Τα καλύτερα summer reads από τον Bill Gates

Για άλλη μία χρονιά ο Mr. Microsoft ήταν πιστός στο αναγνωστικό ραντεβού του.

Τα summer reads του ισχυρού άντρα της Microsoft έχουν γίνει θεσμός. Κάτι που ξεκίνησε σαν αστείο, αποτελεί πια παγκόσμια είδηση στον κόσμο της ανάγνωσης. Η καλοκαιρινή λίστα του Bill Gates είναι ίσως η πιο αναμενόμενη βιβλιοφιλική λίστα του κόσμου - μαζί με αυτή του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α, Barack Obama. "Είτε είμαι στο γραφείο, είτε είμαι στο σπίτι, είτε βρίσκομαι στον δρόμο, πάντα έχω μία στοίβα με βιβλία που περιμένω πως και πως να διαβάσω" είχε δηλώσει ο 63χρονος επιχειρηματίας σε ανύποπτο. Κάτι που, όπως αποδεικνύει κάθε χρόνο, το εννοεί.

Ο άνθρωπος στο τιμόνι του τεχνολογικού κολοσσού είναι φανατικός αναγνώστης. Ακούγεται περίεργο σε αρκετά αυτιά, το "οξύμωρο" όμως αυτό το μοιράζεται με τους Jeff Bezos και Elon Musk. Μήπως, λοιπόν, τα βιβλία έχουν περισσότερη δύναμη και αξία από όσο νομίζουμε τελικά; Σίγουρα πάντως τα ετήσια best of του Gates εκτινάσσουν τις πωλήσεις, αφού στο site της Amazon υπάρχει ειδική αναφορά ότι κάποιο από αυτά μπήκε στη λίστα.

Η λίστα

Τα καλύτερα summer reads από τον Bill Gates

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα κοιτάξεις ένα βιβλίο σαν να αποτελεί χάσιμο χρόνου, καλό είναι να το σκεφτείς διπλά. Άλλωστε οι προαναφερθέντες τύποι δεν χάνουν ποτέ χρόνο, αφού ο χρόνος είναι χρήμα. Απλά φροντίζουν να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο διαβάζοντας και στην περίπτωση του Gates κάνοντας και μερικές πολύ εύστοχες προτάσεις για τις καλοκαιρινές αναγνώσεις του 2019.

Upheaval Jared DiamondUpheaval, Jared Diamond

Ο Mr. Microsoft δήλωσε απερίφραστα στο βίντεο που συνόδεψε τη λίστα του, ότι φέτος η έννοια της "αναταραχής" ήταν εκείνη που του κέντρισε το ενδιαφέρον. O βραβευμένος συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου εξετάζει ιστορικά την πορεία της μέσα από τους αιώνες και τους πολιτισμούς για να καταλήξει σε ένα κάπως αισιόδοξο συμπέρασμα: κάποιες φορές οι αναταραχές αποτελούν την καλύτερη επανεκκίνηση.

 

 

Amor Towles Ένας τζέντλεμαν στη ΜόσχαA Gentleman in Moscow,  Amor Towles

Μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα ως Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα, το μυθιστόρημα του 55χρονου Αμερικανικού συγγραφέα προκάλεσε αίσθηση αφού κατάφερε να περιγράψει την αποτυχημένη περιπέτεια της σοβιετικής περιόδου με τον πλέον ευρηματικό τρόπο. "Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει να διαβάζετε για τη Ρωσία όσο εγώ (έχω διαβάσει όλα τα μυθιστορήματα του Dostoyevsky), το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει μία εκπληκτική ιστορία που μπορεί ο καθένας να απολαύσει" γράφει γεμάτος ενθουσιασμό στo blog του, ο Bill Gates.

 

Nine Pints Rose GeorgeNine Pints, Rose George

Πόσο ενδιαφέρον μπορεί να είναι ένα βιβλίο για το αίμα; Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι οι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω λιποθυμούν και μόνο στη θέα του, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Κι όμως, με βάση τα όσα γράφει ο Mr. Microsoft, η Βρετανίδα δημοσιογράφος που το υπογράφει κατάφερε να δημιουργήσει ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα, με επιστημονική εγκυρότητα γεμάτο από πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτό που κυλά στις φλέβες όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτος χρώματος και θρησκείας.  

 

Presidents of War: Michael BeschlosPresidents of War, Michael Beschloss

"Το ενδιαφέρον μου για τον πόλεμο του Βιετνάμ ήταν ο βασικός λόγος να επιλέξω από το βιβλίο" αναφέρει ο Gates στο blog του. Είναι αλήθεια το θέμα επανέρχεται τα τελευταία χρόνια στις λίστες του σχεδόν σε βαθμό εμμονής. Καθόλου περίεργο, βέβαια, αν σκεφτούμε το πόσο σημαντικός ήταν για τις Η.Π.Α. Η διαφορά, όμως, του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ότι ρίχνει φως και στις υπόλοιπες οκτώ μεγάλες συρράξεις στις οποίες συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τα τέλη του 19ου έως τη δεκαετία του 1970.

 

The Future of Capitalism, Paul CollierThe Future of Capitalism, Paul Collier 

Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, οι συζητήσεις για το που πηγαίνει ο καπιταλισμός -κι ως εκ τούτου ο ίδιος ο πλανήτης- φούντωσαν. Έντεκα χρόνια μετά, το βιβλίο του οικονομολόγου Paul Collier κέντρισε το ενδιαφέρον του ισχυρού άντρα της Microsoft, γιατί όπως ο ίδιος γράφει μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα μαζί του, αναγνωρίζει όμως ότι έχει καταφέρει να περιγράψει πολύ καλά στην ανάλυσή του τα προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης