Ο Noam Chomsky μέσα από τα δικά του λόγια

Στις 7 Δεκεμβρίου του 1928, γεννιέται ο Noam Chomsky και η επανάσταση στη γλωσσολογία -και όχι μόνο-, αρχίζει.

Γράφει: Γεωργία Πρέζα 07 Δεκεμβρίου 2023

7 Δεκεμβρίου σήμερα και ο Noam Chomsky γίνεται αισίως 95 χρονών. O αμερικανός θεωρητικός γλωσσολόγος, το έργο του οποίου από τη δεκαετία του '50 υπήρξε κάτι παραπάνω από πρωτοποριακό για τον τομέα της γλωσσολογίας, κατάφερε επιτυχώς να συνδέσει το όνομά του με την αρχή και τη διατήρηση της γνωστικής επανάστασης, με τη φιλοσοφία, τη γνωστική ψυχολογία και φυσικά, με την πολιτική

Στα 10 του χρόνια, ο Noam Chomsky έγραψε το πρώτο του άρθρο στο οποίο "θρηνούσε" την πτώση της Βαρκελώνης στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, ενώ όταν ήταν 13 ετών, άρχισε να κάνει μόνος του ταξίδια στη Νέα Υόρκη. Ταξίδια που φαίνεται πως τον επηρέασαν βαθιά. Οι συζητήσεις που έκανε εκεί, τα βιβλία που διάβασε και η ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα διανοουμένων της εργατικής τάξης με την οποία ήρθε σε επαφή, διαμόρφωσαν τον Noam Chomsky εμπλουτίζοντας και επιβεβαιώνοντας τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές του απόψεις γενικότερα. Πρόκειται για πολιτικές απόψεις που στηρίζει με σθένος μέχρι και σήμερα, και που ο ίδιος τις έχει κατατάξει ανοιχτά στον αναρχικό χώρο. 

Σήμερα λοιπόν, με αφορμή τα 95α γενέθλιά του, κάνουμε μία μικρή προσπάθεια να τον πλησιάσουμε έστω και λίγο, μέσα από τα δικά του λόγια: 

> "Δε θα έπρεπε να ψάχνουμε για ήρωες, θα έπρεπε να ψάχνουμε για καλές ιδέες".

> "Όλοι ανησυχούν για το πώς θα σταματήσει η τρομοκρατία. Λοιπόν, υπάρχει πραγματικά ένας εύκολος τρόπος: Σταματήστε να συμμετέχετε σε αυτήν".

> "Αν δεν πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης για τους ανθρώπους που περιφρονούμε, δεν πιστεύουμε καθόλου σε αυτήν".

> "Αν το επιλέξουμε, μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο ανακουφιστικής ψευδαίσθησης".

> "Η αισιοδοξία είναι μια στρατηγική για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Γιατί αν δεν πιστεύετε ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο, είναι απίθανο να αναλάβετε την ευθύνη να το κάνετε έτσι".

> "Αν υπήρχε ένας παρατηρητής στον Άρη, πιθανώς θα έμενε έκπληκτος που έχουμε επιβιώσει τόσο πολύ".

> "Η εκπαίδευση είναι ένα σύστημα επιβαλλόμενης άγνοιας". Δε νομίζω ότι η ψυχανάλυση έχει επιστημονική βάση. Αν δε μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μια κατσαρίδα αποφασίζει να στρίψει αριστερά, πώς μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί ένας άνθρωπος αποφασίζει να κάνει κάτι;".

> "Παντού, από τη λαϊκή κουλτούρα μέχρι το σύστημα προπαγάνδας, υπάρχει συνεχής πίεση για να νιώθουν οι άνθρωποι ότι είναι αβοήθητοι, ότι ο μόνος ρόλος που μπορούν να έχουν είναι να επικυρώνουν αποφάσεις και να καταναλώνουν".

> "Είναι τρομοκρατία μόνο αν το κάνουν σε εμάς. Όταν εμείς τους κάνουμε πολύ χειρότερα, δεν είναι τρομοκρατία".

> "Πώς γίνεται να έχουμε τόσες πολλές πληροφορίες, αλλά να γνωρίζουμε τόσο λίγα;". 

> "Βλέπετε, οι άνθρωποι με εξουσία καταλαβαίνουν ακριβώς ένα πράγμα: τη βία".

> Δεν μου αρέσει η ετικέτα του διανοούμενου".

> "Το χρήμα στην πολιτική είναι μια αγελάδα μετρητών για τα μέσα ενημέρωσης".

> "Είναι επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ιδιωτική τους ζωή".

> "Δεν γνώριζα ποτέ άλλη επιλογή από το να αμφισβητώ τα πάντα".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr