Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα, το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στο συγγραφικό του ντεμπούτο, εξετάζει σε βάθος τον βασιλιά των αποσταγμάτων.
Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα -ακριβώς όσο και η ελάχιστη χρονική διάρκεια που χρειάζεται να περάσει ένα νέο απόσταγμα μέσα σε βαρέλι στη Σκωτία- είναι ο τίτλος της πρώτης συγγραφικής προσπάθειας του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, που παράλληλα είναι και η παρθενική ελληνική απόπειρα να εξεταστεί το ουίσκι μέσα από ένα βιβλίο.
Πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό βιβλίο πάνω στην παραγωγή του σκωτσέζικου single malt whisky αλλά και εκείνη του ισπανικού sherry, που σχετίζεται άμεσα με την τροφοδοσία της βιομηχανίας του ποτού στην Σκωτία.

"Η σχέση μου με το ουίσκι θεωρείται άκρως ερωτική. Θα μπορούσα να πω πως φλερτάρω μαζί του αρκετά χρόνια. Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που αρέσκεται τόσο στην ποσότητα όσο στην ποιότητα καθώς και την διαφορετικότητα του ουίσκι. Ο Έλληνας κατά κύριο λόγο θεωρεί πως το ουίσκι πίνεται συγκεκριμένους μήνες το χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ραγδαία ανάπτυξη γύρω από αυτό με διάφορες ομάδες ανθρώπων να το ενισχύουν με δραστηριότητες που το αναδεικνύουν" λέει στο Esquire ο συγγραφέας του Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα σχετικά με τη σχέση του με το εν λόγω ποτό αλλά και εκείνη του Έλληνα καταναλωτή.

Συμπληρώνει ακόμη, ποια ήταν τα ερεθίσματα που τον ώθησαν προς τη δημιουργία του βιβλίου: "Πέρα από τη γεύση του ουίσκι, με συνέπαιρνε ανέκαθεν και το τεχνικό κομμάτι. Όταν ανακάλυψα πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα ελληνικά, σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ερωτήματα που είχα γι' αυτό, με ώθησαν ώστε να κάνω μία προσωπική έρευνα. Αυτή, μετατράπηκε στο Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα".
*Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια σε γνωστά μπαρ της πόλης, ενώ το 2014 κέρδισε τον ελληνικό τελικό του World Class της Diageo, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό. Εργάζεται ως whisky developer στην Κάβα Ανθίδης, εκπαιδεύοντας προσωπικό και κοινό στις νέες εισαγωγές ουίσκι, έχοντας την επιμέλεια των κωδικών και συμμετέχοντας σε γευσιγνωσίες για το κοινό των καταστημάτων.
Το βιβλίο Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα του Θεόδωρου Σπυρόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορεί να το βρει κάποιος στα εξής σημεία και αντιπροσώπους: Κάβα Ανθίδης, Κάβα Νέκταρ, Cava Canava, OAK Cava, Cava Pittaras, Κάβα Kylix, House of Wine (Αθήνα), Διανέλλος Παρίσης (Βόλος), The Distiller (Ξάνθη), Χρήστος Μαζαράκης (Χίος), Wine Kiosk (Καλαμάτα), Bar Lab (Χανιά), Άλεξ Φίνος (Ρέθυμνο), Αμπατζής (Θεσσαλονίκη) και Destilado (Θεσσαλονίκη).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates
Ο Bill Gates επιστρέφει με τις καθιερωμένες γιορτινές του προτάσεις ανάγνωσης: επιλογές που ανοίγουν συζητήσεις για τη ζωή, την κοινωνία, την πρόοδο και τον τρόπο που επικοινωνούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςDIMY x Tales in Tiles: Μικρές στιγμές τέχνης τα Χριστούγεννα
DIMY και Tales in Tiles παρουσιάζουν ένα γιορτινό κυριακάτικο brunch με τέχνη, limited edition prints και δημιουργικές εμπειρίες στον χώρο του Tales in Tiles.
Το περίεργο μήνυμα που ακούς αν καλέσεις τον αριθμό από την 5η σεζόν Stranger Things
Στο Stranger Things 5, μια μικρή λεπτομέρεια αρκεί για να θολώσει τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα και να κάνει τους fans να ανατριχιάσουν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΜάθαμε πού μπορείς να δεις το One Battle After Another με τον Leonardo DiCaprio
Η νέα ταινία One Battle After Another με τον Leonardo DiCaprio κάνει πρεμιέρα στη μικρή οθόνη. Μια ιστορία επαναστάσεων, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων που αξίζει να δεις.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠοιο είναι το καλύτερο μουσικό αλμπουμ όλων των εποχών, σύμφωνα με την επιστήμη
Η ανάλυση της σημαντικότερης βάσης δεδομένων μουσικής κριτικής αποκαλύπτει ποιο άλμπουμ παραμένει στην κορυφή εδώ και δεκαετίες και ποια άλλα έργα διαμορφώνουν τη λίστα των πιο αναγνωρισμένων δίσκων.
Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης