ampersand: Το νέο πρότζεκτ της Σύλβιας Κούβαλη και της Rodeo

Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο διαμέρισμα της οδού Μαυροματαίων 43, μέσα από το έργο του designer Savva Laz που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γράφει: Esquire Editors 17 Σεπτεμβρίου 2019

Το ampersand είναι ένα νέο πρότζεκτ της Σύλβιας Κούβαλη και της Rodeo που θα πάρει μορφή μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό της Αθήνας αντικείμενα τέχνης και λειτουργικά αντικείμενα, κατασκευασμένα από Έλληνες, αλλά και ξένους, τεχνίτες και καλλιτέχνες.

Το ampersand θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο διαμέρισμα της οδού Μαυροματαίων 43, μέσα από το έργο του designer Savva Laz που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

O Savvas Laz αποφοίτησε από τη Σχολή Τέχνης και Σχεδίου της Λοζάνης, και έκτοτε κατασκευάζει αντικείμενα και έπιπλα από διαφορετικές ύλες, πειραματιζόμενος συνεχώς πάνω στο σχήμα και το χρώμα.

Παρουσιάζεται η τελευταία του σειρά, Trashformers, ένα νέο σώμα επίπλων, αποτέλεσμα μιας περιπατητικής διαδικασίας, έπειτα από την περιήγησή του στους δρόμους της Αθήνας και τη συγκομιδή υλικών συσκευασίας, κυρίως ηλεκτρικών συσκευών.

Μέσω της διαδικασίας της συγκομιδής, σε μία πόλη όπου η ανακύκλωση είναι ακόμη υποτιμημένη, o Savvas Laz δημιουργεί – μέσα από την τύχη – μοναδικά αντικείμενα με υλικά μαζικής παραγωγής. Αμφισβητώντας τον ρόλο του designer στις μέρες μας, αναλαμβάνει τον ρόλο του οικολόγου μέσα από την ανακύκλωση και την εκ νέου χρήση βλαβερών για το περιβάλλον στοιχείων, τα οποία μεταμορφώνει σε βιώσιμα αντικείμενα. Τα έπιπλα μοιάζουν με κατασκευές LEGO που προκύπτουν από μικρότερα κομμάτια, και συντίθενται με μία φαινομενικά τυχαία διαδικασία, βαμμένα σε έντονες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου και αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί. Αυτό που πολλοί θα χαρακτήριζαν παιδική διαδικασία, γίνεται ένα σοβαρό παιχνίδι δεξιοτεχνικής χρήσης χρωμάτων, με fiberglass και πεταμένα κομμάτια Styrofoam που συνέλεξε ο καλλιτέχνης.

Μαζί με τα αντικείμενα του Savva Laz, θα εκτίθενται κάποια σκίτσα και ένα βίντεο του καλλιτέχνη Emre Hüner. Ο Hüner, δουλεύει επίσης την πλαστικότητα και εμπνέεται από φυσικές δομές. Δημιουργεί βίντεο, γλυπτά και σκίτσα μέσα από όψεις δυστοπικών σεναρίων τα οποία τοποθετεί σε ένα πολύ κοντινό αρχαιολογικό μέλλον.


Info: Μαυροματαίων 43 (4ος όροφος). Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 ως τις 20:00. Κατόπιν ραντεβού, από 18-28 Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες: ampersand@rodeo-gallery.com


Who is Who

Ο Savvas Laz είναι σχεδιαστής που έχει πάθος με το αισθησιακό και το ασυνήθιστο. Έχει αφιερωθεί στη δημιουργία - κατόπιν παραγγελίας - χειροποίητων αντικειμένων που υμνούν την ανώτερη ποιότητα, τη γοητεία και την πλούσια ποικιλία των χειροτεχνημάτων.

Η αφήγηση αποτελεί βασικό συστατικό της σχεδιαστικής του πρακτικής. Η ιστορική έρευνα, η αναζήτηση νέων υλικών και η εκπληκτική δεξιοτεχνία ενώνονται για τη δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων που συνδυάζουν το extravagant με το minimal και εμποτίζουν την καθημερινότητα με χαρά παιχνιδιάρικη διάθεση.

Μετά το μεταπτυχιακό του ως πολιτικού μηχανικού, αποφοίτησε με διάκριση από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Design for Luxury & Craftsmanship της ÉCAL (Σχολή Τέχνης και Σχεδίου της Λοζάνης), στην Ελβετία.

Ως σχεδιαστής, έχει εργαστεί στο πλευρό του Joep Van Leishout στο ατελιέ Van Leishout στο Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, όπου ανέπτυξε τις δεξιότητές του στη γλυπτική — την οποία ενσωματώνει πάντα στη δουλειά του.

Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικές εταιρείες στον χώρο του design όπως Vacheron Constantin, Chopard και Retrosuperfuture. Οι δημιουργίες του έχουν συμπεριληφθεί σε ορισμένα από τα κορυφαία, παγκοσμίως, έντυπα design και lifestyle, μεταξύ των οποίων το Dezeen, το Domus, το Esquire και πολλά άλλα.

Από το 2018, το στούντιο του Savva Laz βρίσκεται στην Αθήνα.

Επιλεγμένες πρόσφατες και παλαιότερες ομαδικές εκθέσεις: Maison & Objet, Paris Design Week (2019); Designblok, Διεθνές Φεστιβάλ Design Πράγας (2019); Maison & Objet, Paris Design Week (2018); ÉCAL x Chopard, Basel (2017); ÉCAL x Glassworks, Basel (2017); Designblok, Διεθνές Φεστιβάλ Design Πράγας (2017).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος