Key Books: Ένας διαφορετικός εκδοτικός οίκος που δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα

Μιλήσαμε με τον εκδότη Βλάση Μαρωνίτη για βιβλία, συνταγές επιτυχίας και μεγάλες αποφάσεις ζωής.

Πολλά e-mails. Πολλά τηλέφωνα. Άπειρος χαμένος χρόνος στα social media. Εξοντωτικοί ρυθμοί που δεν σε αφήνουν κανέναν να πάρει ανάσα.  Ο χρόνος για διάβασμα φαντάζει γοητευτική πολυτέλεια. Η λογική θα έλεγε ότι για τους –όχι και τόσους πολλούς- φίλους του βιβλίου η λύση θα ήταν κάτι γρήγορο, εύπεπτο, και ίσως λίγο πρόχειρο όπως οι καιροί το επιβάλουν.

Πρόκληση, και μόνο πρόκληση! Εκδίδουμε πλέον εκείνα τα βιβλία που αναζητούσαμε ως αναγνώστες

"Πρόκληση, και μόνο πρόκληση! Ως αναγνώστες, αναζητούσαμε τα βιβλία που πλέον εκδίδουμε. Κι αυτό ήταν και παραμένει ένα a priori κριτήριο των επιλογών μας - να θέλουμε να τα διαβάσουμε εμείς" θα μου πει ο Βλάσης Μαρωνίτης, που μαζί με τον Βασίλη Βαρδάκα βρίσκονται πίσω από την προσπάθεια που ονομάζεται Key Books. Ενός εκδοτικού που καταπιάνεται με μαρτυρίες, αυτοβιογραφίες, και βιβλία που μοιάζουν αλλά καμία σχέση δεν έχουν τελικά με τα κακώς εννοούμενα βιβλία αυτοβελτίωσης που κατακλύζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Η συζήτησή μας με αφορμή την επιτυχία που γνωρίζει ο "μικρός" εκδοτικός τους οίκος -σε εποχές δύσκολες για το βιβλίο- κυμάνθηκε γύρω από βιβλία (λογικό), γύρω από ρίσκα (ξέρουν από αυτά οι Key Books) αλλά και μεγάλες αποφάσεις ζωής.

Key Books: Ένας διαφορετικός εκδοτικός οίκος που δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα

Πώς πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε έναν νέο εκδοτικό σε μια περίοδο που ακόμα την χαρακτηρίζει η κρίση στον οικονομικό –κι όχι μόνο- τομέα; Δεν το θεωρήσατε εξαιρετικά ριψοκίνδυνο; Εργαζόμασταν με μεγάλους ομίλους των media μέχρι να δημιουργήσουμε την Key Books. Τα σημάδια κατάρρευσης ήταν εμφανή για όποιον δεν ήθελε να εθελοτυφλεί. Οπότε πριν βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο, αναζητήσαμε και οι δύο μια προοπτική κι έτυχε να οδηγηθούμε στον ίδιο "δρόμο" το καλοκαίρι του 2012. Ο ένας περιδιαβαίνοντας την Κόστα Ρίκα με ένα σακίδιο στον ώμο και ο άλλος με τα νεογέννητα τρίδυμα υπό μάλης στην Ίο. Ο κύβος ερρίφθη επιστρέφοντας από τις διακοπές. Τα βιβλία ήταν ένα γοητευτικό μυστήριο, ένα dream job ενδεχομένως, παρότι γνωρίζαμε ελάχιστα πράγματα για την αγορά. Μόνο που αυτό δεν ήταν ικανό για να μας αποτρέψει. Άλλωστε, ριψοκίνδυνο μας φαινόταν να αφήσουμε την τύχη μας στη διάθεση των άλλων.

Θα χαρακτηρίζατε αυτήν την απόφαση, απόφαση ζωής; Σήμερα περισσότερο από τότε που πάρθηκε. Παρότι ξεκίνησε σαν ένα όνειρο, στην πορεία καταλάβαμε ότι θα μπορούσαμε να μείνουμε για μια ζωή στον χώρο του βιβλίου. Πέντε χρόνια και 40 βιβλία μετά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η δημιουργία της Key Books άλλαξε τη ζωή μας. Είναι όμως και η ύπαρξη παιδιών, 4 ο ένας 2 ο άλλος, που δίνει άλλον ορίζοντα κι άλλη προοπτική στην Key Books. Ίσως κάποια στιγμή να είναι εκείνα η επόμενη μέρα του εκδοτικού οίκου.

