Τα βιβλία που θα προσπαθήσουν να γίνουν το νέο Game of Thrones

Ποιος θα είναι ο διάδοχος της πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς όλων των εποχών;

Ανελέητος ήλιος, μία σκηνή στη μέση του πουθενά και μανιακό διάβασμα σε συνθήκες ασφυξίας από τη ζέστη. Αυτό δεν είναι κάποιο μεσαιωνικό βασανιστήριο αλλά ο τρόπος με τον οποία γνώρισα πριν περίπου 15 χρόνια το σύμπαν του George R.R. Martin. Τότε, η μόνη αντίδραση που προκαλούσε στους γύρω μου το εξώφυλλο με τους ιππότες ήταν γελάκια και ειρωνικά βλέμματα. Αρκετά καλοκαίρια αργότερα, αναλάμβανα συχνά πυκνά τον ρόλο του ιστορικού αναλυτή για το Westeros σε παρέες που διψούσαν για λίγο ακόμη inside information. 

Μέσα σε λίγο καιρό η nerd κουλτούρα του fantasy έγινε pop φαινόμενο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, όμως, το Game of Thrones αποτελεί πια παρελθόν και το μεγάλο στοίχημα των studios είναι να κάνουν πρώτα το Νέο Μεγάλο Κόλπο. Όπως ήταν φυσικό επανήλθαν ξανά στη βάση, στα βιβλία δηλαδή και πιο συγκεκριμένα στη λογοτεχνία του φανταστικού. Ποια έργα όμως είναι εκείνα που διεκδικούν τον θρόνο της επόμενης πιο επιτυχημένης σειράς; Ακολουθούν οι βασικοί διεκδικητές καθώς και το τι πρέπει να διαβάσεις ώστε να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος. 

Τα βιβλία που θα προσπαθήσουν να γίνουν το νέο Game of ThronesWatchmen (HBO)

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Φθινόπωρο 2019

Love it or hate it, η ταινία του Zack Snyder κατάφερε να αποκτήσει ένα αφοσιωμένο κοινό. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμβληματικό graphic novel του μεγαλοφυούς Alan Moore -μετά από αυτό οι super heroes δεν ήταν ποτέ ίδιοι ξανά. Η αποστολή του Damon Lindelof είναι το λιγότερο πάρα πολύ δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. Κρατάμε πάντως τις δηλώσεις που κάνουν λόγο για μία σειρά remix στην αρχική ιστορία.

Must read: Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ graphic novel στη ζωή σου, φρόντισε να κάνεις την αρχή με το Watchmen (εκδ. Anubis).

Bonus: H Doomsday Clock σειρά της DC αποτελεί επί της ουσίας το sequel του Watchmen όπου κάνει την εμφάνισή του κι ο Superman. Ναι, είναι ενδιαφέρουσα μπορείς όμως πάντα να διαβάσεις ξανά το αρχικό graphic novel.


Αστέρι του Βορρά Φίλιπ ΠούλμανHis Dark Materials (HBO)

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Φθινόπωρο 2019

Τα σκοτεινά παραμύθια δεν έχουν καμία δουλειά στα χέρια ενήλικων αναγνωστών. Ευτυχώς, οι αφορισμοί υπάρχουν για να καταρρίπτονται, όπως ακριβώς κάνει με εκπληκτικό τρόπο η εκπληκτική Τριλογία του Κόσμου του Sir Philip Pullman. Αν κάποτε το Χόμπιτ απενοχοποίησε την εφηβική λογοτεχνία, τα κείμενα του τελευταίου, γεμάτα δηλητηριώδη κριτική απέναντι στην θρησκεία την έκαναν ξανά επικίνδυνη. Τo trailer του HBO δείχνει επικό, μακάρι να συμβεί το ίδιο και με τη σειρά, μιας και η ταινία του 2007 μπορεί να είχε τεράστιο budget κι εκπληκτικό cast, δεν κατάφερε όμως ποτέ να ολοκληρωθεί ως τριλογία.

Must read: Το πρώτο βιβλίο με τίτλο Το αστέρι του βορρά (εκδ. Ψυχογιός) θα σε βάλει σε έναν κόσμο όπου η μαγεία, η περιπέτεια και οι σιδερόφραχτες πολικές αρκούδες μοιάζουν τελείως μα τελείως αληθινές.

Bonus: Αν η δεύτερη συνέχεια (Ο άρχοντας των δύο κόσμων) είναι ένα τσικ πιο αδύναμη, το τρίτο βιβλίο (Το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο) αποτελεί μία πραγματική αποκάλυψη.


Η τελευταία ευχή SapkowskiThe Witcher (Netflix) 

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Χειμώνας 2019

Πόσο πιθανό είναι ένας Πολωνός που οδεύει προς την τρίτη ηλικία και γράφει επιστημονική φαντασία να απασχολήσει τα media όλου του κόσμου; Κι όμως ο Andrzej Sapkowski είδε τον ήρωά του να γίνεται α) videogame και β) παγκόσμιο hit, το παιχνίδι να προσφέρεται ως δώρο στον Barack Obama και μερικά χρόνια αργότερα να προοιωνίζεται ως το νέο Game of Thrones. Περί τίνος πρόκειται; Για ενήλικο fantasy γεμάτο με sci-fi ιδέες όπου ένας καταραμένος μισθοφόρος παίρνει βαρβιτουρικά και πληρώνεται για να σκοτώνει τέρατα (κι όχι μόνο). Ή αλλιώς πως θα έμοιαζε ο Μεσαίωνας αν τρεφόταν με γερές δόσεις από ελεύθερα ήθη και αναβολικά για άλογα.

Must read: Houston we have a problem, μιας κι ο Πολωνός συγγραφέας δεν έχει ακολουθήσει την κλασική γραμμική αφήγηση στις ιστορίες του Geralt of Rivia. Παρ' όλα αυτά μία πολύ καλή εισαγωγή στο ζοφερό σύμπαν του Sapkowski είναι σίγουρα το Η τελευταία ευχή (εκδ. SΕΛΙΝΙ).

Bonus: Συνέχισε με το Το σπαθί του πεπρωμένο (εκδ. SΕΛΙΝΙ) κι ύστερα αναγκαστικά προχώρα στις αγγλικές εκδόσεις. Αν είσαι gamer, λογικά έχει ήδη τερματίσει και τα τρία επεισόδια αυτού που έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα καλύτερα games όλων των εποχών.


Dune Φρανκ ΧέρμπερτDune (Warner Bros.)

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Φθινόπωρο 2020

Κάποτε, στα 70s ήταν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό project που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το όραμα του ιδιοφυούς παράφρονα που ακούει στο όνομα του Alejandro Jodorowsky ολοκληρώθηκε με αποτυχία από τον David Lynch ενώ στο ενδιάμεσο ο George Lucas είχε φροντίσει -όπως όλοι οι σπουδαίοι δημιουργοί- να το κατακλέψει για να στήσει το δικό του Star Wars. Πολλές δεκαετίες μετά, ο Denis Villeneuve αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να το αναστήσει από τις στάχτες του με όπλα του ένα μυθικό budget και τη αμέριστη συμπαράσταση της Warner Bros. που εκτός από ταινία ετοιμάζει και σειρά με τίτλο Dune: The Sisterhood.

Must read: Το Dune (εκδ. Anubis) είναι η πρώτη από τις έξι συνέχειες της διαστημικής saga του Frank Herbert. Ένα αριστούργημα που έχει πουλήσει 20 εκ. αντίτυπα σε όλον τον κόσμο και με λίγα λόγια αποτελεί το εφάμιλλο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών για την επιστημονική φαντασία.

Bonus: Μετά το πρώτο βιβλίο που διαδραματίζεται στον Arrakis, τον πλανήτη-έρημο όπου σκουλήκια σε μέγεθος φάλαινας (!) παράγουν την πιο πολύτιμη ουσία του σύμπαντος, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα. Τόσο περίπλοκα που μόνο μπαρουκαπνισμένοι fans μπορούν να αντέξουν τον καταιγισμό ιδεών του συγγραφέα.


Άρχοντας των Δαχτυλιδιών βιβλίοLord of the Rings (Amazon)

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Μέσα στο 2021

Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη ή μάλλον ήταν το πιο σίγουρο στοίχημα και τελικά το έβαλε η Amazon. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να κοντράρει καλύτερα τον Martin από τον κύριο Καθηγητή; Η τηλεοπτική σειρά για τον κόσμο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών θα είναι εκτός απροόπτου η πιο ακριβή παραγωγή όλων των εποχών (250 εκ. δολάρια) και η εταιρεία του Jeff Bezos προσέφερε γη και ύδωρ τόσο για να πάρει τα δικαιώματα όσο και για να στελεχώσει σωστά την ομάδα παραγωγής. Επί της ουσίας είναι το μεγάλο στοίχημα της streaming πλατφόρμας του Amazon που θα μας μεταφέρει στη Δεύτερη Εποχή της Μέσης Γης, περίπου 3500 χρόνια πριν από τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού. 

Must read: Απαραίτητα τα τρία βιβλία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (εκδ. Κέδρος) που κανονικά θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία. Αν νιώσεις πραγματικά έτοιμος δοκίμασε και το Σιλμαρίλλιον (εκδ. Αίολος) που θα είναι πιο κοντά στο ύφος της σειράς.

Bonus: Στις Ατέλειωτες Ιστορίες (εκδ. Αίολος) υπάρχουν κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του Tolkien -βλέπε Τούριν Τούραμπαρ που η ιστορία του θυμίζει αρχαία τραγωδία. Θα χρειαστεί όμως πρώτα να αντέξεις την μυθολογική εγκυκλοπαίδεια που ακούει στο όνομα Σιλμαρίλλιον.


Το παιχνίδι του στέμματοςGame of Thrones Prequels (HBO) 

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα

Χιλιάδες τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για να προβλέψουν τι ακριβώς μας ετοιμάζει το HBO στα prequels της πιο επιτυχημένης σειράς όλων των εποχών. O George R.R. Martin έχει επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον για το πρώτο από αυτά θα πάμε μία βόλτα στην εποχή των ηρώων του Westeros. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Άγνωστο. Σίγουρα όμως όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτήν την φορά, οι παραγωγοί θα τα βάλουν κάτω και θα σχεδιάσουν ένα τέλος που δεν θα αφήσει παραπονεμένο ολόκληρο τον πλανήτη.

Must read: Ήρθε η ώρα να (ξανα)διαβάσεις το πρώτο βιβλίο από το Τραγούδι του της Φωτιάς και του Πάγου με τίτλο Το παιχνίδι του στέμματος (εκδ. Anubis). Ναι, η επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ιδιαίτερα όταν ετοιμάζεσαι για ένα ταξίδι στο παρελθόν του Game of Thrones.

Bonus: O Ιππότης των Εφτά Βασιλείων (εκδ. Μεταίχμιο), το Fire and Blood όπου μαθαίνουμε για την ιστορία των Targaryen αλλά κι ο Κόσμος της Φωτιάς και του Πάγου (εκδ. Anubis), η εγκυκλοπαίδεια δηλαδή για το σύμπαν του Martin, σε περιμένουν για λίγη ακόμη ίντριγκα, βία και σαρκοβόρους χαρακτήρες που δεν γνωρίζουν ιερό και όσιο.


Το όνομα του ανέμου Patrick RothfussThe Kingkiller Chronicle (Showtime)

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα

Το Showtime επενδύει στο νέα μεγάλη ελπίδα της fantasy λογοτεχνίας, στην προσπάθειά του να κάνει την έκπληξη και να κόψει πρώτο το νήμα στην κούρσα για την κορυφή των κορυφών στις τηλεοπτικές παραγωγές. Το ρίσκο, βέβαια, δεν είναι και τόσο μεγάλο αφού οι μεσαιωνικές περιπλανήσεις του Κβοθ, του μάγου/τροβαδούρου που μεταξύ άλλων έχει κλέψει πριγκίπισσες από στοιχειωμένους βασιλιάδες, αποτελούν πρώτης τάξης υλικό για εκατομμύρια views σε κάθε γωνιά του διψασμένου για επικές περιπέτειες πλανήτη μας.

Must read: Η αυλαία για τον κόσμο του Κβοθ ανοίγει με Το όνομα του ανέμου (εκδ. Anubis).

Bonus: Και κλείνει με το Όσα φοβούνται οι σοφοί (εκδ. Anubis), αφού ο Patrick Rothfuss δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα επόμενο επεισόδιο από τη σειρά που ο George R.R. Martin χαρακτήρισε "φοβερή".


Μάρλον Τζέιμς Black LeopardDark Star (Warner Bros.) 

Ημερομηνία κυκλοφορίας: Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα

Συνήθως μας διαφεύγει ότι στην επική φαντασία οι χαρακτήρες σχεδόν πάντα είναι άντρες, συνήθως αρτιμελείς, σπάνια είναι γυναίκες και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων λευκοί. Ακόμα κι αν με το Game of Thrones έγιναν βήματα προόδου όσον αφορά το φύλο των ηρώων, η αφροαμερικανική κοινότητα έχει κάθε δικαίωμα να γκρινιάζει. Έτσι ο Marlon James, o βραβευμένος με Man Booker Τζαμαϊκανός συγγραφέας, αποφάσισε να αποκαταστήσει τη φυσική τάξη των πραγμάτων: Η τριλογία Dark Star πατώντας πάνω στη μυθολογία της Αφρικής φιλοδοξεί να σταθεί δίπλα στο Game of Thrones όπως το Black Panther στάθηκε δίπλα σε όλες τις super hero movies με λευκούς πρωταγωνιστές. Όσο για το ποιος έχει αγοράσει τα δικαιώματα για τη μεταφορά της σε μικρή και μεγάλη οθόνη; Αυτός δε είναι άλλος από τον Michael B. Jordan.

Must read: Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Black Leopard, Red Wolf κυκλοφορεί και υπόσχεται μία αξέχαστη μυθική περιπέτεια σε αφρικανικό φόντο όπου όλα τα διδάγματα της λογοτεχνίας του φανταστικού περνούν μέσα από την ιδιαίτερα πένα του Τζαμαϊκανού.

Bonus: Για κάτι τελείως διαφορετικό, Η σύντομη ιστορία επτά φόνων (εκδ. Αίολος) που του χάρισε το Man Booker Αward του 2015 καταπιάνεται με τη βίαιη σύγχρονη ιστορία του εξωτικού νησιού υπό τους ήχους της ρέγκε. Καθόλου άσχημα για καλοκαίρι δηλαδή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.