Οι προφητείες του Stephen Hawking

Τεχνητή νοημοσύνη, γονιδιακές επεμβάσεις, ύπαρξη του Θεού: όλα όσα προέβλεψε ο μεγάλος επιστήμονας, που ήρθε στη ζωή μία ημέρα σαν κι αυτή στις 8 Ιανουαρίου 1942.

Esquire Team
Γράφει: Νίκος Αγάθος 08 Ιανουαρίου 2021

O Stephen Hawking, ο πιο γνωστός επιστήμονας της σύγχρονης εποχής -ήρθε στη ζωή μία ημέρα σαν κι αυτή στις 8 Ιανουαρίου 1942 και πέθανε πριν από τρία χρόνια- άφησε πίσω του ένα μεγάλο αριθμό θεμελιωδών θεωριών - σημαντικότερη, αυτή για τις μαύρες τρύπες του διαστήματος, οι οποίες αποτελούν πύλες σε άλλα σύμπαντα. Ανάμεσα όμως σε άλλες κατά καιρούς μελέτες του, ο Hawking προέβλεψε μερικές ακόμη πιο ανησυχητικές προφητείες. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Brief Answers to the Big Questions, ο Βρετανός φυσικός επεκτάθηκε σε πολύ διαφορετικά πεδία αναζήτησης, προβλέποντας γεγονότα και επιστημονικές ανακαλύψεις που μετατρέπονται σε πραγματικές προφητείες.

Παρακάτω, τρεις από τις κυριότερες θεωρήσεις εκτός των ορίων που ο ίδιος ο Hawking αφιέρωσε τη ζωή του και οι οποίες αποτελούν αντικείμενο πολύ θερμού διαλόγου στους κόλπους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Η υπαρξιακή απειλή της A.I.

"Η παράβλεψη της ηθικής απειλής που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι το σοβαρότερο λάθος όλων των εποχών, ικανό να θέσει σε κίνδυνο το ανθρώπινο είδος", επαναλάμβανε διαρκώς ο Stephen Hawking τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο πυρήνας κάθε ομιλίας του ήταν πάντα ο ίδιος: Η ταχέως αυξανόμενη εξέλιξη της A.I. μέσα από σχεδίαση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια πρωτοφανή τεχνολογική ιδιαιτερότητα: στη στιγμή που η ανθρωπότητα θα χάσει τον έλεγχο των ψηφιακών της πλασμάτων.

Οι προφητείες του Stephen Hawking

Ένας από τους αλγορίθμους που πρόσφατα έπληξε τη συλλογική φαντασία είναι σίγουρα το Google Duplex, ο εικονικός βοηθός, που μπορεί να συνομιλεί μαζί σου υπενθυμίζοντας ραντεβού, να σου κλείνει τραπέζι στα εστιατόρια ή να σου κάνει life coaching, χρησιμοποιώντας ανθρώπινες εκφραστικές συνήθειες που κάνουν την ομιλία του εξαιρετικά αξιόπιστη.

ΤΟ DUPLEX ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΕΙΣ ΣΤΟΝ HAL 9000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ 2001: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Εκείνη, η επίσης προφητική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Stanley Kubrick (1968, παρακαλώ), περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ανθρώπινη εξέλιξη και η τεχνητή νοημοσύνη, όπου ο υπολογιστής HALL 9000, νιώθοντας το φόβο του θανάτου ανακαλεί μια "παιδική" του ανάμνηση προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ταυτότητα του, χωρίς να αγωνιά για  το αν θα καταστρέψει ολόκληρη την ανθρωπότητα -όχι επειδή είναι κακός, αλλά επειδή απλά δεν ταίριαξε ο προγραμματισμός του σε μια δεδομένη στιγμή.

Ο Gary Marcus, ένας κορυφαίος επιστήμονας πληροφορικής, έριξε πρόσφατα νερό στο κρασί του Google Duplex, δηλώνοντας ότι το εν λόγω λογισμικό A.I., είναι σε θέση να συνδιαλέγεται με τον άνθρωπο μόνο εφόσον η συνομιλία λαμβάνει χώρα μέσα σε σαφώς καθορισμένα πλαίσια από τον ίδιο τον χρήστη. Και αυτό, όχι για ένα διάστημα που ξεπερνά μερικές μέρες ή εβδομάδες. Μετά, τα δεδομένα ακυρώνονται.

Αυτός ο φόβος -ή η ελπίδα- γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές επίκεντρο συζητήσεων στην επιστημονική κοινότητα της εξελιγμένης πληροφορικής, αλλά όπως είχε προφητεύσει ο Hawking "...ποτέ δεν θα καταλάβουμε ποια στιγμή θα γίνουμε μάρτυρες μιας πιθανής τεχνητής υπεροψίας".

"ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΣΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ".

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερευνητών, θα χρειαστούν περισσότερα από 25 χρόνια για να εμφανιστεί ένα πραγματικό σύστημα A.I. Έτσι, ακόμα κι αν οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μια πραγματικά έξυπνη, σχεδόν συνειδητή, τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πραγματικά μια μέρα να ζωντανέψει, έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε. Όμως, ο Hawking θα είναι ακόμη εκεί -ψηλά- και θα μας χαμογελά ειρωνικά, αιωρούμενος μέσα στην μαύρη τρύπα του.

Η αυγή των υπεράνθρωπων

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Ένας άλλος φόβος ιδιαίτερα αισθητός από τον Stephen Hawking αφορά τις συνέπειες της γενετικής επεξεργασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο είδος Υπερανθρώπων ικανών -θεωρητικά- να εξοντώσει την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου ο Hawking περιγράφει στην πραγματικότητα ένα σενάριο Αποκάλυψης, στο οποίο η γενετική μηχανική καθιστά ένα κομμάτι της ανθρωπότητας πιο έξυπνο, πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και πιο μακροχρόνια ενεργό. "Όταν εμφανιστούν οι πρώτοι γονιδιακά τροποποιημένοι Υπεράνθρωποι -κυρίως από χώρες που θα έχουν την οικονομική και επιστημονική ικανότητα να τους "παράγουν”-, θα υπάρξουν σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις. Τα φτωχά κράτη θα εξαφανιστούν και όλα τα ενδιάμεσα θα υποκύψουν. Οι λίγοι ισχυροί θα επιβιώσουν στον πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της ανθρωπότητας", γράφει ο Hawking.

ΣΗΜΕΡΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ START-UP, ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΡΤΙΟΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ.

Με αυτό το δεδομένο, η θεωρία του Hawking δεν απέχει μακριά από την αλήθεια. Οι γονιδιακές επεμβάσεις σε μωρά που θα γεννηθούν από υγιείς γονείς τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια, θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο επιστημονικής πραγματικότητας, με βάση το οποίο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων επιλέγεται με βάση τις οικονομικές ανέσεις της οικογένειας, θα γεννηθεί με εγκέφαλο επιπέδου IQ Albert Einstein, σωματοδομή παίκτη NBA και μουσικό ταλέντο εφάμιλλο του Wolfgang Amadeus Mozart -ταυτόχρονα.

Ποιος θα έχει την ικανότητα να επωφεληθεί από όλα αυτά; Τουλάχιστον αρχικά, μόνο δισεκατομμυριούχοι, με την ελπίδα ότι αργότερα, η υπόλοιπη κοινωνία θα είναι σε θέση να αντέξει το κόστος -μιλάμε για λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτή την άποψη, η προφητεία του Stephen Hawking αν και υπερβολικά ακραία, εντούτοις, χτυπά ένα καίριο νεύρο στην κοινωνία μας.

Υπάρχει Θεός ή όχι;

ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

"Η ελπίδα για μια μετά θάνατον ζωή είναι απλώς μια ευσεβής ψευδαίσθηση", γράφει ο φυσικός στο βιβλίο του, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για να υπάρχει Θεός στην πραγματικότητα. "Είμαστε ελεύθεροι να πιστέψουμε αυτό που θέλουμε, αλλά το όραμά μου είναι μια πολύ απλοϊκή εξήγηση: δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει το πεπρωμένο μας", γράφει ο Hawking. "Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για την ύπαρξη του Θεού. Νομίζω ότι όταν πεθαίνουμε, θα επιστρέψουμε στη σκόνη, ωστόσο υπό μία έννοια θα συνεχίσουμε να ζούμε, μέσω της επιρροής των γονιδίων, των σκέψεων και των πράξεων που κληρονομήσαμε στα παιδιά μας".

"ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΤΑΪΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ, ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΟ ΘΕΟ".

"Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία επιστημόνων που δεν επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους -κυρίως μονοθεϊστική. Είναι σαν ένα είδος ανταρτών, που τιμούν τον αγώνα της επιστήμης αλλά δεν αποτάσσονται το Θεό τους", γράφει ο Hawking. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι παρόλο που -όπως δήλωσε ο ίδιος φυσικός- η θρησκεία έρχεται σε αντίθεση με σχεδόν όλα όσα έχει αποκαλύψει η επιστήμη, ούτε καν αυτοί οι "πιστοί" επιστήμονες συμφωνούν για την ύπαρξη ή όχι του Θεού. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό το αρχέγονο και θεμελιώδες ερώτημα, ο Hawking σήμερα, ίσως να γνωρίζει την απάντηση. Την οποία δεν θα μπορέσει ποτέ να μας αποκαλύψει, χαμογελώντας ειρωνικά και αιωρούμενος μέσα στην μαύρη τρύπα του.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.