5 λόγοι για να πάμε-και φέτος- στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Το Φεστιβάλ περνά σε μία καινούρια εποχή που μας αρέσει πολύ.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου περνά σε μία νέα εποχή και αυτό έγινε ξεκάθαρο στην προχθεσινή πραγματικά μαραθώνια -δικαιολογημένα βέβαια λόγω εύρους- συνέντευξη τύπου. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, πλαισιωμένη από τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της παρουσίασε δια ζώσης την καινούργια καλλιτεχνική ταυτότητα της διοργάνωσης, μαζί με όλα όσα θα δούμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στους μήνες που θα ακολουθήσουν σε Επίδαυρο, Ωδείο Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς 260. Παράλληλα, μέσα από ένα μίνι απολογισμό που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την περίοδο της πανδημίας, το πρόσημο είναι θετικό: Ο κόσμος παρά τη μειωμένη πληρότητα για υγειονομικούς λόγους έσπευσε να στηρίξει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, με τα εισιτήρια της περσινής χρονιάς να ανέρχονται στις 145.000.

Όπως ειπώθηκε λοιπόν, "το φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελεί έναν μη τόπο, έναν χώρο ελευθερίας, μία ποικιλόμορφη κυψέλη δημιουργίας αναδεικνύοντας τα νέα ζητήματα που η εποχή φέρνει επιτακτικά στο προσκήνιο, ενώ αποζητά να είναι ένα συνεργατικό σημείο για όλο το καλλιτεχνικό οικοσύστημα".

>Διάβασε ακόμη: Θεατρικά για πάντα

Ρίχνοντας μία ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμά του, το Φεστιβάλ σίγουρα οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσωπικά, θα βρίσκομαι εκεί για πολλούς λόγους, αλλά για την ώρα ας μιλήσουμε για τους 5 πρώτους που μου έρχονται στο μυαλό με αλφαβητική σειρά. 

Add Festival (27-28/05)

5 λόγοι για να πάμε-και φέτος- στο Φεστιβάλ Αθηνών & ΕπιδαύρουΠηνελόπη Γερασίμου

Το Φεστιβάλ φέτος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ηλεκτρονική μουσική, φιλοξενώντας το ADD Festival στην Πειραιώς 260 που επανέρχεται μετά από 2 χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω κορωνοϊού. Στην προκειμένη περίπτωση, στις 27 & 28 Μαΐου δημιουργούν ένα προφεστιβαλικό διήμερο με πάνω από 40 ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Anetha, Apollonia, Ben Klock, Egyptian Lover, Hector Oaks, Kim Ann Foxman | Pantha du Prince Live A/V, Rhadoo, Tiga και άλλους.

Μία νέα Επίδαυρος

ΠέρσεςGeli Kalampaka

Το φετινό πρόγραμμα μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον από ποτέ. Μεταξύ άλλων η παγκόσμια πρεμιέρα της Άλκηστης του Ευριπίδη, οι Πέρσες του Αισχύλου, ο Αίας του Σοφοκλή, η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία των Johan Simons, Δημήτρη Καραντζά, Αργύρη Ξάφη και Cezaris Graužinis αντίστοιχα, δημιουργούν προσδοκίες για πρωτοτυπία και νέα δραματουργική οπτική.

Jazz στην πλατεία (30/06-20/07)

τσάκας@CHRONOPOULOS

Πέντε ξεχωριστά ελληνικά jazz σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα θα φέρουν κοσμοπολίτικο αέρα στην Πειραιώς 260 και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο.

Max Richter (29/06)

Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο θα δούμε τον Richter και τα Infra και The Blue Notebooks του που από πολλούς θεωρούνται ως σύγχρονα, αριστουργηματικά κλασσικά έργα. Γενικά, ο Richter αναδεικνύει τη νεοκλασική μουσική -είναι ένας εκ των πρωτεργατών της- και ευελπιστούμε ότι θα ακούσουμε live αρκετές από τις κινηματογραφικές συνθέσεις του.

>Διάβασε ακόμη: Jean-Michel Jarre, είσαι πάντα τόσο cool;

Moderat (16/07)

Έκαναν ένα εξάχρονο διάλειμμα και τώρα με το More D4ta επέστρεψαν στη δισκογραφία και τις περιοδείες. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς οι Γερμανοί σούπερ σταρ Aparrat και Modeselektor, οι Moderat δηλαδή, θα ενσωματώσουν τη βερολινέζικη σχολή της ηλεκτρονικής μουσικής σε ένα τόσο υποβλητικό χώρο όσο το Ηρώδειο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης