
Τα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019
Λίγο πριν ανακοινωθεί ο νικητής, όλα δείχνουν ότι φέτος θα διορθωθεί μία αδικία απέναντι στις γυναικείες πένες.

Κάποιοι αγοράζουν λαχεία, άλλοι ακουμπούν τα λεφτά τους στο online στοίχημα, οι πιο περιπετειώδεις τύποι παίζουν σε άλογα του ιπποδρόμου ενώ εκεί έξω, όπου τζόγος ζει και βασιλεύει, υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να ποντάρουν σε κούρσες με σκυλιά ή ακόμη και καμήλες. Ή πιο απλά να παίξουν τον "παπά" στους γύρω από την Ομόνοια δρόμους. Ποιος, όμως, ειλικρινά θα μπει στη διαδικασία να τζογάρει με αφορμή τα γνωστά βραβεία που κάθε χρόνο δίνει η Σουηδική Ακαδημία;

Ναι, όντως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει αρκετός κόσμος που ποντάρει στο επόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτές οι μέρες θυμίζουν για τους βιβλιοφάγους τελικούς του NBA όταν όλα τα βλέμματα παγκοσμίως είναι στραμμένα στον μαγικό κόσμο της πορτοκαλί μπάλας. Αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και κάποια στιγμή μετά τη 1 το μεσημέρι, θα ανακοινωθεί ο λογοτέχνης που θα λάβει την ύψιστη διάκριση. Τα γραφεία στοιχημάτων, λοιπόν, έχουν πάρει φωτιά. Σημαντική σημείωση: Φέτος θα δοθούν όχι ένα αλλά δύο βραβεία, ύστερα από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλάνισαν την Ακαδημία και την ιστορική απόφαση το 2018 να περάσει χωρίς νικητή.

Η μεγάλη κυρία του sci-fi, Margaret Atwood, συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για το φετινό βραβείο.
Μετά το σκάνδαλο τύπου #Metoo και λαμβάνοντας υπόψη την κατάφωρη αδικία απέναντι στις γυναίκες συγγραφείς που συντελείται εδώ και 118 χρόνια (μόλις 4 νικήτριες), είναι πολύ λογικό οι θηλυκές πένες να συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει κι από τις δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Anders Olsson, ο οποίος άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η παραδοσιακή ανδροκρατία οφείλει να πάει στην άκρη για τη φετινή απονομή. Βέβαια, ό,τι Νόμπελ έχει δοθεί αυτήν την εβδομάδα, μέχρι στιγμής, έχει φτάσει σε αντρικά χέρια.
Όσο για το μεγάλο φετινό φαβορί; Αυτή δεν είναι άλλη από την Καναδή ποιήτρια Anne Carson.
Έτσι η μεγάλη κυρία της επιστημονικής φαντασίας, Margaret Atwood, μετά τον τηλεοπτικό θρίαμβο του Handmaid's Tale, βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των bookies με πιθανότητες 10/1 ενώ ακόμα πιο ψηλά συναντάμε τη Maryse Condé, την 82χρονη πεζογράφο από τη Γουαδελούπη που καταπιάνεται συνήθως με ζητήματα φύλου και φυλής, με 5/1 πιθανότητες. Λίγο πιο πάνω βρίσκουμε την avant-garde πρόζα της Κινέζας Can Hue (8/1) και την διακεκριμένη Olga Tokarczuk (8/1) από την Πολωνία, γνωστή για τον μυθολογικό τόνο των βιβλίων της, η οποία κέρδισε το 2018 το Man Booker International Prize.
Όσο για το μεγάλο φετινό φαβορί; Αυτή δεν είναι άλλη από την Καναδή Anne Carson (4/1), μία από τις ελάχιστες ποιήτριες και ποιητές, δηλαδή, που μπορεί να δηλώνει διάσημη σε όλη την υφήλιο. Κακά τα ψέματα η ποίηση εδώ και δεκαετίες χάνει αναγνώστες και κάθε χρόνος που περνά την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τα φώτα των προβολέων.

Μήπως καταφέρει, επιτέλους, να βραβευθεί ο Ιάπωνας Haruki Murakami;
Υπάρχουν, λοιπόν, πιθανότητες για κάποιον συγγραφέα να κάνει την έκπληξη σε μία παράξενη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας χρονιά όπου, όχι άδικα, υπάρχει διάθεση να διορθωθεί μία μακροχρόνια αδικία; Πρώτος επιλαχών είναι ο Ιάπωνας Haruki Murakami (8/1) που τείνει να μεταμορφωθεί σε "καταραμένο" συγγραφέα, αφού συνεχώς και κάθε χρονιά φαίνεται το βραβείο να του γλιστρά από τα χέρια.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το μεγαλύτερο αουτσάιντερ: Με 250/1 διαγωνίζεται κι ο George R.R. Martin αλλά είναι τουλάχιστον απίθανη μία βράβευσή του. Εδώ δεν του έχουν συγχωρέσει το τέλος του Game of Thrones οι οπαδοί του, είναι δυνατόν να κερδίσει το Νόμπελ; Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών. Μεταξύ μας, όμως, ούτε ο ίδιος ο δημιουργός του GoT δεν πρέπει να το πιστεύει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
'Φτυστός' ο Stallone - Αυτός είναι ο ηθοποιός που θα τον υποδυθεί στο 'I Play Rocky'
Είναι έτοιμος να φορέσει τα γάντια του νεαρού Sylvester Stallone στη νέα ταινία I Play Rocky, σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Peter Farrelly.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΘα επανενωθούν ποτέ οι Pink Floyd;
Σε συνέντευξή του στην The Telegraph, ο David Gilmour τοποθετείται για τους Pink Floyd και τη συνεργασία του με τον Roger Waters, αναδεικνύοντας το πολύπλοκο παρελθόν της μπάντας.
Τρομάξαμε να γνωρίσουμε τη Sydney Sweeney ως πυγμάχο στην ταινία Christy - Πότε βγαίνει στους κινηματογράφους
Κάτι είχε πάρει το μάτι μας, όμως τώρα που έχουμε στα χέρια μας όλες τις φωτογραφίες, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι πρόκειται για κανονικότατο extreme make over, που ούτε που θα μας περνούσε από το μυαλό ως ενδεχόμενο...
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΟι 10 δημοφιλέστερες σειρές αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους χρήστες του IMDb
Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν πάρει φωτιά και αυτήν τη στιγμή οι θεατές έχουν "κολλήσει" με δέκα shows που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε λίστες. Από πολιτικά θρίλερ μέχρι σειρές αγωνίας και τρόμου, οι επιλογές είναι πολλές και ποιοτικές.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΑν θες να ζήσεις μία 'Δεύτερη Ζωή', τότε θα ταυτιστείς απόλυτα με το Παιδί Τραύμα
Το δεύτερο single "Δεύτερη Ζωή" από τον ομώνυμο δίσκο μόλις κυκλοφόρησε και στο βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κεχαγιάς, βλέπουμε μία πολύ δημοφιλή ηθοποιό της νέας γενιάς.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη'Βοήθεια!': O Sam Raimi επιστρέφει στον τρόμο με τη νέα του ταινία - Πρωταγωνιστεί η Rachel McAdams
Ο Sam Raimi επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε: στον τρόμο. Στο Send Help, η Rachel McAdams και ο Dylan O’Brien παλεύουν για την επιβίωσή τους σε ένα νησί που αποδεικνύεται πιο εφιαλτικό απ’ όσο φαίνεται.
Γραφει Παυλος Κρουστης