H μέθοδος του Bill Gates για να θυμάται ό,τι διαβάζει

Ο ιδρυτής της Microsoft και διάσημος βιβλιοφάγος αποκαλύπτει τα μυστικά του.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 29 Απριλίου 2020

Πρωτοπόρος της τεχνολογίας των 90s αλλά και των 00s, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της επανάστασης του software, ιδρυτής της Microsoft και όπως ήταν φυσικό ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Πώς όμως καταφέρνει ο Bill Gates να βρίσκει χρόνο για να διαβάζει όλα εκείνα τα βιβλία που διαβάζει και ακόμα περισσότερο πώς είναι δυνατόν να θυμάται τόσο αναλυτικά λεπτομέρειες ζώντας μία τόσο απαιτητική καθημερινότητα;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στο 2019 στο περιοδικό Quartz αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά του. Έτσι, ο μεγαλομέτοχος της Microsoft που είναι ικανός να μιλά ασταμάτητα για βιβλία, στα διαλείμματα των ατελείωτων καθημερινών meetings στα οποία συμμετέχει, μας έδωσε μία μικρή γεύση για το πως είναι να βρίσκεται κανείς στο μυαλό του Bill Gates.

H μέθοδος του Bill Gates για να θυμάται ό,τι διαβάζει

Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα διδασκόμαστε μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα η "παπαγαλία" δεν έχει καμία θέση σε αυτό που θα ονομάζαμε εξασκημένη μνήμη. Η μέθοδος του Gates βασίζεται στο περιεχόμενο και στα πλαίσια που δημιουργεί ο εκάστοτε αναγνώστης, τα οποία αποτελούν τις "προθήκες" όπου οι νέες πληροφορίες θα τοποθετηθούν. Αυτό το σύστημα από "προθήκες" χρειάζεται να είναι πολύ ευρύ και οργανωμένο, έτσι ώστε να γνωρίζεις που ταιριάζει κάθε νέα πληροφορία.

O ιδρυτής της Microsoft έχει μία πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει τη μνήμη: Καθώς λαμβάνουμε καινούργιες πληροφορίες, δημιουργούμε ένα δίκτυο από ιδέες και θέματα και μέσα σε αυτό το δίκτυο χρειάζεται να δένουμε τις νέες πληροφορίες με τις παλιές, εφευρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους ώστε αυτές οι συνδέσεις να είναι σταθερές και ευκολομνημόνευτες.


Η λειτουργία της μνήμης είναι ένα πολύπλοκο και συχνά απρόβλεπτο πράγμα.


Επί της ουσίας, η μνήμη δεν είναι διαδικασία όπου οι πληροφορίες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη αλλά ένα δίκτυο όπου κάθε πληροφορία έχει τη θέση της και μάλιστα συνδέεται με κάποιον τρόπο με κάποια άλλη πληροφορία. Οι διασυνδέσεις ανάμεσά τους, με άλλα λόγια, είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Μπιλ Γκέιτς 1

Φυσικά ο Gates έδωσε μόνο τις θεωρητικές βάσεις για το πως έχει ο ίδιος εκπαιδεύσει τη μνήμη του. Πρακτικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι νέοι τρόποι που χρειάζεται να εφευρίσκει κανείς για να συνδέει τις πληροφορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού δεν αρκεί η ψυχρή λογική που θέλει τις πιο σημαντικές πληροφορίες να επιπλέουν στον αφρό. Η λειτουργία της μνήμης είναι ένα πολύπλοκο και συχνά απρόβλεπτο πράγμα.

Επανερχόμενοι στην ελληνική πραγματικότητα μπορούμε να προσθέσουμε το εξής: Το να αποστηθίσει κανείς μία σελίδα ιστορίας για την επανάσταση του 1821, γεμάτη με τοπωνύμια, ονόματα και χρονολογίες είναι δώρο άδωρο. Σε λίγο καιρό θα την έχει ξεχάσει. Αν όμως μπορεί να τοποθετήσει όλες αυτές τις νέες πληροφορίες σε ένα πλαίσιο, κάνοντας τις κατάλληλες συνδέσεις, τότε θα βγει κερδισμένος. Η μνήμη του θα έχει εξασκηθεί σε μία δύσκολη άσκηση και οι πληροφορίες θα έχουν βρει τη σωστή θέση στις "προθήκες" του μυαλό του. 


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας που γύρισε από το Τσερνόμπιλ

O Andrew Leatherbarrow υπογράφει το συγκλονιστικό "Τσερνόμπιλ: 01:23:40". Μιλήσαμε μαζί του για το πυρηνικό ατύχημα, το ταξίδι του στα καταραμένα εδάφη της Ουκρανίας αλλά και το μέλλον του πλανήτη.

The Outsider: Κρεσέντο τρόμου από τον Stephen King

Serial Killers, αόρατοι εχθροί και φρικιαστικά εγκλήματα στο νέο μυθιστόρημα του "Βασιλιά" του horror.