Το ντοκιμαντέρ της Billie Eilish αποκαλύπτει την αλήθεια της

Πρόκειται για την πιο αναγνωρίσιμη σταρ της γενιάς Ζ.

Μία από τις πρώτες φορές που εμφανίστηκε η Billie Eilish επί σκηνής ήταν στο Ball Festival του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2018. Ήταν μόλις 16 χρόνων και έπαιξε σε ένα από τα δευτερεύοντα stages. To album της, When We All Fall Asleep, Where Do We Go? έμελλε να κυκλοφορήσει 9 μήνες αργότερα, αλλά ακόμη κι έτσι, ήταν πραγματικά ξεκάθαρο τι συνέβαινε, και τι θα ακολουθούσε στο μέλλον. 

Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς και είχε αποστηθίσει τους στίχους των τραγουδιών που είχε ανεβάσει η Eilish στο SoundCloud, όσα περιείχε επίσης το EP της, Don’t Smile at Me. Ο επίσης έφηβος τότε Khalid, τη συνόδεψε στο ντουέτο τους, Lovely από το soundtrack του 13 Reasons Why. Παγκοσμίως η Billie ήταν ακόμη άγνωστη. 

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2019 και με το When We All Fall Asleep να πλησιάζει την τριπλή πλατίνα, εμφανίστηκε ως headliner πια στο Radio City Music Hall σε ένα sold out live. To 90% του κοινού της ήταν κορίτσια στην εφηβεία τους επίσης, που ούρλιαζαν κάθε στίχο, έκλαιγαν και ταυτίζονταν με αυτό που έβλεπαν. Άλλωστε, το προσιτό και συνασταλμένο κορίτσι που έβλεπαν στη σκηνή, ως συνομίληκό τους θα μπορούσε να είναι η κολλητή τους. Θα μπορούσαν να είναι αυτά στη θέση της. Το σενάριο της επιτυχίας βέβαια, για την Eilish ξέφυγε το 2020, όταν χρίστηκε ως η νεότερη κάτοχος Grammy σε 4 βασικές κατηγορίες του θεσμού (album, τραγούδι, δίσκος της χρονιάς και καλύτερος νέος καλλιτέχνης). Η πανδημία όμως, έριξε αυλαία στην περιοδεία της πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Η βασική ερώτηση λοιπόν που αιωρείται σχετικά με το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη ζωή της μέχρι σήμερα, είναι τι έχει απομείνει για να ειπωθεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει παντού, σε κάθε πιθανό μέσο, με κάθε πιθανό τρόπο. Όσοι ασχολούνται με τη μουσική κατά πάσα πιθανότητα κάπου έχουν διαβάσει την ιστορία της. Τα βασικά έχουν ως εξής: Παρακολούθησε διδασκαλία κατ᾽ οίκον από τους γονείς της, ένας τραυματισμός της κόστισε την καριέρα που ονειρευόταν στο χορό, έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη στο πλαίσιο της οποίας αυτοτραυματιζόταν, ηχογράφησε τον electro-emo-dance-dream pop δίσκο της στο υπνοδωμάτιο του αδερφού της και υιοθέτησε το oversized στυλ της για να αποφύγει το bodyshaming. 

Όλα τα παραπάνω προβάλλονται στο Billie Eilish: The World's a Little Blurry, το οποίο μας συστήνει τη 13χρονη τότε Billie με ξανθιές πλεξίδες να ηχογραφεί το πρώτο της τραγούδι, Ocean Eyes. Τη βλέπουμε επίσης να μελετά για το δίπλωμα αυτοκινήτου και τους γονείς της να φρικάρουν όταν σε κάποια στιγμη φεύγει χωρίς να έχει ενεργή την εφαρμογή Find My Friends. Ρίχνουμε μια ματιά στο ημερολόγιό της και όσα έχει γράψει για τις αυτοκτονικές τάσεις που είχε, όπως και στην εμμονή της με τον Justin Bieber. Η γνωριμία της μαζί του στο Coachella ήταν επεισοδιακή - χαρακτηριστική είναι η σκηνή στην οποία τον πρωτοαντικρύζει και στέκεται αμίλητη επί 30 δευτερόλεπτα προτού πέσει στην αγκαλιά του. 

Η αλήθεια στο μικροσκόπιο

Η πραγματική δύναμη του ντοκιμαντέρ έγκειται στην προσέγγισή του να δίνει χρόνο στον τηλεθεατή για να μεταβολίσει τις πληροφορίες, να την κατανοήσει και ίσως να την αισθανθεί κοντά του. Δίνει περιθώριο στην ενσυναίσθηση να αναπτυχθεί, αν δεν προϋπάρχει ήδη. Για παράδειγμα, ένα πιο συμβατικό project θα εστίασε περισσότερο στο πιασάρικο τετ α τετ με τον Bieber και μετά θα προχωρούσε στο επόμενο θέμα. Στην προκειμένη περίπτωση, δείχνει και το πριν και το μετά της συνάντησής τους. Παρακολουθώντας το άρα, είναι σα να γνωρίζεις την τραγουδίστρια από κοντά. "Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να ασχολούμαι με την τέχνη γιατί έχω τα ίδια προβλήματα (με το κοινό μου). Δεν είναι fans μου, είναι ένα δικό μου κομμάτι", εξηγεί στην κάμερα. 

Υπό κανονικές συνθήκες, κάποιος άλλος στη θέση της, ενδεχομένως να αρνούνταν να εκτεθεί τόσο στην κάμερα. Η απομυθοποίηση άλλωστε, υπήρξε πάντα ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των καλλιτεχνών. Ναι, το Billie Eilish: The World's a Little Blurry θα μπορούσε να είναι ένα είδος reality, χωρίς σενάριο όμως και καθόλου επιτηδευμένο, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποστομώσει εκείνους που της χρεώνουν σκηνοθετημένες, μαρκετίστικες συμπεριφορές. 

"Το να έχεις ένα τραγούδι που περιγράφει ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι είναι το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο. Σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος", εξομολογείται.Ποιος είπε ότι η αλήθεια της Billie είναι περίπλοκη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το Daddio με τους Sean Penn και Dakota Johnson

Το Daddio αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 28 Ιουνίου.

Στο viral The Sympathizer βλέπουμε την ιστορία της πτώσης της Σαϊγκόν όπως δεν τη φανταζόμασταν

Στη σειρά που τρομάξαμε να γνωρίσουμε τον Robert Downey Jr., η ιστορία του μεταπολεμικού Βιετνάμ παρουσιάζεται από μια άλλη οπτική.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η σειρά που βλέπουν όλοι στο Netflix αυτήν τη στιγμή είναι γερμανική

Πέρα από το 3 Body Problem, το Netflix συνεχίζει το σερί με τις πολύ καλές σειρές επιστημονικής φαντασίας.

Γραφει Γιαννης Σπανος