Η Rosalía καβάλησε τη μοτοσικλέτα της

Γυμνή σάρκα, φεμινισμός, φλαμένκο, μουσικά πειράματα και καλλιτεχνικά αριστουργήματα.

Μία πληροφορία που πιθανώς να σου φανεί άχρηστη στη ζωή σου είναι το ότι η Rosalía γεννήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Καταλονίας. Πότε; Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1992, δηλαδή υπό τον αστερισμό του Ζυγού, κάτι που ίσως να δικαιολογεί -σε όσους πιστεύουν στα ζώδια- την υψηλή αισθητική της μουσικής που κάνει αλλά και τον τρόπο που ποζάρει στην κάμερα, ο οποίος θα μπορούσε να περιγραφεί και ως ναρκισσιστικός, με την καλή την έννοια (έχει και αποτέτοια - sic), αυτήν δηλαδή που προσεγγίζει το concept της ενδυνάμωσης του εαυτού μέσω της λατρείας της αυτοεικόνας.

Rosalía, πες μας ποια είσαι τελικά

Η Rosalía, τον Μάιο του 2020, μετά τη δολοφονία του George Floyd, βγήκε στους δρόμους του Μαϊάμι και διαδήλωσε κατά των φυλετικών διακρίσεων. Είναι φεμινίστρια, δεν έχει βαπτιστεί ποτέ και δεν θεωρεί εαυτή χριστιανή. Παρόλα αυτά, πιστεύει σε έναν θεό. Μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, δηλώνει σύμμαχος των LGBTQIA+ ατόμων, μιλάει ανοιχτά κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ισπανία.

Η Rosalía καβάλησε τη μοτοσικλέτα της

Αν έπεσες μόλις πάνω στη Γη, να σε πληροφορήσουμε ότι δεν κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, όπως πιστεύουν πολλοί (παρότι κάποιες μακρινές ρίζες στην Κούβα της έχει). Αλλά αυτή την απορία στην έχουμε ήδη λύσει, με την αναφορά του τόπου γέννησής της. Είναι Ισπανίδα, λοιπόν. Ευρωπαία. Γι' αυτό και τα 8 βραβεία που έχει κερδίσει στα Latin Grammy δημιουργούν ένα κάποιο σούσουρο, καθώς η μουσική που κάνει δεν είναι latin. Σούσουρο έχει γίνει και από όσους τη θεωρούν 'ένοχη' για πολιτισμική οικειοποίηση της κουλτούρας των Gitanos, των Ισπανών Ρομά.

ROSALIA

Και moto και mami

Αυτή τη στιγμή, βέβαια, ασχολούμαστε μαζί της με αφορμή το Motomami, το τρίτο της album που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες (το πρώτο της ήταν το Los Ángeles του 2017 και το δεύτερο το El Mal Querer του 2018). Λίγα χρόνια πριν από αυτά, τα πρώτα της βήματα ήταν ταπεινά: Τραγουδούσε σε γάμους, με αμοιβή, πάνω-κάτω, τα 80 Ευρώ.

> Διάβασε ακόμα: Οι γοργόνες ακόμη ρωτούν αν ζει ο Ziggy Stardust

Η ίδια, περιέγραψε το Motomami σαν πορτρέτο που την απεικονίζει ως μια φεμινίστρια που χτίζει την πολύπλευρη προσωπικότητά της. Επίσης, ανέφερε ότι το album δομείται στη βάση δύο τύπων ενέργειας: Τη 'moto' που σχετίζεται με την αγριάδα και τη 'mami' που έχει να κάνει με την ιδιότητα του εύθραυστου.

ROSALIA

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο παγκοσμιοποιημένος ήχος των δεκαέξι τραγουδιών που το αποτελούν είναι γοητευτικά πειραματικός. Βρίσκεται στο σημείο συνάντησης των παραδόσεων της ιβηρικής χερσονήσου, των μουσικών ρευμάτων της Λατινικής Αμερικής και των σύγχρονων avant-pop αναζητήσεων. Aγαπημένα μου tracks είναι το Sakura και το La Fama, που το ερμηνεύει σε ντουέτο με τον the Weeknd.

> Διάβασε ακόμα: Amanda Lear, οι πολλές ζωές μιας 'σαιξπηρικής' βασίλισσας

Τελευταία φορά που είχε σκάσει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα Ισπανίδα pop star με τέτοια δυναμική ήταν στα 90s. Τότε, η από πολλές απόψεις αδικημένη Monica Naranjo, δεν κατάφερε να γίνει 'πρώτο όνομα' σε international level. Η Rosalía, καβάλησε μεμιάς τη μοτοσικλέτα της και κατέκτησε τη λεωφόρο της δόξας.

Félicitations.

 


ROSALIA ALBUMInfo

 

Το album 'Motomami' της Rosalía κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου από την Panik Records/Sony Music.

 

 

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.