Η πραγματική δύναμη της Billie Eilish

Το είδωλο της gen Z ενηλικιώθηκε και παραδίδει μαθήματα φεμινισμού, κριτικής ικανότητας και κυρίως, νηφάλιας σκέψης.

Στο τέλος, το όνομα της Billie Eilish θα συνοδεύεται μόνο από ρεκόρ. Στην προκειμένη περίπτωση, συζητιέται γιατί η δημοσίευσή της στο Instagram που προβάλλει το εξώφυλλο που έκανε για λογαριασμό της Vogue, συγκέντρωσε 1 εκατ. likes μέσα σε μόλις 6 λεπτά. Ασύλληπτο σα νούμερο, αλλά αν το καλοσκεφτείς δε θα 'πρεπε να μας εκπλήσσει δεδομένης της "προϊστορίας" της με το body shaming. Μέχρι πρότινος, κυκλοφορούσε κυρίως με φαρδιά ρούχα και ξαφνικά αποφάσισε να φωτογραφηθεί όπως κανείς δεν (την) είχε φανταστεί. H περιέργεια μπορεί να σκότωσε τη γάτα κατά την παροιμία, όμως στην προκειμένη περίπτωση "έριξε" επίσης το Instagram. 

Από τα λαχανί μαλλιά στο pinup στυλ

Για την Eilish πάντως, δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο, αφού από τα 14 της όταν πρωτοεμφανίστηκε μέσω Soundcloud με το τραγούδι Ocean Eyes ανήκει στους πιο επιτυχημένους και κυρίως "ορατούς" καλλιτέχνες του πλανήτη αυτού. Στα 5 χρόνια που μεσολάβησαν, κατά τα οποία ποτέ δεν έκρυψε ότι ένιωθε άβολα με το σώμα αλλά και με την ύπαρξή της συνολικά, συγκαταλεγόταν στους διάσημους που προσπαθούσαν μέσω των στιλιστικών τους επιλογών να προωθήσουν το body positivity. Μόλις πέρυσι, στις εμφανίσεις της προ πανδημίας, ξεκινούσε με την προβολή ενός μικρού βίντεο που την έδειχνε να αφαιρεί τα baggy ρούχα της και να υπερτονίζει τα διπλά μέτρα και σταθμά με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες καλλιτέχνιδες στη μουσική βιομηχανία.

Ίσως λοιπόν, η εν λόγω πρωτοβουλία να λειτούργησε ως προάγγελος της φωτογράφισης στη Vogue που την παρουσιάζει χωρίς έξτρα ύφασμα, με κατάξανθα μαλλιά, pinup στυλ, κορσέδες και εσώρουχα. Ήξερε ότι θα γινόταν πανικός, απλώς είχε προετοιμαστεί ψυχολογικά για να μιλήσει για αυτήν της την απόφαση. Στη συνέντευξη που συνοδεύει τις εικόνες, κάνει λόγο για τη σχέση που έχει πλέον με το σώμα της, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά και το νέο της τραγούδι Your Power, μία ακουστική μπαλάντα που τα βάζει κανονικότατα με όσους κακοποιούν ανήλικα κορίτσια. 

Γνωρίζοντας το σούσουρο που θα ακολουθούσε τη φωτογράφιση, όπως και το καταγγελτικό της τραγούδι, η 19χρονη πολυβραβευμένη μουσικός είχε a priori αντιληφθεί ότι αρκετοί δε θα κατανοούσαν τις προθέσεις της. "Θα παραπονεθείς ότι σε εκμεταλλεύονται επειδή είσαι ανήλικη, αλλά μετά θα δείξεις τα στήθη σου; Ναι, θα το κάνω, μ@%^##! Θα το κάνω γιατί δεν υπάρχει δικαιολογία", αναφέρει. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν έχει βιώσει ένα είδος σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν πιο μικρή, αλλά όπως εξηγεί η συντάκτρια Laura Snapes: "Οι λεπτομέρειες είναι δικές της. Το θέμα είναι η πανταχού παρούσα σεξουαλική κακή 'συμπεριφορά' και κακοποίηση, ιδίως από άνtρες εναντίον νέων κοριτσιών και γυναικών - στο Χόλιγουντ και όχι μόνο".

Και τώρα τι;

Ναι, αλλά ο στόχος της Eilish ποιος είναι; "Θα ήθελα οι άνθρωποι να με ακούσουν. Και όχι απλά να προσπαθήσουν να καταλάβουν για ποιον μιλάω, γιατί δεν έχει να κάνει με αυτό. Δεν έχει να κάνει μόνο με ένα άτομο", διευκρινίζει. "Ίσως σκεφτείτε, 'Είναι επειδή είναι στη μουσική βιομηχανία' - όχι, φίλε. Είναι παντού. Δεν ξέρω ένα κορίτσι ή μία γυναίκα που δεν είχε μια περίεργη ή μία πραγματικά πολύ κακή εμπειρία. Και οι άνδρες επίσης - τα νεαρά αγόρια πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης συνεχώς."

Η Eilish και ο αδερφός της Finneas ουσιαστικά πήραν ένα παρατεταμένο ρεπό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία του νέου της άλμπουμ, Happier Than Ever που πρόκειται να κυκλοφορήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 30 Ιουλίου. Αν κάτι διαισθανόμαστε μετά από όλα αυτά, είναι ότι η 19χρονη αισθάνεται καλύτερα από ποτέ, γνωρίζει τι κάνει και αντλεί ικανοποίηση από αυτό. Αυτή είναι η φιλοσοφία της άλλωστε: Να μπορούν όλοι να κάνουν ό,τι τους κάνει να νιώθουν καλά, να επιλέγουν ό,τι τους ευχαριστεί και να μην αφήνουν κανέναν να τους "φορά" ταμπέλες για οποιονδήποτε λόγο. "Δεν αφήνω τον εαυτό μου να ανήκει σε κανέναν πια", τονίζει. Την πιστεύουμε μέχρι κεραίας - αν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που τη νοιάζει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος