Τα βιβλία που θα δούμε στο σινεμά και την τηλεόραση το 2019

Γιατί είναι ελάχιστα τα επιτυχημένα μυθιστορήματα που δεν μεταφέρονται σε μικρή και μεγάλη οθόνη πια.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία μία έρευνα που έδειχνε ότι η τηλεοπτική και κινηματογραφική επιτυχία, τώρα τελευταία, έχει βρει μία σίγουρη συνταγή: πατάει πάνω σε πολυδιαβασμένα βιβλία. Στην αιώνια απορία αν το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία (ή το ανάποδο) μπορεί ο καθένας να δώσει τη δικιά του υποκειμενικά απάντηση. Ένα όμως είναι το σίγουρο: τα επιτυχημένα βιβλία που δεν μεταφέρονται στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη είναι πια ελάχιστα.

Τι όμως έχουμε να περιμένουμε από αυτήν την τάση για το 2019; Ακολουθούν εννιά μυθιστορήματα που σε λίγο καιρό θα φύγουν από τις χάρτινες σελίδες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον κόσμο του φιλμ.

Τα βιβλία που θα δούμε στο σινεμά και την τηλεόραση το 2019Το αυτό (εκδ. Κλειδάριθμος) | Stephen King

Διαβάσαμε κάποτε το βιβλίο, μεγαλώνοντας είδαμε την b-movie, πριν από περίπου δώδεκα μήνες παρακολουθήσαμε το remake και χορτάσαμε νοσταλγία από μία ταινία που δεν διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις τίποτα άλλο πέρα από τους έξυπνα φτιαγμένους χαρακτήρες, Σήμερα περιμένουμε το sequel τον Σεπτέβριο του 2019. Αν υπάρχει λόγος για ενθουσιασμό; Όπως το βλέπει κανείς, ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι, αφού πολύ σπάνια οι συνέχειες είναι αντάξιες της πρώτης προσπάθειας. 

 

Catch 22 Τζόσεφ ΧέλερCatch 22 (εκδ. Εκάτη) | Joseph Heller

Όσοι ασχολούνται σε βάθος με την αμερικανική λογοτεχνία αναγνωρίζουν σε αυτό το σατυρικό, γεμάτο black humour έργο έναν μικρό σταθμό σε μία μεγάλη λογοτεχνική παράδοση. Βέβαια, στην Ελλάδα είναι κάπως παραγνωρισμένο -όπως και πολλά άλλα έργα με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πώς ακριβώς θα καταφέρει να μεταφέρει αυτό το "μπερδεμένο" μυθιστόρημα στη μικρή οθόνη για λογαριασμό του Hulu o παραγωγός και πρωταγωνιστής George Clooney παραμένει ακόμη μυστήριο. 

 

Κρίστιν Χάνα ΑηδόνιΤο αηδόνι (εκδ. Κλειδάριθμος) | Kristin Hannah

Γαλλία, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, εισβολή των Ναζί, κατοχή και θηριωδίες. Μπορεί ο πόλεμος να είναι μία "αντρική υπόθεση" όμως, συνήθως, οι γυναίκες είναι εκείνες που το πληρώνουν με τον πιο πικρό τρόπο. Αυτή την πανανθρώπινη συνθήκη παρακολουθεί το μεγαλεπήβολο μυθιστόρημα της Hannah, τον Β' Παγκόσμιο όπως τον βίωσαν δύο γυναίκες στην κατεχόμενη Γαλλία με άλλα λόγια. Δεν υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες για την παραγωγή, φανταζόμαστε όμως ότι θα πρόκειται για άλλο ένα δραματικό έπος με αφορμή τον χειρότερο πόλεμο που γνώρισε η ανθρωπότητα. Μένει να δούμε, λοιπόν, αν θα έχει κάτι καινούργιο να δώσει στην πολύ μακριά λίστα από ταινίες που έχουν καταπιαστεί με το θέμα.

 

Καλοί οιωνοί Neil Gaiman Terry PratchettΚαλοί οιωνοί (εκδ. Selini) | Terry Pratchett, Neil Gaiman

Τι συμβαίνει όταν δύο μεγάλοι συγγραφείς της λογοτεχνίας του φανταστικού ενώνουν τις δυνάμεις τους; Μια ξεκαρδιστική παρωδία της Αποκάλυψης, γραμμένη το 1990, η οποία θεωρείται πια ένα κλασικό μυθιστόρημα στο είδος της -τόσο της παρωδίας όσο και του fantasy. Το εγχείρημα τώρα του να μεταφερθεί ένα τέτοιο "διαμαντάκι" στη μικρή οθόνη είναι πάντα ριψοκίνδυνο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας: ο Neil Gaiman επιβλέπει τη μίνι-σειρά, παραγωγής BBC, που αναμένεται να προβληθεί στις αρχές του 2019.

 

Ντόνα Ταρτ 4Η καρδερίνα (εκδ. Λιβάνη) | Donna Tart

To 2013 στην Αμερική και λίγους μήνες αργότερα στην Ευρώπη, η Donna Tart ήταν ένα από τα πιο "καυτά" ονόματα στον χώρο του βιβλίου κουβαλώντας μαζί της κι ένα Βραβείο Pullitzer. Η 54χρονη σήμερα Αμερικανή συγγραφέας είχε καταφέρει έναν δύσκολο συνδυασμό: να γράψει ένα page turner που δεν στερείται ποιότητας. Η κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας που έρχεται τον Οκτώβριο του 2019 ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε είναι πολύ λίγα πια τα επιτυχημένα βιβλία που δεν παίρνουν, αργά ή γρήγορα, τον δρόμο προς τη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη.

 

Τζόναθαν Λέθεμ ΜπρούκλινΟι σκιές του Μπρούκλιν (εκδ. Κέδρος) | Jonathan Lethem

Ένα βραβείο από την ένωση Αμερικανών κριτικών στα τέλη των 90s, ένα βραβείο από την ένωση Αμερικανών συγγραφέων του "αστυνομικού" το 2000 και πολλές εγκωμιαστικές κριτικές μετά, η ιστορία του Lethem παραμένει ένα εκπληκτικό εύρημα: πώς ένας άνθρωπος που πάσχει από σύνδρομο Τουρέτ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία δολοφονία που καλείται να λύσει ως άλλος ιδιωτικός ντετέκτιβ. Ημερομηνία κυκλοφορίας της κινηματογραφικής μεταφοράς δεν γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όμως την παρουσία των Bruce Willis, Edward Norton, Alec Baldwin και Willem Dafoe.

 

AJ FINN Η γυναίκα στο παράθυροΗ γυναίκα στο παράθυρο (εκδ. Ψυχογιός) | A.J. Finn

Ένα best seller των New York Times από έναν 38χρονο πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα. Ένα θρίλερ με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα που πάσχει από αγοραφοβία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει το κατώφλι της πόρτας της. Ζει στην απόλυτη μοναξιά, παρακολουθώντας την οικογένεια που κατοικεί στο απέναντι κτίριο· μία "ευτυχισμένη" οικογένεια που όμως κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό. Αν ψάχνεις για κάποια ιδανική ηθοποιό να ερμηνεύσει τον ρόλο, να σε ενημερώσουμε ότι η Amy Adams, που μεγαλούργησε στο Sharp Objects, έχει καπαρώσει δικαιωματικά τη θέση για την ταινία που βγει τον Οκτώβριο του 2019 στις αίθουσες. Σημαντική σημειώση: στην κινηματογραφική μεταφορά συμμετέχουν ο Gary Oldman κι η Julianne Moore. 

 

Νεκροταφείο μικρών Ζώων Stephen KingΝεκροταφείο ζώων (εκδ. Bell) | Stephen King

Λίγος ακόμη Stephen King δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Εδώ σε μία από τις πλέον κλασικές του στιγμές που έχει ήδη γυριστεί ταινία στα 90s. Γιατί, λοιπόν, κάποιος να θελήσει να γυρίσει ένα remake; Ίσως επειδή οι ιστορίες του μαέστρου του τρόμου είναι σίγουρη επιτυχία, ενώ αν κρίνουμε από το πρώτο trailer του φιλμ που θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλη του 2019, οι παραγωγοί το έχουν στρέψει προς τη σωστή κατεύθυνση: ατμοσφαιρικό, με τις κατάλληλες δόσεις από αμερικανική επαρχία, γεμάτο από την αίσθηση ενός επικίνδυνο μυστικισμού και μίας απειλής που αιωρείται στον αέρα.

 

Αρτέμις ΦάουλΑρτέμης Φάουλ (εκδ. Ψυχογιός) | Eoin Colfer

Ένας πιτσιρικάς-ντετέκτιβ που ζει σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο μαγικές τεχνολογίες. Κάτι ανάμεσα στον Sherlock Holmes και τον Harry Potter. Ο Kenneth Branagh αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία, η Judi Dench συμμετέχει, και κάποιοι μάλλον προσπαθούν να κοπιάρουν την τεράστια επιτυχία που γνώρισε ο κινηματογραφικός νεαρός μάγος του Hogwarts. Τον Αύγουστο του 2019, όταν και θα βγει η ταινία στις αίθουσες, θα μάθουμε αν τα κατάφεραν ή όχι.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.