5 προφητείες του '1984' του George Orwell που βγήκαν αληθινές

Όταν η δυστοπική φαντασία αρχίζει να μοιάζει -τρομακτικά- πολύ στην πραγματικότητα.

Το 1949, ο George Orwell κυκλοφόρησε το δυστοπικό "1984". Το βιβλίο πραγματεύεται ένα σκοτεινό μέλλον κατά το οποίο μια παγκόσμια δεσποτική δύναμη θα ελέγχει τους ανθρώπους της Ωκεανίας με επιτήρηση και προπαγάνδα, πάντα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Αν και πρόκειται για ένα δημιούργημα της φαντασίας του σπουδαίου βρετανού συγγραφέα, η αλήθεια είναι πως ορισμένες από τις τεχνολογικές "καινοτομίες" που προέβλεπε έχουν γίνει πραγματικότητα. Λίγο τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς πως έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια από όταν πρωτοβγήκε το βιβλίο.

Δες παρακάτω όλα εκείνα για τα οποία ο George Orwell τελικά είχε "δίκιο" παρότι όταν γράφτηκε το βιβλίο θεωρούνταν εξωφρενικά και εξωπραγματικά. 

Τηλε-οθόνες

Στο 1984, μεγάλες τηλεοράσεις που μπορούν να δουν σε όλες τις γωνιές ενός χώρου, βρίσκονται σε κάθε σπίτι και δημόσιο χώρο- προκειμένου το κόμμα να μεταδίδει τα μηνύματά του και να παρακολουθεί την κάθε κίνηση και έκφραση των πολιτών. Σήμερα, ως αντίστοιχη τεχνολογία μπορούν να θεωρηθούν οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα.

Speakwrite

Το Speakwrite ήταν ένα είδος συσκευής καταγραφής, που μετέτρεπε την ομιλία σε κείμενο στην οθόνη. Εν έτει 2023, υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές και υπηρεσίες που κάνουν κάτι παρεμφερές. Οι χρήστες Android για παράδειγμα, μπορούν να αξιοποιήσουν τη λειτουργία Live Transcribe. Είναι σχεδιασμένη για κωφούς και μπορεί να αλλάξει 70 γλώσσες από ομιλία σε κείμενο σε πραγματικό χρόνο.

Πλωτό φρούριο

Ο Orwell περιγράφει τεράστιες στρατιωτικές βάσεις που ονομάζονται "Πλωτά Φρούρια" και τα οποία "φυλάνε στρατηγικά σημεία στις θαλάσσιες οδούς". Τα αεροπλανοφόρα έχουν σίγουρα μεγαλώσει πολύ περισσότερο από εκείνα που χρησιμοποιούνταν όταν έγραφε ο Orwell, αλλά δεν έχουν εξελιχθεί ακριβώς στο επίπεδο των προβλέψεων του. Ωστόσο, γράφει ότι το "εύθραυστο κινητό θωρηκτό έχει δώσει τη θέση του στο σχεδόν αβύθιστο πλωτό φρούριο". Η δημιουργία τεχνητών νησιών το 2016 από την Κίνα σε θαλάσσιες περιοχές ταιριάζει σίγουρα στην περιγραφή.

Versificator

Στο 1984, το Versificator είναι ένα εργαλείο που παράγει αυτόματα μουσική και λογοτεχνία σύμφωνα με τα πρότυπα του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς ανθρώπινη συμβολή. Ουσιαστικά πρόκειται για περιεχόμενο που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ που δημιουργήθηκε από AI

Big Brother και "Ο Big Brother σε παρακολουθεί"

Ο Orwell περιγράφει τον χαρακτήρα του Big Brother ως έναν άνδρα γύρω στα 40, η εικόνα του οποίου κοσμεί τις αφίσες της πόλης, ως προειδοποιήσεις προς τους πιθανούς παραβάτες των κανόνων. Αντίστοιχα, σήμερα ηγέτες, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν, χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές, προκειμένου να προπαγανδίσουν την πίστη στο πρόσωπό τους ή στην κυβέρνησή τους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr