Tα 10 κορυφαία τραγούδια στην ιστορία της μουσικής

Σύμφωνα με τις ανανεωμένες λίστες των Rolling Stone και Ranker.

Το ερώτημα ποια είναι τα 10 κορυφαία τραγούδια στην ιστορία της μουσικής -αν αφήσουμε έξω βαρύνουσας σημασίας ζητήματα- είναι από τα πιο δύσκολα προς απάντηση, αφού έγκειται στις προτιμήσεις του καθενός. Τη στιγμή που τις περισσότερες φορές πελαγώνουμε για να καταλήξουμε στο ποιο είναι το αγαπημένο μας κομμάτι, όταν αυτό ανάγεται σε μεγαλύτερο εύρος είναι λογικό να τα βρίσκουμε σκούρα. Άλλωστε, τα αγαπημένα μας κομμάτια ποικίλουν ανά περίοδο, εποχή, ψυχολογική κατάσταση και πολλούς άλλους παράγοντες που μεσολαβούν. 

Παρακάτω, βρίσκεις τα 10 καλύτερα - σύμφωνα με τις ανανεωμένες λίστες των Rolling Stone και Ranker, όπως διαμορφώθηκαν κατόπιν ψηφοφορίας από δημοσιογράφους που ασχολούνται με τη μουσική. Ίσως κάπου κάπως κάποτε, να μπορέσουμε να φτιάξουμε τη δική μας, με τα δικά μας αγαπημένα. Αναφορικά πάντως με αυτά που θα δεις να ακολουθούν, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το πιο πρόσφατο κυκλοφόρησε το 2003 και το συμπέρασμα που προκύπτει για τα σημερινά μουσικά δρώμενα μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα θετικό. 

>Διάβασε ακόμη: O Jack Savoretti και η μαγεία της feelgood μουσικής

10. Outkast, Hey Ya! (2003)

Παρότι το 2021 οι ίδιοι οι Outcast σχεδόν το αποκήρυξαν χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο θλιβερό τους τραγούδι, είναι το πρώτο που ξεπέρασε το φράγμα του 1 εκατ. downloads στο iTunes. Ανάμεικτο funk, pop, rap και rock με εσάνς από Smiths και Buzzcocks, κανέναν δε χάλασε.

9. Fleetwood Mac, Dreams (1977)

Ωριμάζει σαν το παλιό καλό κρασί. Κι όμως είναι ένα τραγούδι που έγραψε η Stevie Nicks μόλις σε 10 λεπτά, συμπεριλήφθηκε στο δίσκο Rumours, ενώ πρόσφατα ξαναήρθε στο προσκήνιο σα να κυκλοφόρησε φέτος, εξαιτίας του TikTok. Εντωμεταξύ είναι το μοναδικό κομμάτι των Fleetwood Mac που κατέκτησε την κορυφή στα αμερικανικά charts. 

8. Missy Elliott, Get Ur Freak On (2001)

Να και κάτι που δεν περίμενα στη λίστα, ωστόσο εξηγείται διότι έχει βάλει το χεράκι του η "μηχανή" επιτυχιών που λέγεται Timbaland. Ο τύπος που απογείωσε τις καριέρες των Justin Timberlake και Nelly Furtado μεταξύ άλλων, έκανε το ίδιο και για τη Missy Elliot, η οποία στην αρχή ακούγοντάς το, είχε τις ενστάσεις της. Φοβόταν ότι ο περισσότερος κόσμος δεν θα το "καταλάβαινε" ως ήχο, επειδή έμοιαζε σα να έχει ιαπωνικά στοιχεία.

7. The Beatles, Strawberry Fields Forever (1967)

Θα περίμενες σκέτο το Imagine του John Lennon, αλλά και το Strawberry Fields Forever δική του σύνθεση είναι. Χάραξε μία εντελώς νέα, ψυχεδελική εποχή για τους Beatles, αλλάζοντας τον τρόπο που ακουγόταν μέχρι τότε στα '60s και δημιουργούνταν η pop μουσική.

>Διάβασε ακόμη: Η αναντικατάστατη Amy Winehouse

6. Marvin Gaye, What’s Going On (1971)

O θρύλος της Motown δε θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα. Όταν το έγραψε, προσπαθούσε μάταια να κάνει ειρήνη με τον εαυτό του που βαλλόταν από παντού. Το ντουέτο του, η Tammi Terrell εξέπνευσε απο όγκο στον εγκέφαλο, ο γάμος του με την Anna Gordy πήγαινε κατά διαόλου και παράλληλα τον βασάνιζαν οι μνήμες της προβληματικής του σχέσης με τον πουριτανό πατέρα του, Marvin Sr.

5. Nirvana, Smells Like Teen Spirit (1991)

Το Teen Spirit ήταν η προσπάθεια του Cobain να "γράψει το απόλυτο ποπ τραγούδι", είπε ο παραγωγός Butch Vig, χρησιμοποιώντας τη εναλλασσόμενη ένταση στον ήχο που χρησιμοποιούσε το αγαπημένο του του συγκρότημα, οι Pixies.

Δυστυχώς, μέχρι την τελευταία περιοδεία των Nirvana στις ΗΠΑ, στα τέλη του 1993, ο Cobain πλέον βασανιζόταν στο άκουσμά του και το έπαιζε κάθε βράδυ από καθαρή υποχρέωση. "Υπάρχουν πολλά άλλα τραγούδια που έχω γράψει και που είναι εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα", έλεγε.

4. Bob Dylan, Like a Rolling Stone (1965)

Λίγες φορές οι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν ποιο είναι το καλύτερό τους τραγούδι, τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν ταυτίζονται με τις προτιμήσεις του κοινού τους. Εδώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού ο Bob Dylan έχει δηλώσει ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει. "Το έγραψα. Δεν απέτυχα. Ήταν ευθύ", αναφώνησε λίγο μετά την ηχογράφηση του τον Ιούνιο του 1965. Δεν υπάρχει καλύτερη περιγραφή του "Like a Rolling Stone" - του επαναστατικού σχεδιασμού και της εκτέλεσής του - ή του νεαρού άνδρα που δήλωνε κάτι τέτοιο, μόλις είχε κλείσει τα 24 του χρόνια. 

3. Sam Cooke, A Change Is Gonna Come (1964)

Ένα τραγούδι και μία τεράστια ιστορία από πίσω του. Το 1963, ο Sam Cooke - ο πρώτος μεγάλος soul τραγουδιστής της Αμερικής άκουσε ένα τραγούδι που τον ενέπνευσε βαθιά και τον αναστάτωσε: Το Blowin 'in the Wind του Bob Dylan. Η απάντησή του με το A Change Is Gonna Come ηχογραφήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1964 και ήταν η πιο προσωπική μουσική στιγμή του. Στις 8 Οκτωβρίου 1963 και ενώ βρισκόταν σε περιοδεία, ο Cooke και τα μέλη της συνοδείας του συνελήφθησαν στο Shreveport της Λουιζιάνα, με τη δικαιολογία ότι αναστάτωσαν το σύμπαν όταν προσπάθησαν να μείνουν σε ένα μοτέλ για... λευκούς. Επίσης, μέσα από τον τελευταίο στίχο διαφαίνεται και ο θρήνος του για το χαμό του γιου του από πνιγμό τον περασμένο Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Στις 11 Δεκεμβρίου 1964, σχεδόν ένα χρόνο αφότου το ηχογράφησε, ο Cook πυροβολήθηκε θανάσιμα σε μοτέλ του Λος Άντζελες. Δύο εβδομάδες αργότερα, κυκλοφόρησε το "A Change Is Gonna Come", που έγινε κάτι σαν αποχαιρετιστήριό του και ύμνος του κινήματος για τα ατομικά δικαιώματα. 

2. Public Enemy, Fight the Power (1989)

Μια φορά κι έναν καιρό ο σκηνοθέτης Spike Lee ζήτησε από τους Public Enemy να γράψουν έναν ύμνο για το Do the Right Thing - μια ταινία για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας των λευκών - έτσι ο Chuck και οι παραγωγοί του group, Bomb Squad, πήραν έμπνευση από το funky "Fight the Power" των Isley Brothers και χρησιμοποίησαν τον τίτλο ως καρμπόν για μία εντελώς νέα πολεμική κραυγή.

1. Aretha Franklin, Respect (1967)

Όταν η Aretha Franklin έφυγε από την Columbia Records για την Atlantic το 1966, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Jerry Wexler, πήγε σ᾽εκείνη με κάποιες προτάσεις για τραγούδια που θα μπορούσε να διασκευάσει, όπως το A Change Is Gonna Come του Sam Cooke και το Drown in My του Ray Charles. Της άρεσαν αυτές οι ιδέες, αλλά είχε ένα δικό της: το Respect, ένα τραγούδι που πρωτοείχε ερμηνεύσει το 1965 ο Otis Redding και εκεινη ερμήνευε ζωντανά. Για να το δεχτεί ο Wexler, έθεσε ως όρο στο μάνατζερ να ανεβάσουν ρυθμούς και να γίνει πιο "γρήγορο". Έκτοτε, έμελλε να είναι η μεγαλύτερή της επιτυχία που την καθιέρωσε ως βασίλισσα της soul. 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.