George Lois Key Books

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι προσφέρετε μια "εναλλακτική εκδοχή ανάγνωσης" στο κοινό. Ποια είναι εκείνα τα βιβλία σας που είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση; Εσείς ποια θα ξεχωρίζατε; Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από μία σειρά με μικρές ιστορίες που συνθέτουν την πορεία του και κρύβουν πολύ μεγαλύτερη ουσία, γνώση και ενδιαφέρον από τον αριθμό που το συνοδεύει στο πρόγραμμα της εμπορικής διαχείρισης. Με το πρώτο, το Κλέψε Σαν Καλλιτέχνης του Austin Kleon, ανοίξαμε την πόρτα των βιβλιοπωλείων και βρίσκεται στην 8η πλέον έκδοση. Το δεύτερο, το Άγρια, έγινε παγκόσμιο best seller και η ταινία ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ. Το τρίτο, του Βασίλη Τσακίρογλου, ήταν το πρώτο Έλληνα συγγραφέα και μάλιστα ενός ανθρώπου που εκτιμάμε βαθιά και μας τιμά με τη φιλία του.

Από την Key Books: Νίκο Παπαδογιάννη γιατί ταξιδεύεις τελικά;

Το τέταρτο, το Έξω Από τα Δόντια του τεράστιου George Lois, είναι από μόνο του ικανός λόγος να λέμε πως άξιζε που το τολμήσαμε κι ό,τι θέλει ας γίνει. Τα βιβλία για το τρέξιμο μας έφεραν σε επαφή με τον απίστευτο Κωνσταντίνο Καρνάζη. Η Άννα Παπαϊωάννου, ο Θεοδόσης Μίχος, ο Ηλίας Αναστασιάδης, η Τζέσικα Γιωσαφάτ που εκδώσαμε το πρώτο τους βιβλίο, έχουν προφανώς ένα ειδικό βάρος στην πορεία μας. Προφανώς, δεν θέλετε να συνεχίσουμε άλλο… Πάντως, τα εγγόνια μας θα έχουν να ακούν ωραίες ιστορίες.

"Key Books". Τι πρεσβεύει ο τίτλος του εκδοτικού σας; Το κλειδί είναι ένα πανίσχυρο, υπέροχο και διαχρονικό σύμβολο. Το μότο μας είναι ότι εκδίδουμε βιβλία για ανοιχτά μυαλά. Και θέλουμε τα βιβλία μας να είναι τα κλειδιά για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Τι είναι εκείνο που σας δίνει κέφι για να συνεχίσετε; Αυτό που κάνουμε. Η ίδια η διαδικασία της έκδοσης ενός βιβλίου. Αν η ερώτηση κάθε πρωί είναι η ίδια, "αν αυτή ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής σου, θα έκανες αυτό που ετοιμάζεσαι να κάνεις σήμερα;" και η απάντηση είναι ναι, τότε αυτό σου δίνει το κέφι που χρειάζεσαι για να συνεχίζεις και να μένεις hungry and foolish που έλεγε και ο Steve Jobs.

Κλέψε σαν καλλιτέχνης Όσιτν Κλέον

 

Έχετε την αίσθηση ότι το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας μειώνεται συνεχώς κάθε χρόνο ή αντίθετα ο κόσμος βρίσκει ξανά στο βιβλίο μια ηρεμία, ένα καταφύγιο από τις υπερηχητικές ταχύτητες της καθημερινότητας και ίσως μια ελπίδα; Τα στατιστικά στοιχεία για τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα είναι από φτωχά έως ανύπαρκτα, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε χρησιμοποιώντας αριθμούς. Η αίσθηση μας είναι ότι το αναγνωστικό κοινό είναι συγκεκριμένο. Λίγοι διαβάζουν πολύ, αρκετοί διαβάζουν λίγο, κάποιοι δεν διαβάζουν καθόλου. Το βιβλίο, σήμερα, πιστεύουμε ότι είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλά "σκουπίδια" με τη μορφή πληροφορίας οπότε το βιβλίο είναι ένα ασφαλές καταφύγιο και μία ουσιαστική επένδυση χρόνου και προσοχής. Τα social media είναι ένας κλέφτης του χρόνου μας, όπως ήταν λίγα χρόνια πριν η τηλεόραση. Τα βιβλία σε βοηθούν να πάρεις απόσταση από τα πράγματα και να δεις τη μεγάλη εικόνα – χωρίς να σκρολάρεις όλη μέρα σκοτώνοντας τον χρόνο σου.

Ποια πιστεύετε, τελικά, ότι είναι εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να δώσουν "φτερά" σήμερα σε έναν νέο και "μικρό" εκδοτικό οίκο; Το πάθος των δημιουργών του, η ξεκάθαρη στρατηγική, η πίστη στην προοπτική, η υπομονή και φυσικά οι συνοδοιπόροι - από τους συγγραφείς και τους μεταφραστές μέχρι τον υπεύθυνο στην αποθήκη. Τίποτα δεν χαρίζεται και τίποτα δεν χτίζεται σε μια μέρα.

Τέλος, ποιες εκδοτικές κινήσεις σας να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; Μία πρόκληση που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα μας είναι να αναδείξουμε καθώς και να αναθέσουμε έργα και σε άλλους νέους Έλληνες συγγραφείς.

Εκδόσεις Key Books

Ακαδημίας 69

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος