάναμε ένα βήμα πίσω, αφιερώσαμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και αμφισβητήσαμε την αξία του χρόνου, του κόπου και της ενέργειας που αφιερώνουμε στη δουλειά μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πήραν την απόφαση να κάνουν τη μεγάλη αλλαγή, απόφαση που έγινε τόσο μαζική ώστε να οδηγήσει στο φαινόμενο της "Μεγάλης Παραίτησης".

Τον περασμένο Απρίλιο, ο αριθμός των εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους σε έναν μόνο μήνα έσπασε το ρεκόρ όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Τον Αύγουστο, οι "παραιτητές" (The Quits) σημείωσαν ένα ακόμη ρεκόρ. Αυτή η μεγάλη παραίτηση γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να αναζητήσουν νέα δουλειά το επόμενο έτος και ότι η προσαρμογή των ωρών εργασίας και η εξ αποστάσεως εργασία αποτελούν προτεραιότητα.

Αυτή η τάση προφανώς δεν περιορίζεται στα σύνορα των ΗΠΑ και το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου τα δεδομένα της εργασίας αλλάζουν: όλο και περισσότερες εταιρείες προσφέρουν επιλογές αποκλειστικής τηλεεργασίας, αλλάζουν τους χώρους των γραφείων τους και προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. 

Για τον Έλληνα εργαζόμενο, 'Όλα είναι μάταια'

Στο βιβλίο – οδηγό "Όλα Είναι Μάταια" του Δημήτρη Κανέλλη, αυτή η αμερικανική τάση συναντάει την -πολλές φορές σκληρή- ελληνική αλήθεια σε όλα της τα στάδια: από την υποβολή του βιογραφικού και τη συνέντευξη, μέχρι την πρώτη μέρα στο γραφείο, το κλίμα και την καθημερινότητα που διαμορφώνεται και τη στιγμή της "μεγάλης απόφασης". 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αν αργείς να κοιμηθείς το βράδυ επειδή δεν την παλεύεις να πας δουλειά την επόμενη μέρα, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν πρέπει να κατεβάσεις 2 μπουκάλια κρασί κάθε Κυριακή βράδυ για να αντέξεις την εβδομάδα που έρχεται, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν ξυπνάς κι αναρωτιέσαι πώς τα έκανες τόσο σκατά, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν νιώθεις πως έχεις απογοητεύσει τον παιδικό σου εαυτό και τα όνειρα που είχε, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Αν νιώθεις πως όλα είναι μάταια, τότε σίγουρα αυτό το βιβλίο είναι για σένα.

Υπάρχει ένας ελέφαντας ακριβώς στη μέση του δωματίου και όλοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν. Αυτός ο ελέφαντας είναι η εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Δημήτρης Κανέλλης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και σπούδασε στο τμήμα πληροφορικής του ΟΠΑ. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως προγραμματιστής και στη συνέχεια ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα και τον ψηφιακό κόσμο. Πλέον, έχει τη δική του επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Τεχνολογία, προσφέροντας υπηρεσίες και δημιουργώντας προϊόντα. Η αγαπημένη του φράση είναι το "Όλα είναι μάταια", που το θεωρεί άμεσα συνδεδεμένο με το λατινικό Memento Mori.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ποια είναι η superhero ταινία που προκαλεί μαζικές αποχωρήσεις θεατών από τα πρώτα λεπτά-Είναι τόσο χάλια;

Οι πρώτες προβολές ενός νέου remake προκαλούν διχασμό στο κοινό. Η ακραία αισθητική του σοκάρει κάποιους, ενώ άλλοι το θεωρούν τολμηρή επιστροφή σε cult σινεμά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πρώτο trailer για το 28 Years Later: The Bone Temple - Επιστρέφει ο Cillian Murphy

Το πρώτο trailer του 28 Years Later: The Bone Temple είναι εδώ. Ο Ralph Fiennes επιστρέφει σε μια ζοφερή μετα-αποκαλυπτική Αγγλία, ενώ ο Cillian Murphy κάνει μια πολυαναμενόμενη cameo εμφάνιση.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Σταματήστε ό,τι κάνετε: Οι Radiohead ανακοίνωσαν περιοδεία, την πρώτη μετά από 7 χρόνια αποχής

Να μας συγχωρήσει κύριος Yorke για την προπολεμική φωτογραφία, αλλά αυτός κι η παρέα του μας είχαν συνδέσει με Κάιρο από το 2018 και μετά, οπότε πάλι καλά να λένε. Αναμένουμε νέο υλικό τώρα που ξαναβγαίνουν στον δρόμο, για να δημοσιεύουμε αναλόγως.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Όσα γνωρίζουμε για το sequel του The Thursday Murder Club στο Netflix

Για εμάς, δε θα έπρεπε να είναι ταινία, αλλά σειρά. Όπως και να έχει, επειδή το Netflix αποφασίζει και όχι εμείς, τουλάχιστον ας μας εγγυηθεί κάποιος ότι στη συνέχεια της ταινίας, θα ξαναδούμε τον Lucifer....εεε τον Tom Ellis εννοούμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μόλις ακούσαμε -και κολλήσαμε με- τα 2 ολοκαίνουργια τραγούδια των Spoon

Το καλοκαίρι υπήρξε πάρα πολύ παραγωγική περίοδος για τους Spoon, οι οποίοι, μετά το σοβαρό come back τους το 2022 έπειτα από 5 χρόνια δισκογραφικής αγρανάπαυσης, μοιάζουν ασταμάτητοι.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Nicolas Cage υποδύεται τον Ιωσήφ στην ταινία ‘βιβλικού τρόμου’, The Carpenter's Son

Ο Nicolas Cage γίνεται Ιωσήφ και μας οδηγεί σε μια σκοτεινή ιστορία βιβλικού τρόμου. Το The Carpenter’s Son φέρνει την οικογένεια του Χριστού αντιμέτωπη με υπερφυσικές δυνάμεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης