Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα, το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, στο συγγραφικό του ντεμπούτο, εξετάζει σε βάθος τον βασιλιά των αποσταγμάτων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Απριλίου 2020

Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα -ακριβώς όσο και η ελάχιστη χρονική διάρκεια που χρειάζεται να περάσει ένα νέο απόσταγμα μέσα σε βαρέλι στη Σκωτία- είναι ο τίτλος της πρώτης συγγραφικής προσπάθειας του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, που παράλληλα είναι και η παρθενική ελληνική απόπειρα να εξεταστεί το ουίσκι μέσα από ένα βιβλίο. 

Πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό βιβλίο πάνω στην παραγωγή του σκωτσέζικου single malt whisky αλλά και εκείνη του ισπανικού sherry, που σχετίζεται άμεσα με την τροφοδοσία της βιομηχανίας του ποτού στην Σκωτία. 

Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα, το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι

"Η σχέση μου με το ουίσκι θεωρείται άκρως ερωτική. Θα μπορούσα να πω πως φλερτάρω μαζί του αρκετά χρόνια. Δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που αρέσκεται τόσο στην ποσότητα όσο στην ποιότητα καθώς και την διαφορετικότητα του ουίσκι. Ο Έλληνας κατά κύριο λόγο θεωρεί πως το ουίσκι πίνεται συγκεκριμένους μήνες το χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια ραγδαία ανάπτυξη γύρω από αυτό με διάφορες ομάδες ανθρώπων να το ενισχύουν με δραστηριότητες που το αναδεικνύουν" λέει στο Esquire ο συγγραφέας του Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα σχετικά με τη σχέση του με το εν λόγω ποτό αλλά και εκείνη του Έλληνα καταναλωτή.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΥΙΣΚΙ 3

Συμπληρώνει ακόμη, ποια ήταν τα ερεθίσματα που τον ώθησαν προς τη δημιουργία του βιβλίου: "Πέρα από τη γεύση του ουίσκι, με συνέπαιρνε ανέκαθεν και το τεχνικό κομμάτι. Όταν ανακάλυψα πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα ελληνικά, σε συνδυασμό με τα αναπάντητα ερωτήματα που είχα γι' αυτό, με ώθησαν ώστε να κάνω μία προσωπική έρευνα. Αυτή, μετατράπηκε στο Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα".

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟ ΟΥΙΣΚΙ 1*Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια σε γνωστά μπαρ της πόλης, ενώ το 2014 κέρδισε τον ελληνικό τελικό του World Class της Diageo, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό. Εργάζεται ως whisky developer στην Κάβα Ανθίδης, εκπαιδεύοντας προσωπικό και κοινό στις νέες εισαγωγές ουίσκι, έχοντας την επιμέλεια των κωδικών και συμμετέχοντας σε γευσιγνωσίες για το κοινό των καταστημάτων.

Το βιβλίο Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα του Θεόδωρου Σπυρόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορεί να το βρει κάποιος στα εξής σημεία και αντιπροσώπους: Κάβα Ανθίδης, Κάβα Νέκταρ, Cava Canava, OAK Cava, Cava Pittaras, Κάβα Kylix, House of Wine (Αθήνα), Διανέλλος Παρίσης (Βόλος), The Distiller (Ξάνθη), Χρήστος Μαζαράκης (Χίος), Wine Kiosk (Καλαμάτα), Bar Lab (Χανιά), Άλεξ Φίνος (Ρέθυμνο), Αμπατζής (Θεσσαλονίκη) και Destilado (Θεσσαλονίκη).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα έμαθε η ζωή στον Kirk Douglas

Αυτά είναι τα μαθήματα ζωής ενός κορυφαίου ηθοποιού και πολύ σπουδαίου ανθρώπου.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πάντα θα λατρεύουμε τα κλισέ στις ταινίες καταστροφής

Αυτά που πάντα, μα πάντα, γίνονται σε ταινίες όπως το 2012, το Contagion και το The Day After Tomorrow.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Don't Look Up, το West Side Story και ό,τι νέο παίζει στους κινηματογράφους

Οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

'Η Φόνισσα' του Γιώργου Κουμεντάκη έρχεται στην Cosmote TV

Η εμβληματική παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα προβληθεί σε Α’ παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Όλα όσα γνωρίζουμε για την ταινία των Gorillaz στο Netflix

O Damon Albarn μόλις έριξε τη 'βόμβα' και δε μπορούμε να περιμένουμε.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Γιατί ο Drake γύρισε την πλάτη του στα Grammys

Ο λόγος για τον οποίο απέσυρε τις υποψηφιότητές του από τη διοργάνωση.