Edgar Allan Poe για αρχάριους

Μποέμ, θανατοχτυπημένος και απροσάρμοστος, κέντησε με τις λέξεις του τη φρίκη, τον ψυχολογικό τρόμο και την τρέλα.

Αν και η ημερομηνία γέννησής του τίθεται υπό αμφισβήτηση, το πιο πιθανό σενάριο είναι να γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου του 1809, στη Βοστόνη. Ο λόγος για τον Edgar Allan Poe (τον γεννημένο ως σκέτο Edgar Poe) που η τεράστια σημασία που έπαιξαν τα πρωτοποριακά γραπτά του για την εξέλιξη της αμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας πλέον θεωρείται δεδομένη παρότι, ω, τι έκπληξη, ο ίδιος δεν μπόρεσε να εξαργυρώσει το ταλέντο του σε μια "καλή ζωή".

Η ζωή του και οι νεκρές γυναίκες που τον αγάπησαν

Οι βιολογικοί γονείς του υπήρξαν αμφότεροι ηθοποιοί και όταν ο ίδιος ήταν περίπου δύο ετών είχαν ήδη πεθάνει και οι δύο. Χωρίστηκε από τα αδέρφια του και μεγάλωσε στο σπίτι μιας εύπορης οικογένειας, που του εξασφάλισε άνετη παιδική ζωή. Από αυτούς ήταν που πήρε το επώνυμο Allan. Η σχέση τους ήταν καλή, αλλά στη συνέχεια τον αποκήρυξαν, κάτι που φαίνεται να έχει να κάνει με το πάθος που ανέπτυξε ο εκκολαπτόμενος συγγραφέας για τη χαρτοπαιξία.

Αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο Allan Poe κατατάχτηκε στον στρατό, για οικονομικούς λόγους, ενώ ξεκίνησε, πιο επαγγελματικά, να δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα. Λίγο αργότερα, το 1829, πέθανε η θετή μητέρα του.

Μέχρι το 1831 είχε τελειώσει η ιστορία του στρατού για εκείνον και είχε αρχίσει η καριέρα του "γραφιά" - εκτός από τα ποιήματα και τα πεζά που έγραψε, συνεργάστηκε για διάφορα κείμενα με μια σειρά από εφημερίδες και περιοδικά. Οι δολοφονίες, η τρέλα, το πένθος και ο ψυχολογικός τρόμος είναι τα κοινά θέματα που απαντώνται συχνότερα στα έργα του.

Το 1836 παντρεύτηκε τη 13χρονη ξαδέρφη του Virginia Clemm και οι δυο τους έμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατό της, το 1847, από φυματίωση, την ίδια ασθένεια που του είχε στερήσει τη βιολογική του μητέρα. Θεωρείται ότι κατά τη διάρκεια της ασθένειας της συζύγου του βυθίστηκε σε κατάθλιψη και ανέπτυξε εθισμό στο αλκοόλ και τις ψυχότροπες ουσίες.

Στις 3 Οκτωβρίου του 1849 εντοπίστηκε από έναν διερχόμενο άντρα σ' έναν πεζόδρομο της Βαλτιμόρης, με ένα μυστήριο να τυλίγει το πώς είχε βρεθεί εκεί, σε κατάσταση παραληρητού. Πέθανε μετά από τέσσερις ημέρες, χωρίς κανείς να καταφέρει να μάθει τι του συνέβη την τελευταία εβδομάδα της ζωής του.

Αλλά ας δούμε τα 3 βιβλία που θα σε εισάγουν στο έργο του.

21 ιστορίες και το Κοράκι (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΠρόκειται για έναν ανθολογικό τόμο που σου δίνει μια πληρέστατη εικόνα του πεζογραφικού έργου του Edgar Allan Poe. Τα πεζογραφήματά του, που συμπληρώνονται με κατατοπιστικές εισαγωγές και εκτενείς σημειώσεις, είναι χωρισμένα σε ενότητες ανάλογα με τη θεματική τους (τρόμος, φανταστικό, μυστήριο, περιπέτεια, επιστημονική φαντασία και σάτιρα), ενώ εδώ θα βρεις και το διάσημο ποίημά του Το κοράκι. Υπεύθυνη για την ανθολόγηση, τη μετάφραση και την επιμέλεια είναι η Κατερίνα Σχινά.

Ο μαύρος γάτος και άλλες ιστορίες τρόμου (Εκδόσεις Οξύ)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΣε αυτό το βιβλίο με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή εικονογράφηση του Luis Scafati, ο οποίος το 2009 υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Hans Christian Andersen, περιλαμβάνονται τρεις ιστορίες με σκοτεινή ατμόσφαιρα: Ο μαύρος γάτος, Ο λάκκος και το εκκρεμές και Η πρόωρη ταφή. Πρόκειται για μια αρκετά παλαιότερη έκδοση, καθώς είχε κυκλοφορήσει πριν από δεκατέσσερα χρόνια, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Αμερικανού αριστοτέχνη του τρόμου και του μυστηρίου.

 

Ο χρυσός σκαραβαίος (Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥΗ μετάφραση του Χρυσού Σκαραβαίου σε αυτή την έκδοση έγινε από την οριστική εκδοχή του Edgar Allan Poe, όπως προέκυψε από ένα αντίτυπο με ιδιόχειρες διορθώσεις και προσθήκες που είχε κάνει λίγους μήνες πριν πεθάνει. Κατά τον ίδιο τον Allan Poe, το συγκεκριμένο έργο ανήκει στην κατηγορία των αφηγημάτων λογικής αναλύσεως και παραπλανήσεως, ενώ γενικώς θεωρείται ανιχνευτικό αφήγημα (detective story). Υπεύθυνος για τη μετάφραση, τα σχόλια και το εκτενές επίμετρο με τις πληροφορίες και την κριτική ανάλυση είναι ο Στέφανος Μπεκατώρος

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης