H μέθοδος του Bill Gates για να θυμάται ό,τι διαβάζει

Ο ιδρυτής της Microsoft και διάσημος βιβλιοφάγος αποκαλύπτει τα μυστικά του.

Πρωτοπόρος της τεχνολογίας των 90s αλλά και των 00s, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της επανάστασης του software, ιδρυτής της Microsoft και όπως ήταν φυσικό ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη εδώ και αρκετά χρόνια. Πώς όμως καταφέρνει ο Bill Gates να βρίσκει χρόνο για να διαβάζει όλα εκείνα τα βιβλία που διαβάζει και ακόμα περισσότερο πώς είναι δυνατόν να θυμάται τόσο αναλυτικά λεπτομέρειες ζώντας μία τόσο απαιτητική καθημερινότητα;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσα στο 2019 στο περιοδικό Quartz αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά του. Έτσι, ο μεγαλομέτοχος της Microsoft που είναι ικανός να μιλά ασταμάτητα για βιβλία, στα διαλείμματα των ατελείωτων καθημερινών meetings στα οποία συμμετέχει, μας έδωσε μία μικρή γεύση για το πως είναι να βρίσκεται κανείς στο μυαλό του Bill Gates.

H μέθοδος του Bill Gates για να θυμάται ό,τι διαβάζει

Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα διδασκόμαστε μέσα από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα η "παπαγαλία" δεν έχει καμία θέση σε αυτό που θα ονομάζαμε εξασκημένη μνήμη. Η μέθοδος του Gates βασίζεται στο περιεχόμενο και στα πλαίσια που δημιουργεί ο εκάστοτε αναγνώστης, τα οποία αποτελούν τις "προθήκες" όπου οι νέες πληροφορίες θα τοποθετηθούν. Αυτό το σύστημα από "προθήκες" χρειάζεται να είναι πολύ ευρύ και οργανωμένο, έτσι ώστε να γνωρίζεις που ταιριάζει κάθε νέα πληροφορία.

O ιδρυτής της Microsoft έχει μία πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς αντιμετωπίζει τη μνήμη: Καθώς λαμβάνουμε καινούργιες πληροφορίες, δημιουργούμε ένα δίκτυο από ιδέες και θέματα και μέσα σε αυτό το δίκτυο χρειάζεται να δένουμε τις νέες πληροφορίες με τις παλιές, εφευρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους ώστε αυτές οι συνδέσεις να είναι σταθερές και ευκολομνημόνευτες.


Η λειτουργία της μνήμης είναι ένα πολύπλοκο και συχνά απρόβλεπτο πράγμα.


Επί της ουσίας, η μνήμη δεν είναι διαδικασία όπου οι πληροφορίες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη αλλά ένα δίκτυο όπου κάθε πληροφορία έχει τη θέση της και μάλιστα συνδέεται με κάποιον τρόπο με κάποια άλλη πληροφορία. Οι διασυνδέσεις ανάμεσά τους, με άλλα λόγια, είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Μπιλ Γκέιτς 1

Φυσικά ο Gates έδωσε μόνο τις θεωρητικές βάσεις για το πως έχει ο ίδιος εκπαιδεύσει τη μνήμη του. Πρακτικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι νέοι τρόποι που χρειάζεται να εφευρίσκει κανείς για να συνδέει τις πληροφορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού δεν αρκεί η ψυχρή λογική που θέλει τις πιο σημαντικές πληροφορίες να επιπλέουν στον αφρό. Η λειτουργία της μνήμης είναι ένα πολύπλοκο και συχνά απρόβλεπτο πράγμα.

Επανερχόμενοι στην ελληνική πραγματικότητα μπορούμε να προσθέσουμε το εξής: Το να αποστηθίσει κανείς μία σελίδα ιστορίας για την επανάσταση του 1821, γεμάτη με τοπωνύμια, ονόματα και χρονολογίες είναι δώρο άδωρο. Σε λίγο καιρό θα την έχει ξεχάσει. Αν όμως μπορεί να τοποθετήσει όλες αυτές τις νέες πληροφορίες σε ένα πλαίσιο, κάνοντας τις κατάλληλες συνδέσεις, τότε θα βγει κερδισμένος. Η μνήμη του θα έχει εξασκηθεί σε μία δύσκολη άσκηση και οι πληροφορίες θα έχουν βρει τη σωστή θέση στις "προθήκες" του μυαλό του. 


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.