8 βιβλία μαγειρικής για να τρως ακόμα καλύτερα

Τι συμβαίνει όταν οι σελίδες αφηγούνται τη μεγάλη περιπέτεια του φαγητού.

Matty Matheson Wants to Teach You to F***ing Cook. O τίτλος προέρχεται από τη συνέντευξη του διάσημου Καναδού σεφ στο The Title κι είναι τουλάχιστον χαρακτηριστικός. Γεμάτος τατουάζ από το πρόσωπο μέχρι τα νύχια, πάντα ντυμένος με την τελευταία λέξη του street style, βαθύς γνώστης της τέχνης του, αθυρόστομος όσο δεν πάει και με παρελθόν καταχρήσεων που παραλίγο να τον σκοτώσουν ο 38χρονος Matheson αποτελεί το πρόσωπο της νέας γαστρονομικής σκηνής: το φαγητό πια δεν είναι απλά τροφή, είναι ένα rock n' roll θέαμα με εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο.

8 βιβλία μαγειρικής για να τρως ακόμα καλύτερα
O Καναδός σεφ Matty Matheson.

Τα food shows σήμερα μαζεύουν εύκολα περισσότερα views από ότι οι μουσικές εκπομπές. Για κάποιους που μεγαλώσαμε με MTV αυτό ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία. Όμως εδώ και περίπου δέκα χρόνια η pop κουλτούρα έχει αλλάξει κατεύθυνση: ζει κι επίσημα στον αστερισμό των foodies.

Τι κρύβεται όμως κάτω από την φανταχτερή επιφάνεια αυτής της γαστρονομικής μόδας; Ποια είναι η ουσιαστική αξία του φαγητού στις ζωές μας; Αν θες να κάνεις ένα βήμα παραπέρα στη μεγάλη περιπέτεια της γεύσης, ακολουθούν οκτώ βιβλία για να σε βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Bread is gold Massimo BotturaBread is Gold (εκδ. Phaidon) | Massimo Bottura

"Αυτά τα πιάτα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που τρέφεται ο κόσμος, γιατί μπορούν να μαγειρευτούν από τον οποιοδήποτε, οπουδήποτε και με όποιο budget. Για να ταΐσουμε τον πλανήτη, πρέπει πρώτα να πολεμήσουμε την σπατάλη". Τάδε έφη Massimo Bottura. Ο σπουδαίος Ιταλός σεφ που έχει μετατρέψει την γαστρονομία σε έργο τέχνης βρίσκεται πίσω από την ιδέα αυτού του βιβλίου. Εκείνος μαζί με μερικούς από τους μεγαλύτερους σεφ του πλανήτη παρουσιάζουν συνταγές ως αντίδοτο στην κατάρα που λέγεται food waste. Εναλλακτικός τίτλος; Όταν η γαστρονομία αποκτά ουμανιστική διάσταση.

 

Buttermilk Graffiti Edward LeeButtermilk Graffiti (εκδ. Artisan) | Edward Lee

Όποιος έχει παρακολουθήσει το Ugly Delicious του Netflix με παρουσιαστή τον David Chang θα έχει καταλάβει ότι πίσω από την κουζίνα της Αμερικής -αλλά και κάθε χώρας- υπάρχουν κοινωνικές μνήμες, ήθη κι έθιμα, χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες που δίνουν στο φαγητό την ταυτότητά του. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας και σεφ Edward Lee κάνει μία παρόμοια διαδρομή: καταδύεται στο σύμπαν των προσφύγων και μεταναστών των Ηνωμένων Πολιτειών και καταγράφει με πολύ προσεκτικό και συχνά βαθιά συγκινητικό λόγο, μέσα από τις συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές αυτού του κόσμου, το πως οι μετανάστες αλλάζουν ουσιαστικά σιγά σιγά την κουζίνα των Η.Π.Α.

 

Η κουζίνα του Διαβόλου Αλέν ΖερμαίνH κουζίνα του διαβόλου (εκδ. Κέδρος) | Alain Germain

Βρισκόμαστε στην χώρα που μεσουράνησε για αιώνες στον χώρο του φαγητό, την Γαλλία. Το gourmet εστιατόριο Γαλάζιος Φασιανός σερβίρει ένα μενού degustation που στέλνει όχι έναν, ούτε δύο αλλά συνολικά 36 πελάτες του στα θυμαράκια. Τι κρύβεται πίσω από το έγκλημα; Τι ρόλο παίζει ένα μεσαιωνικό βιβλίο συνταγών, ειδική παραγγελία της Αικατερίνης των Μεδίκων; Ένα απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με ημερομηνία έκδοσης στα ελληνικά το 2009, γεμάτο πικρό χιούμορ και ειρωνεία για τις τρομερές υπερβολές που παρουσιάζονται κατά καιρούς στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας.

