O Sherlock Holmes επιστρέφει με δύο νέες ιστορίες

Οι "Θεοί του Πολέμου" και η "Πνοή του θεού" βρίσκουν τον ντετέκτιβ αντιμέτωπο με παραφυσικά φαινόμενα και μυστικιστικές αιρέσεις.

Πόσες ιστορίες υπάρχουν με τον Sherlock Holmes; Η φιλολογική απάντηση στο ερώτημα είναι τέσσερα μυθιστορήματα και συνολικά 56 διηγήματα από την πένα του σπουδαίου Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930). Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στα εκατομμύρια fans του εμβληματικού ντετέκτιβ οι 60 ιστορίες δεν είναι αρκετές. Μάλιστα, οι ταινίες, οι τηλεοπτικές σειρές και τα graphic novels απλά αυξάνουν την όρεξη του κοινού αντί να τη χορταίνουν. Λίγος Sherlock Holmes ακόμη είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος.

Έτσι, οι Ιστορίες του Sherlock Holmes (εκδ. Ελληνικά Γράμματα), μία αστυνομική σειρά βιβλίων που υπογράφουν νέοι συγγραφείς και όχι ο Conan Doyle, δεν είναι απλά ένας φόρος τιμής -στα όρια του fan fiction- στον λογοτεχνικό ήρωα. Αντίθετα, είναι το καλύτερο αντίδοτο σε όλους όσους δεν μπορούν να χορτάσουν τις whodunnit ιστορίες του Sherlock και μία πολύ καλή ευκαιρία να συνεχίσει ο ήρωας τη διαδρομή του στον 21ο αιώνα. Πρόσφατα, μάλιστα, εκδόθηκαν και δύο νέες ιστορίες της σειράς. Ιδού!

O Sherlock Holmes επιστρέφει με δύο νέες ιστορίεςΟι Θεοί του Πολέμου | James Lovegrove

Ο μοναδικός ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και ο πιστός φίλος και βοηθός του δρ Τζον Χ. Γουάτσον, οι δύο δημοφιλείς χαρακτήρες της Μπέικερ Στριτ του Λονδίνου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη μία σκοτεινή ιστορία, την οποία υπογράφει ο James Lovegrove. Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας αναβιώνει σε άλλο ένα βιβλίο του τους πρωταγωνιστές που έπλασε ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στα τέλη του 19ου αιώνα και οι οποίοι παραμένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο, εμπνέοντας νεότερους συγγραφείς.

O Σέρλοκ Χολμς έχει σταματήσει να εργάζεται ως ντετέκτιβ το 1903, έχει εγκαταλείψει το Λονδίνο και ζει σε ένα χωριό στο Σάσεξ, ασχολούμενος με τη μελισσοκομία και γράφοντας μονογραφίες. Ωστόσο, περιστασιακά αφήνει τον γαλήνιο βίο για να ριχτεί ξανά στη μάχη κατά του εγκλήματος. Αυτές τις φορές τυγχάνει να τον επισκέπτεται από το Λονδίνο ο Γουάτσον. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή που περιγράφεται στο θρίλερ Οι θεοί του πολέμου.


"Χολμς, αν δεν κάνω λάθος, έχεις αναλάβει κάποια υπόθεση", είπε βγαίνοντας από το κτίριο του σταθμού. "Με διαβάζεις σαν ανοιχτό βιβλίο, Γουάτσον".


Πράγματι, με το που φτάνει στο Ίστμπορν, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα της Αγγλίας, ο αφηγητής Γουάτσον αναλαμβάνει δράση στο πλάι του Χολμς. Βρισκόμαστε στα τέλη του 1913, όταν τα σύννεφα του πολέμου έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη. Η Γηραιά Ήπειρος μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί. Η εξιχνίαση του πρώτου εγκλήματος, δηλαδή της ληστείας ενός κοσμηματοπωλείου, δείχνει εύκολη υπόθεση για έναν ντετέκτιβ του διαμετρήματος του Χολμς. Η καταλυτική ευφυΐα του όμως αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, όταν καλείται να διαλευκάνει την

Σέρλοκ Χολμς Πνοή ΘεούΗ Πνοή του θεού | Guy Adams

Ο θρυλικός ήρωας του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο Βρετανός ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, και ο πιστός φίλος και βοηθός του δρ Τζον Χ. Γουάτσον αποκτούν εκ νέου σάρκα και οστά από την πένα του Βρετανού συγγραφέα και ηθοποιού Γκάι Άνταμς, ο οποίος έχει υποδυθεί με επιτυχία τον ρόλο του Χολμς και, επίσης, του έχει δώσει επανειλημμένως λογοτεχνική πνοή. Στο μυθιστόρημα Η Πνοή του Θεού ο Σέρλοκ Χολμς, "ο άνθρωπος που έχει ασπαστεί μια εξ ολοκλήρου ορθολογιστική αντίληψη του κόσμου", έρχεται αντιμέτωπος με σκοτεινές μεταφυσικές και μυστικιστικές δυνάμεις.

Η ιστορία διαδραματίζεται στο λυκαυγές του 20ού αιώνα, του αιώνα των σαρωτικών αλλαγών, της ταχύτητας και της επιστήμης, όπου οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες του παρελθόντος δεν θα έχουν πια θέση. Μόνο που κάποιοι μοιάζουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την έλευση της νέας εποχής. Η υπόθεση που θα έσπερνε χάος στο Λονδίνο λίγο πριν μπει ο καινούργιος αιώνας ξεκινάει με τον αλλόκοτο θάνατο ενός νεαρού άνδρα, επιφανούς μέλους της κοσμικής κοινωνίας, μια νύχτα με χιονοθύελλα, στο κέντρο της πόλης, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο νεαρός είχε αφήσει μια χαρτοπαιχτική λέσχη, μάλιστα η τύχη τον είχε ευνοήσει, και κατευθυνόταν σε κάποιο μπαρ όπου σύχναζαν νεαροί του "καλού κόσμου". Δεν υπήρχε τίποτα που να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η σορός του, ένας παραμορφωμένος όγκος που έμοιαζε να είχε πέσει από μεγάλο ύψος. Ο μοναδικός μάρτυρας ορκίζεται στη Σκότλαντ Γιαρντ ότι στο σημείο δεν υπήρχε κανείς άλλος.

Με την εμφάνιση του "δόκτορα της παραψυχολογίας", που θεραπεύει τις "παραψυχολογικές παθήσεις" με "υπερφυσικά" μέσα και ο οποίος προειδοποιεί τον Χολμς ότι αυτή η σκοτεινή υπόθεση αφορά και τον ίδιο, η πλοκή παίρνει ασυνήθιστες διαστάσεις. Ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός είναι το πρώτο θύμα σε μια σειρά βίαιων επιθέσεων με στόχο την εξόντωση της βρετανικής μυστικιστικής ελίτ. Στην προσπάθειά τους να βρουν την άκρη του νήματος, ο Χολμς και ο Γουάτσον ταξιδεύουν στη Σκοτία για να συναντήσουν το μοναδικό άτομο που μπορεί να τους βοηθήσει.

Οι ορθολογικές πεποιθήσεις του Χολμς δοκιμάζονται από τις άγνωστες, σκοτεινές δυνάμεις που τους περικυκλώνουν. Κάτι απίστευτο και ανίερο τούς καταδιώκει ενώ εκείνοι αγωνιούν να συγκεντρώσουν μια ομάδα με τους πιο διακεκριμένους αποκρυφιστές της χώρας. Καθώς ο 19ος αιώνας φτάνει στο τέλος του, το μέλλον της άλλοτε κυρίαρχης πόλης μοιάζει δυσοίωνο και πιο αβέβαιο από ποτέ. Ο διάσημος ντετέκτιβ και ο πιστός του βοηθός και φίλος θα καταφέρουν να σώσουν τη βρετανική πρωτεύουσα από τη σκοτεινή άβυσσο που απλώνεται γύρω της απειλώντας να καταπιεί και να αφανίσει τα πάντα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος