Τα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019

Λίγο πριν ανακοινωθεί ο νικητής, όλα δείχνουν ότι φέτος θα διορθωθεί μία αδικία απέναντι στις γυναικείες πένες.

Κάποιοι αγοράζουν λαχεία, άλλοι ακουμπούν τα λεφτά τους στο online στοίχημα, οι πιο περιπετειώδεις τύποι παίζουν σε άλογα του ιπποδρόμου ενώ εκεί έξω, όπου τζόγος ζει και βασιλεύει, υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να ποντάρουν σε κούρσες με σκυλιά ή ακόμη και καμήλες. Ή πιο απλά να παίξουν τον "παπά" στους γύρω από την Ομόνοια δρόμους. Ποιος, όμως, ειλικρινά θα μπει στη διαδικασία να τζογάρει με αφορμή τα γνωστά βραβεία που κάθε χρόνο δίνει η Σουηδική Ακαδημία;

Τα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019

Ναι, όντως, όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει αρκετός κόσμος που ποντάρει στο επόμενο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μάλιστα, αυτές οι μέρες θυμίζουν για τους βιβλιοφάγους τελικούς του NBA όταν όλα τα βλέμματα παγκοσμίως είναι στραμμένα στον μαγικό κόσμο της πορτοκαλί μπάλας. Αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 και κάποια στιγμή μετά τη 1 το μεσημέρι, θα ανακοινωθεί ο λογοτέχνης που θα λάβει την ύψιστη διάκριση. Τα γραφεία στοιχημάτων, λοιπόν, έχουν πάρει φωτιά. Σημαντική σημείωση: Φέτος θα δοθούν όχι ένα αλλά δύο βραβεία, ύστερα από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ταλάνισαν την Ακαδημία και την ιστορική απόφαση το 2018 να περάσει χωρίς νικητή.

Μάργκαρετ Άτγουντ
Η μεγάλη κυρία του sci-fi, Margaret Atwood, συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για το φετινό βραβείο.

Μετά το σκάνδαλο τύπου #Metoo και λαμβάνοντας υπόψη την κατάφωρη αδικία απέναντι στις γυναίκες συγγραφείς που συντελείται εδώ και 118 χρόνια (μόλις 4 νικήτριες), είναι πολύ λογικό οι θηλυκές πένες να συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες. Κάτι τέτοιο άλλωστε προκύπτει κι από τις δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής Anders Olsson, ο οποίος άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η παραδοσιακή ανδροκρατία οφείλει να πάει στην άκρη για τη φετινή απονομή. Βέβαια, ό,τι Νόμπελ έχει δοθεί αυτήν την εβδομάδα, μέχρι στιγμής, έχει φτάσει σε αντρικά χέρια.


Όσο για το μεγάλο φετινό φαβορί; Αυτή δεν είναι άλλη από την Καναδή ποιήτρια Anne Carson.


Έτσι η μεγάλη κυρία της επιστημονικής φαντασίας, Margaret Atwood, μετά τον τηλεοπτικό θρίαμβο του Handmaid's Tale, βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των bookies με πιθανότητες 10/1 ενώ ακόμα πιο ψηλά συναντάμε τη Maryse Condé, την 82χρονη πεζογράφο από τη Γουαδελούπη που καταπιάνεται συνήθως με ζητήματα φύλου και φυλής, με 5/1 πιθανότητες.  Λίγο πιο πάνω βρίσκουμε την avant-garde πρόζα της Κινέζας Can Hue (8/1) και την διακεκριμένη Olga Tokarczuk (8/1) από την Πολωνία, γνωστή για τον μυθολογικό τόνο των βιβλίων της, η οποία κέρδισε το 2018 το Man Booker International Prize.

Όσο για το μεγάλο φετινό φαβορί; Αυτή δεν είναι άλλη από την Καναδή Anne Carson (4/1), μία από τις ελάχιστες ποιήτριες και ποιητές, δηλαδή, που μπορεί να δηλώνει διάσημη σε όλη την υφήλιο. Κακά τα ψέματα η ποίηση εδώ και δεκαετίες χάνει αναγνώστες και κάθε χρόνος που περνά την απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τα φώτα των προβολέων.

Χαρούκι Μουρακάμι
Μήπως καταφέρει, επιτέλους, να βραβευθεί ο Ιάπωνας Haruki Murakami;

Υπάρχουν, λοιπόν, πιθανότητες για κάποιον συγγραφέα να κάνει την έκπληξη σε μία παράξενη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας χρονιά όπου, όχι άδικα, υπάρχει διάθεση να διορθωθεί μία μακροχρόνια αδικία; Πρώτος επιλαχών είναι ο Ιάπωνας Haruki Murakami (8/1) που τείνει να μεταμορφωθεί σε "καταραμένο" συγγραφέα, αφού συνεχώς και κάθε χρονιά φαίνεται το βραβείο να του γλιστρά από τα χέρια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το μεγαλύτερο αουτσάιντερ: Με 250/1 διαγωνίζεται κι ο George R.R. Martin αλλά είναι τουλάχιστον απίθανη μία βράβευσή του. Εδώ δεν του έχουν συγχωρέσει το τέλος του Game of Thrones οι οπαδοί του, είναι δυνατόν να κερδίσει το Νόμπελ; Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα είναι σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών. Μεταξύ μας, όμως, ούτε ο ίδιος ο δημιουργός του GoT δεν πρέπει να το πιστεύει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα