Οι γοργόνες ακόμη ρωτούν αν ζει ο Ziggy Stardust

Τη μέρα που ο Ziggy Stardust προσγειώθηκε στη Γη, το ημερολόγιο έδειχνε 10 Φεβρουαρίου 1972.

Ήταν ψηλός, ήταν λεπτός, ήταν Αρειανός, είχε τις χάρες όλες. Ο λόγος για τον διαγαλαξιακό super star Ziggy Stardust που έπεσε από τον ουρανό στη Γη πριν από ακριβώς πενήντα χρόνια για να εξελιχθεί στην πιο αγαπημένη από όλες τις περσόνες του David Bowie. Κι αν ο δημιουργός του πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 2016, ο Ziggy, όπως είναι η μοίρα όλων των ηρώων που επινόησε ανθρώπου νους, ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.

Η κάθοδος στη Γη

Ήταν ένα από αυτά τα ιστορικής σημασίας γεγονότα που λίγοι ήταν εκεί για να τα δουν αλλά εκατομμύρια όσοι θα ήθελαν να έχουν υπάρξει αυτόπτες μάρτυρές τους. To βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου του 1972, στη λονδρέζικη παμπ Toby Jug -που έχει ακόμη τις πόρτες της ανοιχτές για το κοινό- ένας ροκ καλλιτέχνης που δεν είχε γίνει ακόμη mega star, μεταμορφώθηκε για πρώτη φορά σε Ziggy Stardust. Θεός-δημιουργός και επιτελεστής του, ο David Bowie.

Πόσοι ήταν οι θαμώνες στην παμπ; Γύρω στους εξήντα. Ένας από αυτούς δήλωσε αργότερα, μεταφέροντας το πνεύμα της 'γέννησης': 'Κρατούσα τα μάτια μου ορθάνοιχτα για να μη χάσω το παραμικρό απ' όσα συνέβαιναν'.

Οι γοργόνες ακόμη ρωτούν αν ζει ο Ziggy StardustGetty Images

Μετά από αυτή την performance, ο κόσμος του glam rock, της μουσικής γενικότερα αλλά και της παγκόσμιας pop κουλτούρας δεν ήταν ο ίδιος. O David Bowie 'είχε πάρει το όπλο και την αποστολή του'. Με τα εξαντρίκ κοστούμια, την κόκκινη χαίτη και το μακιγιάζ του είχε μεταμορφωθεί σε έναν ανδρόγυνο ροκ σταρ από τον Άρη που κόμιζε στη Γη ένα μήνυμα ελπίδας. Θα λατρευόταν σαν Μεσσίας και θα περνούσε τις τελευταίες του ημέρες στην απόλυτη δόξα πριν αυτοκαταστραφεί.

Η άνοδος και η πτώση του Ziggy Stardust 

Το concept album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars που κυκλοφόρησε έξι μήνες μετά από εκείνη τη βραδιά, στις 16 Ιουνίου του 1972, ήταν το 5ο στούντιο άλμπουμ του Bowie. Οι ηχογραφήσεις του είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά και ολοκληρώθηκαν την περίοδο του live στην Toby Jug. Λίγο πριν, ο Bowie είχε δηλώσει στο πλέον ιστορικό μουσικό περιοδικό Melody Maker ότι επρόκειτο να κάνει τεράστια καριέρα, ότι είχε έρθει η μεγάλη του στιγμή. Είχε προβλέψει σωστά.

DAVID BOWIE AS ZIGGY STARDUSTGetty Images

Το άλμπουμ αφηγείτο μέσα από τα tracks του την πορεία της ανόδου και της πτώσης του διαγαλαξιακού αστέρα, με αρχή, μέση και τέλος. Η πορεία από το πρώτο track, το Five Years, μέχρι το ενδέκατο και τελευταίο, το Rock 'N' Roll Suicide ήταν πλήρως μελετημένη.

Παρά την επιτυχία του, που υποστηρίχθηκε με lives στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, το τέλος του Ziggy Stardust, όχι αυτό που περιγράφεται στο τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ αλλά εκείνο της περσόνας, αιφνιδίασε τους πάντες.

> Διάβασε ακόμα: Thin White Duke, η πλέον αμφιλεγόμενη περσόνα του David Bowie

Κατά τη διάρκεια ενός live στο Λονδίνο, στις 3 Ιουλίου του 1973, ο David Bowie που δεν μπορούσε να αντέξει να επιτελεί άλλο την περσόνα που δημιούργησε, ανακοίνωσε τον θάνατό του. Τα μέλη της μπάντας που τον συνόδευαν, οι The Spiders from Mars, δεν ήξεραν τίποτα για τον νεκρό.

Από τι υλικό ήταν φτιαγμένος ο Ziggy Stardust

Ανάμεσα σε αυτούς που λέγεται ότι κυρίως επηρέασαν τον David Bowie στη δημιουργία του Ziggy Stardust ήταν, καταρχήν, ένας αντικαταστάτης του Lou Reed σε μια συναυλία των Velvet Underground που όταν τον συνάντησε του μίλησε σαν να ήταν ο ίδιος ο Lou Reed. Εκεί ήταν που ο Bowie κατάλαβε ότι δεν τον ένοιαζε το τι ήταν αλήθεια και τι ψέμα.

> Διάβασε ακόμα: Πρώτο trailer του Stardust, του biopic για τον David Bowie

O Vince Taylor, ένας star του rock'n'roll των 60s που 'έχασε' το μυαλό του από την κατάχρηση ψυχότροπων ουσιών, απέλυσε την μπάντα του και κάποιο βράδυ εμφανίστηκε στη σκηνή με ένα λευκό σεντόνι υποστηρίζοντας ότι ήταν ο Χριστός άσκησε, πάντως, την πιο σημαντική επιρροή.

Στις άλλες πηγές έμπνευσης συμπεριλαμβάνεται και ο Legendary Stardust Cowboy, ένας πρωτοπόρος Αμερικανός περφόρμερ του κινήματος που αργότερα θα περιγραφόταν ως psychobilly.

Ζει, λοιπόν, ο Ziggy Stardust; Ζει, καλή μας γοργόνα. Τόσο ο ίδιος όσο και οι επίγονοί του - δες π.χ. Lady Gaga, καθώς 'όσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες'. Όσο για τον θρύλο, το legacy του διαπλανητικού αστέρα; Αυτός κι αν ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος