Βιβλία για την παραλία φέτος το καλοκαίρι

Τα beach reads του 2019.

Σε αντίθεση με τις καταραμένες ρακέτες, η ανάγνωση στην παραλία δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν. Ίσως κακοφαίνεται στους φίλους και τη σύντροφο που δεν μοιράζονται το ίδιο μεράκι, όμως αυτές είναι οι δικές σου διακοπές κι έχεις το δικαίωμα να τις περάσεις όπως εσύ νομίζεις λίγο πριν ξεκινήσει άλλος ένα μακρύς χειμώνας. Άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον στη μετά Amazon εποχή· ιδιαίτερα αν βασιστούμε στα όσα περιγράφει με καυστικό τρόπο ο Shaun Bythell, κάτοχος ενός από τα μεγαλύτερα παλαιοβιβλιοπωλεία της Σκωτίας, στο Ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη (εκδ. Key Books). Μπόρει όσοι αγαπάμε τις τυπωμένες σελίδες σιγά σιγά να εξελιχτούμε σε μία μικρή, δακτυλοδεικτούμενη κοινότητα γεμάτη παραξενιές και εσωτερικές έριδες -αν αυτό δεν συμβαίνει ήδη. Μπορεί και όχι. Όπως και να έχει, προχωράμε.

Βιβλία για την παραλία φέτος το καλοκαίριΞεκινώντας με σίγουρες επιλογές για σίγουρη διασκέδαση, το ερωτικό θρίλερ από τον μετρ του ιταλικού αστυνομικού που μας άφησε πρόσφατα, Andrea Camilleri, και ακούει στο όνομα Το ολοδικό μου (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) υπόσχεται αγωνία και σασπένς με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα αράχνη που υφαίνει τον δικό της σαγηνευτικό λαβύρινθο. Συνεχίζοντας σε παρόμοιους noir τόνους, o Γιάννης Ράγκος ανασυνθέτει στο Μυρίζει αίμα (εκδ. Καστανιώτη) την ιστορία των δύο Γερμανών serial killers που αναστάτωσαν την ελληνική κοινωνία την άνοιξη του 1969 σε ένα βιβλίο που επανεκδίδεται ξανά μετά το 2008. Ο Jo Nesbo ξαναβρίσκει την φόρμα του, μετά το διάλειμμα του Μάκβεθ, στο Μαχαίρι (εκδ. Μεταίχμιο) και τη δωδέκατη περιπέτεια του Χάρι Χόλε που αυτήν την φορά είναι μπλεγμένος για τα καλά. Όσο για τον Roberto Saviano που είχε εντυπωσιάσει πριν κάποια χρόνια με το Γόμορρα; Στο Η τράτα των παιδιών (εκδ. Πατάκη) επιστρέφει στην σκληρή πραγματικότητα του υπόκοσμου της Νάπολης με πρωταγωνιστές εφήβους που σπέρνουν τον τρόμο από τη σέλα των σκούτερ τους.

Σφάλμα Συστήματος ΜάντηςΟ Roland Lazanby καταγράφει, με χειρουργική ακρίβεια, τα έργα και τις ημέρες ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές της τελευταίας εικοσαετίας στο Kobe Bryant: Στον κόσμο του (εκδ. MVPublications) προσπαθώντας να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα: νέος Jordan ή υπερεκτιμημένος showman; Περπατώντας τώρα σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια, συναντούμε το Σφάλμα συστήματος (εκδ. Καστανιώτη) του Νίκου Μάντη, όπου ο 43χρονος συγγραφέας κι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της νέας ελληνικής γενιάς τολμά να αναμετρηθεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα της κρίσης και το πώς άνθρωποι των κινημάτων βρέθηκαν μέχρι τα ανώτερα πολιτικά αξιώματα. Μιλώντας για κρίση, αλλά αυτήν την φορά παγκοσμιοποιημένη, ο σπουδαίος Γάλλος Michel Houellebecq για άλλη μία φορά δεν μασά τα λόγια του: Στη Σεροτονίνη (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας) ένας μεσήλικας ήρωας ξεκινά ένα τρυφερό ταξίδι προς το τίποτα στη μέση ενός Δυτικού κόσμου σε παρακμή.

Σκοτεινό Δάσος Liu CixinΣε παρόμοιο μοτίβο, το προφητικό Zero K (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας) του Don DeLillo αποτελεί ένα παράξενο παράθυρο στον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας όπου, μέχρι σήμερα, η απάντηση για τη μετά θάνατον ζωή μας διαφεύγει. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η μεγάλη ελπίδα της επιστημονικής φαντασίας, ο Κινέζος Liu Cixin επιστρέφει με τη δεύτερη συνέχεια της τριλογίας του· το Σκοτεινό δάσος (εκδ. SEΛΙΝΙ) είναι ένα μυθιστόρημα επικών προδιαγραφών που καταγράφει τη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού ενάντια ακόμα και στην πιο ισχυρή εξωγήινη απειλή. Τέλος, για όσους ακόμα δεν τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα που ακούει στο όνομα 2666, μόλις κυκλοφόρησε το Το πνεύμα της επιστημονικής φαντασίας (εκδ. Άγρα), άλλο ένα ανέκδοτο έργο του Roberto Bolaño που μπορεί να λειτουργήσει ως ιδανική προθέρμανση για το magnum opus του. Ίσως, σε κάποιο επόμενο καλοκαίρι, που οι διακοπές θα είναι διαρκείας να τολμήσουμε αρκετοί από εμάς να αφεθούμε πλήρως στη μεγαλοφυΐα του.


φωτογραφία © Link Hoang (UNSPLASH)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.