Πρέπει να διαβάσεις την κριτική του George Orwell στο 'Ο Αγών μου' του Χίτλερ

Είναι σα να γράφτηκε σήμερα.

Κάτι που πιθανώς δεν γνώριζες είναι ότι το 1940 ο George Orwell (o γνωστός, του best seller "1984") έγραψε μια κριτική για την τελευταία έκδοση/μετάφραση του "Ο Αγών Μου" του Αδόλφου Χίτλερ για το New English Weekly. Είναι περιττό να πούμε ότι είναι υπέροχη και καυστική, όχι μόνο όσον αφορά τον Χίτλερ, αλλά και όλες τις δυνάμεις που του επέτρεψαν να ανέλθει στην εξουσία, οι οποίες πίστευαν ότι το κίνημά του θα μπορούσε να ελεγχθεί.

Είναι επίσης προφητική, όχι μόνο για το 1940, αλλά και για το 2023. Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από την κριτική για να το διαπιστώσεις και μόνος σου. Εμείς πάντως, εντυπωσιαστήκαμε.

Αποσπάσματα από την κριτική του Orwell για το "Ο Αγών Μου"

"Η αρχική, προσωπική αιτία του παραπόνου του κατά του σύμπαντος μπορεί μόνο να υποτεθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση το παράπονο είναι εδώ. Είναι ο μάρτυρας, το θύμα, ο Προμηθέας αλυσοδεμένος στον βράχο, ο αυτοθυσιαστικός ήρωας που παλεύει μόνος του ενάντια σε απίθανες πιθανότητες. Αν σκότωνε ένα ποντίκι, θα ήξερε πώς να το κάνει να μοιάζει με δράκο. Αισθάνεται κανείς, όπως και με τον Ναπολέοντα, ότι παλεύει ενάντια στο πεπρωμένο, ότι δε μπορεί να νικήσει, και όμως ότι κατά κάποιο τρόπο του αξίζει. Η έλξη μιας τέτοιας φιγούρας είναι φυσικά τεράστια. Οι μισές ταινίες που βλέπει κανείς στρέφονται γύρω από κάποιο τέτοιο θέμα".

"Ενώ ο σοσιαλισμός, ακόμη και ο καπιταλισμός με έναν πιο απρόθυμο τρόπο, είπαν στους ανθρώπους 'σας προσφέρω καλοπέραση', ο Χίτλερ τους είπε 'σας προσφέρω αγώνα, κίνδυνο και θάνατο', με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο έθνος να πέφτει στα πόδια του. Ίσως αργότερα το βαρεθούν και αλλάξουν γνώμη, όπως στο τέλος του τελευταίου πολέμου. Μετά από μερικά χρόνια σφαγής και πείνας το 'Η μεγαλύτερη ευτυχία του μεγαλύτερου αριθμού' είναι ένα καλό σύνθημα, αλλά αυτήν τη στιγμή το 'Καλύτερα ένα τέλος με φρίκη, παρά φρίκη χωρίς τέλος' είναι νικητής. Τώρα που πολεμάμε εναντίον του ανθρώπου που το επινόησε, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη συναισθηματική του απήχηση".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.