Δύο πρωτότυπες εκθέσεις με χρώμα και συναίσθημα

Οι εκθέσεις "Ευγνωμοσύνη" της Έλλης Εμπεδοκλή και "Under the Microscope" της Δάφνης Κωστοπούλου φιλοξενούνται στην Evripides Art Gallery μέχρι τέλος Ιουνίου.

Πόσο συναίσθημα και χρώμα χωρούν στην τέχνη; Η ερώτηση προφανέστατα είναι ρητορική, καθώς στην πράξη μπορείς να δεις την απάντηση στις εκθέσεις "Ευγνωμοσύνη" και "Under the Microscope" της Έλλης Εμπεδοκλή και της Δάφνης Κωστοπούλου αντίστοιχα που φιλοξενούνται στην Evripides Art Gallery μέχρι τις 30 Ιουνίου. 

"Ευγνώμων γίνου"

Το συναίσθημα και συγκεκριμένα η ευγνωμοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της Έλλης Εμπεδοκλή. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτομεταφοράς επενέβη σε παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, προσθέτοντας κεντητές πινελιές με χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει τη δική της ευγνωμοσύνη, καθώς και άλλων ανθρώπων προς τα οικεία πρόσωπα που απεικονίζονται. 

Δύο πρωτότυπες εκθέσεις με χρώμα και συναίσθημα

Η βελόνα λειτούργησε ψυχοθεραπευτικά για την ίδια στο χρονικό διάστημα που πήραν σάρκα και οστά οι δημιουργίες της. Συγκεκριμένα, άφησε πίσω την καταναγκαστική τελειότητα του παραδοσιακού εργόχειρου όπως το έχουμε μάθει από τους προγόνους μας.

​ευγνωμοσύνη

Ελεύθερη από "πρέπει", δεύτερες σκέψεις και συγκεκριμένες προδιαγραφές συμπλήρωσε τις υπάρχουσες εικόνες παύλα αναμνήσεις κεντώντας φράσεις, προσευχές και χρωματιστά "ψηφιδωτά". Στα δικά μου μάτια, το εν λόγω εγχείρημα ισοδυναμεί με έναν ανορθόδοξο μα πραγματικά συγκινητικό τρόπο επικοινωνίας με τους δικούς της ανθρώπους, καθώς και αναβίωσης στιγμών με σκοπό να αντέξουν ακόμη περισσότερο στο χρόνο. 

ευγνωμοσύνη

Με διαφορά ξεχωρίζει η εικόνα της νύφης που μαθήτευσε ως μοδίστρα στο πλευρό της γιαγιάς της καλλιτέχνιδας: Αφού παντρεύτηκε, χάρισε τη φωτογραφία στη δασκάλα της με μία αφιέρωση στο πίσω μέρος ως ευχαριστήρια κάρτα για τις γνώσεις που της προσέφερε. 

>Διάβασε ακόμη: Βαδίζοντας σε μία Ειδύλλια Οδό

Ζωή με χρώμα υπό το μικροσκόπιο

Η πρώτη μου αντίδραση βλέποντας τις εικόνες της Δάφνης Κωστοπούλου ήταν να σκεφτώ πως ίσως κάτι αντίστοιχο να έφτιαχνε ο Pollock αν ζούσε στα '20s του σήμερα. Παρόλα αυτά, οι αφαιρετικές της συνθέσεις επιδέχονται ποικίλων μεταφράσεων - όσο περισσότερο τις κοιτάς, τόσα περισσότερα διακρίνεις μέσα από τις αλυσιδωτές "εκρήξεις" χρώματος και φωτός.

DKostopoulou-Under the microscope

Μικροοργανισμούς, τοπία, ζώα και πουλιά, αλήθειες αφανείς στο γυμνό μάτι που αποκαλύπτονται από το μικροσκόπιο και τη φαντασία μας. Σαφέστατα, τα βιώματα και οι αναμνήσεις μας παίζουν καταλυτικό ρόλο στην ερμηνεία τους. 

DKostopoulou-Under the microscope

Σε συζήτηση που είχα με την καλλιτέχνιδα, μου διευκρίνισε πως η πανδημία δε λειτούργησε καταλυτικά στην επιλογή του εν λόγω θέματος. Αντιθέτως, εμπνεύστηκε από το μαγικό σύμπαν της μικροσκοπικής ζωής και με εργαλεία το μελάνι και το οινόπνευμα προσπάθησε να αποτυπώσει τις αόρατες πτυχές του κόσμου που μας περιβάλλει.

under the microscope

Όλα άραγε είναι επιστήμη ή μήπως τέχνη; Το αποτέλεσμα φανερώνει σίγουρα την άρρηκτη σύνδεσή τους. 


Πληροφορίες

Δάφνη Κωστοπούλου "Under the Microscope"
Διάρκεια Έκθεσης: 17/5/- 30/6/2022  

Έλλη Εμπεδοκλή  "Ευγνωμοσύνη"
Διάρκεια Έκθεσης 17/5/- 30/6/ 2022

Evripides Art Gallery
Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73
τηλ: 2103615249, 2103615909, www.evripides-art.gr, info@evripides-art.gr
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 20.30.
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 - 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.