 

Munchies βιβλίοMunchies: Late-Night Meals from the World's Best Chefs | J.J. Goode, Helen Hollyman

Αν υπάρχει ένα κανάλι που εδώ και χρόνια κυριαρχεί στις ιντερνετικές προτιμήσεις των foodies, αυτό σίγουρα είναι τo Munchies του Vice. Μικρά σε διάρκεια videos με την χαρακτηριστική αισθητική του δικτύου όπου το πρώτο ζητούμενο είναι το fun. Σε αυτό εδώ το βιβλίο παρουσιάζονται συνταγές από την πιο επιτυχημένη εκπομπή του, το Chef' Night Out, όπου η κάμερα ακολουθεί διάσημους σεφ από κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς ξεναγούν τους θεατές στα δικά τους στέκια σε βραδιές γεμάτες ποτό και φαγητό μέχρι τελικής πτώσης. Συνταγές ιδανικές για μεταμεσονύχτια πάρτι με άλλα λόγια.

 

Αγαπημένα Άντονι ΜπουρντένΑγαπημένα (εκδ. Πεδίο) | Anthony Bourdain

Ίσως το Κουζίνα Εμπιστευτικό (εκδ. Νάρκισσος) από το μακρινό 2000 να ήταν μία καταλληλότερη επιλογή, άλλωστε υπήρξε ο βασικός λόγος για την εκτόξευση του Αμερικανού σεφ στην στρατόσφαιρα της pop κουλτούρας και για την ταύτιση που αποκτήσαμε εκατομμύρια οπαδοί ανά την υφήλιο μαζί του. Όμως αυτό εδώ είναι το κύκνειο άσμα του. Η πιο προσωπική του κατάθεση. Μία γοητευτική διαδρομή στις οικογενειακές αναμνήσεις του ανθρώπου που έκανε τον junk food κόσμο των 00s να δει με διαφορετικό μάτι την έννοια "φαγητό".

 

The Monk of Mokha Dave EggersThe Monk of Mokha (εκδ.Knopf) | Dave Eggers

O 48χρονος είναι περισσότερο γνωστός στην χώρα μας για το δυστοπικό best seller με τίτλο Ο Κύκλος (εκδ. Κέδρος), σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο όμως είναι διάσημος ως μετρ των βιβλίων που αφηγούνται πραγματικές ιστορίες. Σε αυτήν την (αληθινή) περίπτωση ο ήρωας ονομάζεται Mokhtar Alkhanshali, ζει στο Σαν Φρανσίσκο, κατάγεται από την Υεμένη κι ύστερα από πολλές λούμπεν περιπέτειες στη ζωή του αποφασίζει να ασχοληθεί με τον καφέ. Ή μάλλον να αναδείξει τον καφέ της πατρογονικής του γης, εκεί δηλαδή όπου και ξεκίνησε το αγαπημένο ρόφημα του Δυτικού κόσμου. Ο Alkhanshali θα ταξιδέψει στη χώρα καταγωγής που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο, θα γνωρίσει τους φτωχούς καλλιεργητές και θα προσπαθήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Το βιβλίο είναι άλλη μία απόδειξη για τις μνήμες και τα όνειρα που κουβαλά το φαγητό ακόμα και στην πιο απλή μορφή του, όταν δηλαδή είναι ακόμα πρώτη ύλη.

 

Matty Matheson βιβλίο με συνταγέςMatty Matheson: A Cookbook (εκδ. Abrams Books) | Matty Matheson

Αναφερθήκαμε σε αυτόν ήδη από την εισαγωγή. Είναι ο πιο σημαντικός σεφ στον κόσμο αυτήν την στιγμή; Σίγουρα όχι. Είναι όμως ο πιο διασκεδαστικός τύπος που κυκλοφορεί εκεί έξω και ασχολείται με το φαγητό. Κάθε εκπομπή του στο Vice είναι ένα μικρό performance που θυμίζει τρελαμένο rockstar επί σκηνής. Κάθε ποστάρισμα στο Instagram άλλο ένα viral φαινόμενο. Ο Matheson όμως γνωρίζει καλά τα μυστικά της δουλειάς του. Έτσι πέρα από την επιφάνεια έχει και πραγματική ουσία όπως την καταθέτει σε αυτό εδώ το βιβλίο συνταγών. Όχι δεν επιλέγει gourmet ακροβασίες, αντίθετα εξερευνά τις γεύσεις που εκείνος αγάπησε, αντλώντας συνταγές από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και τις μέρες του στα μεγάλα εστιατόρια της Αμερικής.

 

All about cake Christina TosiAll About Cake (εκδ. Clarkson Potter) | Christina Tosi

Για το τέλος αφήσαμε το γλυκό. H Christina Tosi είνα σεφ, παρουσιάστρια και ιδιοκτήτρια του Milk Bar, μίας αλυσίδας new age φούρνων που αποτελεί το "αδελφάκι" του Momofuku του David Chang. Η αγάπη της για τα γλυκά αποτυπώνεται σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου που είναι γεμάτο με συνταγές για -τι άλλο;- τούρτες με κάθε πιθανό κι απίθανο συνδυασμό υλικών. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως του εγχειρήματος δεν είναι οι ίδιες οι συνταγές αλλά ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγεί η Tosi τον αναγνώστη για να βρει τη δικιά του δημιουργικότητα, να φανταστεί και να φτιάξει με επιτυχία τις τούρτες των δικών του ονείρων-είτε είναι αρχάριος είτε είναι μπαρουτοκαπνισμένος στην κουζίνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος